Songfestival-baas: ‘Uitstellen is geen logisch scenario’

Gerben Bakker, die Head of Show is van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, vindt uitstel van het liedjesfestijn ‘geen logisch scenario’. Dat heeft hij maandag gezegd in de talkshow Op1. Over twee maanden moet Europa in de havenstad samenkomen om het Songfestival-feest bij te wonen, maar het begint inmiddels steeds realistischer te worden dat het coronavirus roet in het eten gaat gooien. De organisatie verklapte reeds zich nu al voor te bereiden op ‘verschillende scenario’s’.

Maar om welke scenario’s gaat het dan? Op1-presentatrice Willemijn Veenhoven kreeg gisteren weinig los bij Bakker. “Ik kan geen goed antwoord geven, want we kunnen niet in een glazen bol kijken. Het Songfestival vindt plaats over ruim twee maanden. Natuurlijk hebben wij nauw contact met alle organisaties die erover gaan: de gemeente Rotterdam, het RIVM. Daar wordt echt goed naar geluisterd.”

Het Songfestival had gisteren al last van corona: bij de loting waren niet alle landen aanwezig. “Niet iedereen was erbij. Er zitten landen tussen die een reisadvies hebben om niet naar Nederland te komen. Israël en Italië bijvoorbeeld. Dat is nu nog niet zo erg, want we hebben een heel goede internetverbinding. De grote baas van de EBU kon namelijk ook niet aanwezig zijn.”

Wordt het Songfestival geannuleerd? Gaat het door zonder publiek? Of alleen met Nederlands publiek? “Er wordt heel veel gezegd en geschreven. Natuurlijk wordt erover nagedacht, maar het is echt nog ruim twee maanden.”

En is uitstellen een optie? “Dat is niet een logisch scenario, want als je nagaat wat er allemaal bij komt kijken om het Songfestival te organiseren… Er zijn zó veel partijen bij betrokken.”

De verwachting is dat de corona-uitbraak voorlopig nog erger gaat worden. “Ik kom ook niet uit een ei en elke dag sta ik ermee op en ga ik ermee naar bed. Ik volg het nieuws en zie echt dat er iets aan de hand is in de wereld.”

Ik denk dat het heel goed is om dat intern beperkt te houden met een aantal collega’s die dat op hun bord hebben liggen.

Zijn Songfestival-collega Sietse Bakker, de hoofdproducent, heeft al gezegd een Songfestival zonder publiek in elk geval niets te vinden. “Eerlijk gezegd, het Songfestival is natuurlijk een feest voor Rotterdam, voor Nederland en voor Europa en ik kan me heel moeilijk voorstellen dat we dat zonder publiek doen.

Foto: NPO

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen