Marianne Zwagerman: ‘Hart van NL is uit op sensatie’

Marianne Zwagerman vindt dat Hart van Nederland sensatiezuchtig is. Ze stond de makers van het SBS 6-programma zondag te woord, mag zag ’s avonds in de uitzending dat er niets van haar argumentatie was overgebleven. Dat vertelt de mediakenner op LinkedIn. Zwagerman vaart in het coronadebat een beetje de Jort Kelder-koers: wat hij ‘te dikke 80-plussers’ noemde, omschrijft zij als ‘dor hout’. En om dor hout te beschermen moet je niet de economie aan gort helpen, zegt ze.

Als we de economie ten onder laten gaan, zullen ouderen straks helemaal niet meer verzorgd kunnen worden, waarschuwt Zwagerman. “Je kunt de zorg niet op peil houden met 70.000 faillissementen en 500.000 tot 700.000 nieuwe werklozen door corona in 2020.”

Daar moeten Mark Rutte en Hugo de Jonge eerlijk over zijn, schreef ze vrijdag in haar Telegraaf-column. “Hart van Nederland vroeg Hugo de Jonge om een reactie op mijn columns waarin ik pleit voor meer evenwicht tussen de impact van de coronamaatregelen voor werkende mensen versus het beschermen van heel oude mensen. Ik mocht daar weer op reageren maar -hoe verrassend- SBS was alleen geïnteresseerd in de ophef. Niet in mijn argumenten.”

Zwagerman is er blij mee dat ze het interview zélf ook heeft opgenomen. “Gelukkig heb ik zelf beeld met mijn uitleg. Kijk maar even. Protip: laat altijd zelf een camera meelopen als Hart van Nederland (of welk tv programma dan ook langskomt).

Dorre hout

Welke soundbites kwamen aan bod in Hart van Nederland? De nieuwsrubriek vroeg haar onder meer naar haar ‘dor hout’-uitspraak. Zwagerman: “De natuur kapt het dorre hout. Dat zijn de feiten en met die feiten moeten we proberen een beleid te maken, dat eerlijk is voor de oude mensen, maar ook eerlijk is voor de twintigers die nu hun studie, hun net opgestarte bedrijf, hun carrière, totaal naar de klote zien gaan.”

De reactie van zorgminister Hugo de Jonge luidde als volgt: “Als je niet begrijpt dat we nog alles te doen hebben om te zorgen dat de zorg het aan kan en de kwetsbare mensen zo goed als mogelijk te beschermen, dan heb je er echt heel erg weinig van begrepen.”

Zwagerman: “Als wij oude mensen straks nog waardig willen verzorgen, móeten wij de economie draaiende houden. Je kunt die twee niet scheiden.”

De opiniediva pleit voor meer ratio in het coronadebat. Ze hoopt dat er meer mensen opstaan die nee zeggen tegen de anderhalvemetereconomie, schrijft ze in haar BNR-column.

De video op haar LinkedIn-pagina kunt u hier zien of zie het onderstaande fragment via Twitter:

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen