Jort Kelder vindt corona ‘eerlijk gezegd wel spannend’

BN’ers die de schaapjes op het droge hebben lijken soms echt in een andere werkelijkheid te leven. Na de bizarre uitspraak van Angela de Jong dat ze de corona-uitbraak ook wel weer gezellig vindt, liet Jort Kelder donderdagavond in de talkshow van Eva Jinek weten dat hij het ‘eerlijk gezegd wel spannend’ vindt wat er nu gebeurt. Zijn uitspraak komt juist op het moment dat de tv-persoonlijkheid al onder vuur ligt vanwege het bagatelliseren van de ernst van de corona-uitbraak.

Eva Jinek: “Vijf dagen geleden, Jort, zat je hier ook aan tafel, dat is altijd gezellig en toen zei je dat corona een mediavirus was omgeven door hysterie. Dat soort woorden gebruikte je toen.”

Kelder: “Dat was vrijdag. Er zit natuurlijk een mate van hysterie in, zeker. De psychologische factor op de beurs – ik zat vooral voor de beurskoersen hier – is natuurlijk ontegenzeggelijk. Het is niet zo dat bedrijven die op zichzelf stevig staan ineens waardeloos zijn geworden. Er zit een mate van hysterie in.”

Hij ergert zich aan het stilleggen van de economie. “Het gemak waarmee sommige mensen berichten in de media horen en zeggen: ‘Ja, ze moeten gewoon even de economie afsluiten.’ Dat zijn mensen die iedere maand gewoon een girocheck thuis krijgen met een salarisje. Je moet even naar één miljoen zzp’ers kijken, waar alle opdrachten vandaag zijn afgebeld, en naar alle ondernemers, de restaurants in Italië gaan dicht en dus failliet binnenkort.”

Het is dan wel heel makkelijk om te zeggen: ‘Nou, dat hadden ze even eerder moeten doen.’ Het zijn altijd mensen die ambtenaar zijn of bij een groot bedrijf werken, let maar op.”

Spannend

Eigenlijk vindt Kelder de coronacrisis vooral heel spannend. “Je hebt 9/11 gehad en de financiële crisis, maar dit is een enorme explosie en misschien wel nucleair. Hoe groot is de besmetting? Kunnen we over twee maanden weer omhoog komen of zijn er dan zo veel bedrijven omgevallen dat we echt in een diepe, diepe recessie vallen? Ik denk niet dat het nodig is eerlijk gezegd. Ik vind het eerlijk gezegd wel spannend om mee te maken, hoor, want dit gaan we denk ik niet nog een keer krijgen.”

De zwaar getroffen KLM-baas Pieter Elbers daarop: “Het klinkt alsof je het leuk vindt.”

Kelder: “Nee, nee, nee, ik ben journalist, maar de virologen hebben genoeg boeken geschreven van: ‘Die grote klap komt er een keer aan.’ Het hoeft voor de specialisten geen verrassing te zijn dat dit komt.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen