Gijs Rademaker teleurgesteld in Arjen Lubach

Geplaatst op di 21 apr 2020 om 10:20

Gijs Rademaker vindt dat Arjen Lubach wel heel erg selectief te werk gaat in de totstandkoming van zijn populaire programma Zondag met Lubach. Dat zegt de voorman van het EenVandaag Opiniepanel op Twitter. Lubach had twee zondagen geleden een behoorlijk kritisch item over de geplande corona-apps, maar ook over de opiniepeilingen die daarover werden gehouden. Terwijl er nauwelijks iets bekend was over de corona-apps, peilde onder meer EenVandaag naar de mening hierover.

Het opiniepanel van Rademaker kreeg het verwijt mensen te peilen, terwijl ze er nog helemaal niets van weten. Volgens Rademaker is er echter voldoende achtergrondinformatie verstrekt aan de respondenten.

Rademaker stelt dat dit publiekelijk bekend was, dus ook voor Lubach. “Just for sure: in onze introteksten stond heel duidelijk uitgelegd wát we peilden. Bijvoorbeeld: app op basis van bluetooth, Singaporees model, veel EU-landen kijken daar naar. Geen locatie. Etc etc. Stond ook keurig in de rapportage, Arjen Lubach.

Politicoloog Tom Louwerse valt Rademaker bij: “Ik zag bij het opiniepanel van EenVandaag dat in de vraagstelling meer specifiek werd gevraagd naar wat men van bepaalde varianten van een eventuele app vond (‘Singapore-style’ of ‘Zuid-Korea’). Dat lost dit soort problemen niet geheel op, maar is wel betekenisvoller.

Daarop zegt Rademaker: “Klopt – maar dat paste niet helemaal in de rant van Arjen Lubach, dus dat ehm, ‘detail’ hebben ze maar even achterwege gelaten. Of zoiets. Ik snap hun punt, maar ze deden net alsof we geen context boden bij de vraag. En dat deden we juist wél uitgebreid.

Overigens is het opiniepanel van Rademaker een favoriet slachtoffer van Lubach. Eerder gaf de opiniepeiler aan dat hij dat een eer vindt.

Foto: RTL
34 Reacties op “Gijs Rademaker teleurgesteld in Arjen Lubach”


 1. In.Corona.We.Trust

  Huilen…

 2. Ella

  Dat opiniegebeuren van Rademaker is hopeloos sturend en partijdig. Dat kun je sowieso niet serieus nemen.
  Elke uitkomst die je wenst kun je op hun manier verwezenlijken.
  PvdA vehikel.

 3. Wibo

  Oud nieuws van ruim een week geleden.

  O ja, Lubach heeft wel gelijk.

 4. Gerard Cocks

  Lubach is een zelfgenoegzaam grachtengordelknuffelbeestje. Overschat en wanneer grappig vooral dankzij zijn redactie. Minder aandacht voor deze man, graag.

 5. Remi

  Lubach heeft gelijk.
  Alles aan Een Vandaag stuurt je de kant op van onze Kader-partijen.

 6. Jantje

  Opinie panel en Lubach zijn beide een pot nat. 1Vandaag is uit op sensatie en door de vraagstelling weten ze wat de uitkomst is en Lubach is een DJ Toch? Dat is het zelfde als je mening baseren op een huisvrouwen discussie op facebook

 7. Apfelflapf

  Het is al triest genoeg dat charlatan Lubach op handen gedragen word door ‘krities’ Nederland .

 8. StefanV

  Je kunt je afvragen of mensen *zelfs met de gegeven toelichting* wel weten waar het precies over gaat. Je kunt opinies peilen tot je een ons weegt. Je kunt aan mensen voorleggen wat ze van de huidige politieke situatie in Estland vinden. Het wil niet zeggen dat je zinnige, goed geïnformeerde antwoorden krijgt.

  Volgens mij is dat ook waar de kritiek van ZML over gaat. Mensen krijgen vragen voorgeschoteld en roepen/klikken maar wat. Bovendien ben je maar net afhankelijk van wie er wel en niet reageert op de mails met vragenlijsten.

 9. domdommerdomst

  Die Gijs komt al helemaal niet geloofwaardig over, gewoon een ordinaire snabbelaar, werkt voor NPO maar snabbelt bij Jinek…geld , geld

 10. Broer van....

  Rademaker, je zit toch echt Fout.
  Lubach had wel degelijk gelijk.
  De Eenvandaag vragen en stellingen waren ( zoals we reeds vaker zagen) behoorlijk subjectief.
  Mensen op straat, in het heetst van de coronastrijd naar ‘hun mening’ vragen,en dan ook nog ‘aan Tante Truus bij de Aldi’ geeft geen helder beeld.
  Ik heb mij behoorijk geergerd aan het item dat bijna op een stukje propaganda leek. Erg slecht item. Ik meen mij te herinneren dat Pieter Jan Hagens die dag in de studio de presentatie deed en tenminste nog zo zijn twijfels had. Duidelijk licht verbaal maar voor het overige non-verbaal.
  Mensen bind in iets laten geoven daar leek het item van Rademaker op, en dan totaal ondoordacht.
  Er kijken iedere avond 1 miljoen mensen naar het programma en dan roept ‘Jan met de Pet’: Ja het zal wel goed zitten, bij Eenvandaag hadden ze het er ook over.
  Nu, een aantal dagen later weten we dat de aangeboden Apps nog helemaal niet zo goed zijn en waarschijnlijk zo lek als een mandje.

  Akkerman schreef gisteren in Trouw het volgende ( dat ik al eerder op fora plaatste): ‘ Moet er iets doorgejast worden? En zo nee, waarom lijkt het daar dan precies wel op? De staat maakte wel eens eerder fouten bij data onderzoek bij burgers. Denk aan de inzet van algoritmes om bepaalde zaken op te sporen in arme wijken door de Belastingdienst.
  We leven, historisch gezien en in vergelijking met menig ander land in een prachtige democratie. Maar ons stelsel is niet onkwetsbaar en kan niet worden overgelaten aan de zittende macht.

  En kei goed stuk van Akkerman. Eenvandaag wil vaak snel en makkelijk scoren en een beetje sensatie is hen niet vreemd.

  Dus Rademaker ..Lubach zat echt wel goed.
  Zoals wel veel vaker.

 11. Ad

  Gijs, je er niet aan ergeren. Niets is zo tenenkrommend als wat zich satire noemt over de rug van een ander. Het ultieme bewijs is Lubach. Helaas heeft zijn bubbeltje dezelfde opvatting.

 12. boerenverstand

  Ach, de gemiddelde Nederlander stemt ook op een partij zonder te weten waar ze voor staan. De meeste Nederlanders verdiepen zich vrijwel nergens in, maar denken dat ze dat wel doen omdat ze naar DWDD, Op1, Jinek, M en dergelijke kijken. Net of je dan weet waar het over gaat. Lubach heeft het regelmatig mis, ik hem ook regelmatig zaken horen roepen die aantoonbaar onjuist waren en zeker niet gefactcheckt waren, maar hij komt wel altijd erg op voor de privacy (logisch, is iets waar in de politiek eigenlijk alleen D66 consequent een punt van maakt).

 13. man pan

  Lubach durft wel de vragen te stellen die politiek correcte Nederland weigert te stellen. Laatste uitzending toonde hij een kritische interview van een Chinees journaliste uit Hong Kong met een WHO leidinggevende. Het is duidelijk dat de WHO top een laf corrupt zooitje is geworden en een speelbal van China.

 14. Huismaker

  1Vandaag is niet meer dan “WC Eend”. NPO. Zegt genoeg.

 15. Timo

  Ongelooflijk hoe serieus Eenvandaag zichzelf neemt. Dat programma is een veredeld Editie NL: we vragen 5 mensen en dús 85% vindt dit of dat. Zelfs 51% is groot nieuws in hun ogen. Het is gewoon zielig. Elke dag weer een peiling onder de bevolking, elke dag weer brengen alsof Nederland dat vindt en daar een heel programma omheen bouwen.

 16. Timo

  @boerenverstand Je mag stemmen op wie je wilt, extreem-rechts of wat dan ook. Maar WEL met kennis van zaken. Partijen vergelijken (en een IQ test voordat men stemt) zou verplicht moeten worden in Nederland!

 17. Broer van....

  @man pan,

  Ja dat interview via Skype of Facetime. Die WHO gast die het zogenaamd niet verstond en of andere vraag wilde. Die kop van die man.
  Een grote schande.
  Steeds meer landen zijn sceptisch over de WHO. Trump die betaling opschort, wat een schande, maar denk er maar eens over na. Misschien heeft hij wel een goed punt te pakken.
  En dat verhandelen van alle dieren, om ze op te (vr)eten….schande ook.
  Pak China daar maar eens aan. Maar nee onze Thedros is mede door China in het zadel geholpen. Alles stinkt gewoon, elke vorm van macht en leiderschap.

  En die D’66 onzin sir boerenverstand is zo’n nergens op gefundeerde dooddoener.
  Kom met iets beters.

 18. REC

  “Just for sure”? Als je geen Engels spreekt moet je het ook niet gebruiken, Gijs Gans!

  Wie noemt zijn kind überhaupt Gijs?

 19. Tycho Graagnat

  Nou mijn zus heet ook Gijs.

 20. man pan

  @Broer van….

  Wat Chinese politici in Bejing doen is elke kritiek op het land te labelen als racistisch, gek genoeg hebben de Chinezen in de buurlanden (Hong Kong, Singapore, Taiwan e.d.) er beetje genoeg van. In Hong Kong is zelfs een anti-China stemming, sommige restaurants serveren je niet als je alleen Mandarijns spreekt.

 21. Sookie Stackhouse

  Gijsje……huiolebalkje………het is satire!

 22. Guttegut

  Laat Gijs eerst is ophouden met te praten alsof zijn kijkers volslagen kleuters en/of debielen zijn. Met dat kindertoontje irriteert hij mateloos.

 23. Kuis

  “Vroeger” keek je naar Lubach om te lachen om “iets actueels”.
  Nu kijk je en ben je “blij” als je 1x echt hebt gelachen.

 24. joost

  Dat hele “opinie panel een vandaag” is een uitgekookte opzet van de linkse elite NPO kliek. De vraagstelling wordt structureel gemanipuleerd.
  Die praatjesmaker en geen persoonlijkheid , Rademakers, met zn arm- en handjes gezwaai gelijk een pastoor, neem ik niet serieus. Hij is net een geprogrammeerde robot.
  Het behoort ook een radio omroep niet toe , die nog al links en pvda gekleurd is ons zgn. “voor te lichten “, wat Nederlanders vinden.
  Dit panel is m.i. niet rechtsgeldig , partijdig en heeft een foutieve beïnvloeding en helemaal onjuist omdat het met belasting geld gefinancierd is.
  En wij weten allen: “wiens brood men eet, diens woord men spreekt”.
  Ophouden ermee z.s.m. De onafhankelijkheid ontbreekt.

 25. Broer van....

  @Kuis
  di 21 apr 2020 om 12:14 ,

  Haak af als kijker. Tijden zijn veranderd en daarmee ook sommige programma’s en programmamakers. De paar kijkers die niet zijn meegegroeid en onder een steen hebben geleefd worden geadviseerd om zichzelf de marteling te besparen.

 26. Nils Holgersson

  De overheid weet zelf nog niet eens hoe die apps moeten werken.
  Dus de ondervraagden zijn zéker niet goed genoeg geïnformeerd.

  Er zijn zeven apps ontwikkelt die allemaal iets anders doen dan de bluetoothregistratie waar in de media steeds over is gesproken. De privacywaakhond zegt onvoldoende informatie en kaders te hebben om de apps te kunnen toetsen op privacy. Intussen zegt de overheid dat geen van deze zeven apps effectief is. Pas na de enquête is bekend geworden dat het gebruik sowieso vrijwillig wordt, waarover virologen weer zeggen dat ze dan onvoldoende zullen werken.

  Oftewel er valt nog helemaal niks te zeggen over het soort apps dat er komen. Als er al een app komt.

  Gijs Rademaker je l*lt maar wat om je straatje schoon te vegen!

 27. pepe

  Gijs is nogal snel op zijn pikkie getrapt is me al eens eerder opgevallen

 28. chris?

  Meneer Rademaker heeft nog heel wat te leren. Een beginnend journalist vermoed ik.

 29. Erland Vergaljaard

  Arjan is koning! Hij moet naar onze campingzender komen.

 30. Lilaxx

  Gijs Rademaker moet niet zo janken. Dat onderzoek slaat helemaal nergens op. Het is in de trant van, hoe vind je de pasvorm van broek 1, 2 en 3 zonder ‘m aan te trekken.

  Verder behoorlijk suggestief.

  Arjen Lubach had terecht kritiek en nog in funny satire ook.

  Eenvandaag grow up.

 31. Sjaak

  Lubach samen met zijn producent, Irene van den Brekel, de vrouw van de minister van Binnenlandse zaken zijn uithangbord voor D66. Zo werkt het bij de NPO, staatspropaganda.

 32. Bejaarde kijker

  @ Ad, satire die misstanden aan de kaak stelt gaat niet niet over de rug van een ander of is tenenkrommend. Maar ja, er zijn mensen die dat niet kunnen of willen begrijpen.

 33. Henk

  Ik doe al een klein jaar mee in het Opiniepanel van Gijs Rademaker, maar ik blijf het verbaast vinden dat de uitkomsten altijd tegenovergesteld zijn dan wat mijn vrienden, collega’s en familie over het onderwerp vinden, alle uitkomsten staan daar haaks op, ik probeer het nog een even maar dan haak ik af, want zoals ik ertegen aan kijk, is het een grote leugen poll van EenVandaag Gijs Rademaker!

 34. Lang leve de "vrijheid"

  “Beide een pot nat”
  Moeilijk hè, Nederlands.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.