Zelfs Parool vond De Wereld Draait Door te Amsterdams

De kritiek dat De Wereld Draait Door in de afgelopen vijftien jaar wel héél erg is uitgeroeid tot een programma voor en door de Amsterdamse grachtengordel wordt zelfs door de Amsterdamse stadskrant Het Parool gedeeld. Journalist Roelf Jan Duin staat in een uitgebreid artikel stil bij het aangekondigde afscheid van DWDD. Hij schrijft ook over ‘waarom je je kapot kon ergeren aan DWDD’. “De coterie rond Van Nieuwkerk wekte irritatie. Te klef, te hoofdstedelijk, te uitgekauwd.

Amsterdam is één van de meest linkse steden van Nederland en het gedachtegoed aldaar verschilt enorm van het gedachtegoed búiten de A10. Toch krijgt dat gedachtegoed in DWDD aan de lopende band een nationaal podium.

Van Nieuwkerk en zijn DWDD-redactie keken vaak niet verder dan hun neus lang is. Op een gegeven moment zat er zelfs een lampenverkoper van een Amsterdamse lampenzaak aan tafel, omdat Van Nieuwkerk daar lampen had gekocht.

Zelfs Het Parool vond dat dus te ver gaan. Maar er was meer om je aan te ergeren, aldus Duin. Hij wijst erop dat DWDD zichzelf ook altijd wel heel goed en belangrijk vond.

Het programma kon zichzelf schaamteloos feliciteren (‘na het succes van onze vorige reeks starten we een nieuwe canon van de Nederlandse popmuziek’), kon zich het succes van anderen toe-eigenen (‘ónze Rutger Bregman!’) en liet het niet na zichzelf te recenseren (‘Mister Lucky TV Sander van de Pavert komt zijn favoriete filmpjes van afgelopen seizoen toelichten!’).

Het Parool-stuk ‘De formule die bleef werken’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA, Daniel J. Ashes

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen