Kijker verbaasd: DWDD zet lampenverkoper aan tafel

Geplaatst op Sat 17 Nov 2018 om 9:45

Matthijs van Nieuwkerk had vrijdagavond een openingsgast in De Wereld Draait Door waar Twan Huys nog van zou schrikken. Hij had de man die hem onlangs wat lampjes verkocht aan tafel gezet. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. De reden om de lampenverkoper aan tafel te zetten was wel héél vergezocht. “Deze week opende in het New Yorkse Whitney Museum of American Art de grootste Andy Warhol-tentoonstelling in 30 jaar“, begon Van Nieuwkerk.

Je zou verwachten dat er dan een gast aan tafel zit die wat te vertellen heeft over Andy Warhol, maar niets is minder waar. “Een bekende uitspraak van Warhol is: ‘In the Future Everybody Will be World Famous for Fifteen Minutes’.

Daarom gaf Van Nieuwkerk ‘fifteen minutes of fame’ aan lampenverkoper Saïd Elboussamaki. “Aan tafel zit Saïd Elboussamaki, verkoper bij Aurora, een hele grote lampenwinkel aan de Vijzelstraat hier in Amsterdam. Wij leerden elkaar twee maanden geleden kennen toen ik jouw winkel binnenkwam, omdat ik lampen moest hebben.”

Van Nieuwkerk zocht sfeerlichten. “Jij hebt mij denk ik veertig minuten geholpen aan een aantal lampen. Je wist niet wie ik was. Je maakte grote indruk op mij, want ik dacht: ik kom hier iemand tegen, wiens lust en leven het is om alleen maar bezig te zijn met licht, lampen en daar alles van weet.”

Veel boeiends wist Elboussamaki niet te vertellen: “Je kunt nu beter alleen maar led nemen. Dat is het beste voor je portemonnee. Gloeilampen gebruiken te veel. Dit is 35 watt verbruik. Je betaalt per 1000 watt en deze verbruikt 35 watt per uur. Ik weet niet hoeveel het nu kost, maar als je hem vier uur aan hebt dan is het al 140 watt. Deze lamp verbruikt 3 watt, dus dan bespaar je alleen al 85 procent op licht.

Even toonde Van Nieuwkerk zijn ware gezicht toen Elboussamaki een duur lampje aankondigde. “Ja, dit is een lamp van 24,95.

Van Nieuwkerk: “Dat is niet… Is dat duur?

Elboussamaki: “Ja, voor een lampje wel.

Van Nieuwkerk: “Oja, voor een lamp is dat duur.”

Elboussamaki: “Een gewoon lampje is twee euro.

De lampenverkoper gaf aan niet te blijven bij de naborrel. “Ik had eigenlijk een klant om 18.30 uur. Die zit nu naar mij te kijken, denk ik. Dus die wacht dus tot ik bij haar ben.”

Reacties

Veel kijkers verbaasden zich over het openingsitem. “Het gaat bergafwaarts met Matthijs en DWDD“, twitterde Robert.

Bart: “Ik heb het even gemist denk ik, waarom zit er een lampenverkoper aan tafel??

Bert: “DWDD heeft een lampenverkoper aan tafel… Iemand?

Ammie: “Ik denk dat die lampenverkoper een experiment van de redactie is. En nu gaan ze meten en rapporteren wat voor negatieve reacties op Twitter komen…

Het lijkt erop dat deze ‘Famous for 15 minutes’-rubriek van DWDD niet lang stand houdt. Kennelijk voelde Van Nieuwkerk aan dat het toch niet bepaald interessante tv was; hij kortte het item in tot 11 minuten.

Foto: BNNVARA
67 Reacties op “Kijker verbaasd: DWDD zet lampenverkoper aan tafel”


 1. Pluk vd Petteflet

  De wereld van de lampjes is groter dan menigeen denkt.
  Daar zit een compleet andere visie achter. Wij vinden Aurora altijd de moeite waard van een bezoekje als we eens in het hart van Amsterdam gaan dwalen.
  Dat zouden meer mensen moeten doen. Het is daar altijd al zo druk, als er nóg meer mensen naartoe gaan dan maken ze die Vijzelgracht misschien eindelijk een keer autovrij. Minder auto’s, meer groen!

 2. ericvstade

  Een keer een misstap in 14 jaar, hoeft niet beschreven te worden. Chapeau voor DWDD

 3. Sonja Kaal

  Jezus, MC heeft weer lopen schrapen op Twitter hoor. Wel 3 kijkers verbaasd. Ik denk dat er veel meer verbaasd zijn dat MC zich nog serieus een mediasite durft te noemen.

 4. media

  Dus… binnenkort weer alleen de bekende grachtengordel?
  Kan Twitter daar weer lekker over losgaan.

  Het is ook nooit goed!

 5. Wietse

  Hartstikke leuk toch, een keer een gewone man aan tafel.

 6. Ron

  Ik vind het wel verfrissend. Dit soort mensen komen anders nooit in TV programma’s. DWDD is een beetje aan het testen met andersoortige gasten en items.

 7. Egbert Nekke

  Was toch gewoon leuk man. Leuke jongen met verstand van zaken en nog grappig op de koop toe, zoals ook te merken aan het pibliek.

 8. Alexander

  Lampen verkoper, niks mis mee, alleen dat irritante accentje wat de turken en deze marokkaan eigen gemaakt hebben.

 9. anonymous

  De lampenverkoper wist niet wie Matthijs was……tuurlijk.

 10. @Alexander

  Ja hé verschikkelijke accenten altijd. Waarom kunnen ze niet gewoon ABN spreken. Zijn hier toch geboren

 11. robb

  Vaker doen was echt leuk een man met passie en niet steeds dat negativisme wat meestal de boventoon voert hier ook op deze site.

 12. Carmen

  Accent week nauwelijks af van SN (vroeger ABN genoemd). Bovendien is het niet iets wat ze zich “eigen gemaakt hebben”. Of heb jij je jouw accent ook eigen gemaakt in plaats van van nature verkregen? En ja, jij hebt wel degelijk ook een accent!

 13. Zaterdag

  Genoten van dit vroegere Amsterdamse straatschoffie.

  Top DWDD

 14. @carmen

  Onzin. Iedereen kan gewoon ABN praten als hij wil…dit is gewoon een image

 15. jomari

  Saïd vond ik een verfrissend begin van DWDD, humor, passie, goedgebekt met een
  licht Amsterdams accent, zou, als hij het niet zo druk had, waarschijnlijk een betere
  tafelheer zijn dan sommige andere overbetaalde tafelzombies.

 16. Ray

  Een lampenverkoper die een klant heeft om half zeven ‘s avonds? Of was dat voor zijn bijbaantje?

 17. Sk

  Ray. Hij werkt ook als monteur.

 18. Janu

  Zet maar aub gewone nederlanders eens in als tafelheer in plaats van de pseudo intelligente matthijs minnares halina reijn of de dure capucinno melk likker marc marie. Of natuurlijk de rasta mannen die politiek verantwoord zijn. De linkse amsterdamsche grachtengordel moet geelimineerd worden. 95prc van wat door die lui wordt besproken interesseert de rest van NL niks. Helemaal niks.

 19. roevka

  Tering, moeten we nu ook al voor lampen naar Amsterdam?
  Het is iig weer eens iets anders dan het red light district.

 20. caesar

  Typisch een onderwerp voor de lokale omroep. En niet meer dan dat.

 21. roevka

  Zo zeg, moeten we nu ook al voor lampen naar Amsterdam?
  Het is iig weer eens iets anders dan het red light district.

 22. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Matthijs (en redactie??) heeft dus gratis lampen gekregen van Aurora. Is immers gewoon een Commercial aan die tafel.

 23. Mink Vaillant

  Het is leuk als ze eens proberen om een bevlogen gesprek te voeren over een alledaags onderwerp, maar dit was totaal onvoorbereid. Said moest zelfs zijn eigen stekkerdoos aansluiten. We zaten vol verbazing te kijken, dit was een mislukt gesprek.

 24. G

  DWDD-bashing begonnen MC ? Zielepiet!

 25. Tvkijker

  Was superleuk!

 26. Martin

  Waarom is dit erg dan? Die verhalen vd bekende nederlanders die kennen we allemaal wel en ook weer sylvana aan tafel. Hoe vaak moet ze dat verhaal nu vertellen. Niemand die het intresseert, maar mathijs zat samen met die kuiken diep in haar reet. Om voor duizendste keer hetzelfde riedeltje te vertellen.

 27. kampie

  in dat boekenforum zat eerst een boekenverkoper uit Zutphen, nu uit lochem. allebei vlakbij z´n woning. Zal ook geen toeval zijn geweest…

 28. mark

  Aurora zoek de reacties over deze winkel maar even op en je bent gelijk genezen.

 29. aammehoela

  Het was juist een leuk item. Goede babbel en deze gast deed het gewoon leuk. Niets mis mee dus.

 30. mark

  Natuurlijk duurder vanwege locatie maar de service is heel slecht.

 31. mark

  Gratis reclame en de volgende keer de bakker op bezoek.

 32. mark

  Aurora zoek de reacties over deze winkel maar even op.

 33. Mark

  Ik denk dat Matthijs het licht heeft gezien…

 34. mark

  Matthijs moet overstappen naar Max.

 35. Carmen

  @@carmen

  Eh, nee, niet iedereen kan dat. Of in ieder geval niet zomaar even. Vraag even aan bijvoorbeeld Chantal Janzen of Harm Edens hoeveel tijd en geld ze hebben besteed om van hun originele accent af te komen. Waarom zou deze jongen tijd en geld moeten besteden of moeite moeten doen, terwijl hij perfect te verstaan is? Omdat een kleinzielig figuur als jij anders de behoefte voelt om arrogant te drammen over futiliteiten?

 36. mark

  Iedereen heet tegenwoordig mark.

 37. mark

  Of Mark dat kan ook.

 38. Park

  Ik niet.

 39. Tv-kijker

  Waarom kijkt er nog iemand naar DWDD? Het is een eng, politiek correct programma waar afwijkende meningen nooit de ruimte krijgen. Het is, evenals het NOS journaal, een actiejournalistiek voerende bende. Niet interessant. Kijk gewoon naar iets anders en om half 8 naar First Dates. Dat is pas echte tv en geen programma dat zich tot doel stelt de massa te beïnvloeden. Zelfs gehersenspoelde kinderen worden in DWDD tentoongesteld om te zeggen hoe slecht CO2 wel niet is en dat het milieu er helemaal aan gaat. Boehoe. Blij dat ik de lampenverkoper gemist heb.

 40. Edwin M

  Het is en het blijft linksaf.

 41. Arie

  Toen dit soort productplacement in de 5 uur show gebeurde sprak iedereen er schande van, nu gewoon open en bloot bij de staatsomroep.
  Vraag me overigens af als er gewoon een blanke verkoper in die winkel had gestaan of Matthijs hem ook uitgenodigd had…. zal eigenlijk wel niet.
  In het kader van de diversiteit moest dit er weer even ingeramt worden bij de NL bevolking en ondertussen tussen de regels door ook nog ff drammen over het miliejeu. Die linksmensen zijn zo verdomde doorzichtig..

 42. srv man

  volgende week een visverkoper jantje smit mischien

 43. Nationalistische Conservatief-liberaal

  “een hele grote lampenwinkel aan de Vijzelstraat hier in Amsterdam.”

  Dit zegt alles op het programma dat duidelijk Amsterdam gericht is en niet Nederland. Een programma dat er vanuit gaat dat wat men in Amsterdam vind ook voor heel Nederland geld.

  DWDD misschien beter op AT5 uitzenden.

 44. Toekan

  Prima aanhaker op Warhol hoor. Gedurfd. Hulde.

 45. Pluk vd Petteflet

  Ja jemig hé.
  Als ie in Zwolle had gewoond dan was er een Zwolse lampjesman aangeschoven.
  En die zou dan een Zwolse tongval gehad hebben. Dan zou de samenleving gaan hakketakken over dát accent. Niet zo boeiend allemaal.
  Maar waar heb jij leren schrijven NC? Waren de t-tjes op toen je in de rij stond?
  Vindt men in Amsterdam, dikke mik, dat geldt ook voor jouw taal.
  Wordt ietsje leesbaarder. En staat minder dom.
  Next!

 46. Harry Mens

  Was erg leuk- ‘n keer wat anders! Leuker dan
  al dat gezeik hier!

 47. Meneer Kaktus

  Volgende week aandacht voor het kledingwinkeltje van Virgien!

 48. Virginia Rens

  Die is al een tijdje failliet, droplul.

 49. Petra

  @Pluk vd Petteflet

  Om nog maar niet te spreken over “Dit zegt alles op het programma”. Joost mag weten wat dat betekent.

 50. Martin

  De NPO wil de argeloze kijker weer eens doen geloven dat de multiculturele samenleving geen mislukking is.

 51. Darius

  Petra, je vergeet ‘het programma dat duidelijk Amsterdam gericht is en niet Nederland.’ Daar is ook geen touw aan vast te knopen.

 52. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Nou nou Kaktus, je hebt het in het geval van Virgien niet over een kledingwinkelTJE. Dat vrouwmens waar je geregeld mee door de caravan rent en stoeit heeft dermate veel stof nodig dat je over een forse winkel moet praten.

 53. Ann

  Ik vond het geweldig dat er een hardwerkende jongeman met passie over zijn werk kon praten zou graag meer van deze positieve jongeren willen zien.

 54. Uuuh

  Ik heb het zojuist teruggezien. Aanleiding een beetje vaag maar toch een ontzettend leuk gesprek. Goeie gozer die Saïd met hart voor zijn werk. Een jongen om trots op te zijn.

  Opmerkelijk dat hij DWDD nog nooit had gezien en dat hij Matthijs niet kende. Zie hier de nieuwe generatie in optima forma.

 55. Harry

  Ik vond hem best sympathiek. Dus waarom al die ophef?

 56. Kees Neppérus

  “Kennelijk voelde Van Nieuwkerk aan dat het toch niet bepaald interessante tv was; hij kortte het item in tot 11 minuten.”? Van Nieuwkerk voelde helemaal niets aan. Zijn oortje gebood hem de gast te lozen.

 57. oijij9opji

  “De NPO wil de argeloze kijker weer eens doen geloven dat de multiculturele samenleving geen mislukking is.”

  Het is ook geen mislukking, Martin. Dat zag je, of had je kunnen zien. De enige mislukking hier – jij zou waarschijnlijk zeggen enigste – dat ben jij.

 58. Frans van Ostade Landman

  Misschien was er geen nieuws genoeg.
  Het viel wel op als een apart onderwerp.
  Toch is het mooi dat het kan, de jongen had passie voor zijn werk.
  Volgende week komt de tegelzetter van de badkamer van Matthijs langs om te vertellen over tegelen.

 59. Jokko

  Ja wel de multi culti samenleving is net als verf mengen.
  Gooi je er teveel kleuren bij elkaar…. dan krijg je een hele enorm vieze kleur.
  Dat is de zeer gore en vieze kleur waarin we nu leven.
  Bij links nederland zitten veel kleurenblinden heb ik gehoord in de kroeg en ze lijken gelijk te hebben.
  Er zou een tribunaal moeten komen voor die daders die onze maatschappij zo hebben laten verloederen.

 60. Jokko

  Daarnaast zijn er culturen en ideologieen die onverenigbaar zijn met de onze als ze te dominant zijn.
  De smeltkroesdenkers, zullen vanzelf door een midden oosten ideologie worden uitgeveegd uit de geschiedenis. Willen de smeltrkoesdenkers, zich registreren .. ik hoor net dat Saudi Arabië jullie een voor een wil spreken op hun ambassade.

 61. Jokko

  Daarnaast zijn er cultuuren en ideeologieen die onverenigbaar zijn met de onze als ze te dominaant zijn.
  De smeltkroesdenkers, zullen vanzelf door een midden ooosten ideologie worden uitgeveegd uit de geeschiedenis. Willen de smeltrkoesdenkerrs, zich registreren .. ik hoor net dat Saudie Arabië jullie een voor een wil spreken op hun ambasssade.

 62. Uffie Vanvoorde

  Leuk die lampenverkoper.
  Ik heb er wat van opgestoken.
  Kleurrijk Nederland heeft ook zijn briljanten.
  Het is ook moeilijk voor jongen mensen om hun plaats te vinden in dit land.
  Lampenverkoper is een eerbaar en eerlijk beroep.
  Fijn om die jongen ook eens op tv te zien.

 63. Annoniemus

  Was gewoon een toffe gast met heel veel zin in zijn werk !

 64. Huiskamer

  Of wij Marokkanen lief en leuk willen vinden . Zo niet ? Dan zorgt de NPO er wel voor dat elke dag moeten vinden. Trouwens, waar blijft de aandacht voor Chinezen, Vietnamezen, Chilenen, Zuid-Afrikanen, Finnen ? Wat een discriminatie !

 65. Wu

  Huiskamer, jij hebt echt een probleem. Met je eeuwige stokpaardje over “Chinezen, Vietnamezen, Chilenen, Zuid-Afrikanen, Finnen”. Ten eerste vergeet je dat Marokkanen de grootste alloсhtonengroep vormen en dat het dus logisch is dat je ze vaker zult zien dan die Finnen van je. Bovendien is er in DWDD letterlijk met geen woord gerept over de achtergrond van deze lampenverkoper! Jij bent zelf degene die daar de nadruk op denkt te moeten leggen en je doet vervolgens of de NPO er over begon. Daarbij ben jij, gezien je eeuwige stokpaardje, zo gefixeerd op Marokkanen bij de publieke omroep dat je het niet eens merkt als er andere nationaliteiten aanschuiven.

 66. Sven L.

  Insteek is leuk, uitvoering minder.

  Er zijn zat ‘gewone’ Nederlanders met een goed verhaal, maar dan moet je het gesprek wel in de persoonlijk levenssfeer brengen om dat eruit te krijgen. Helemaal bij normale burgers die niet gewend zijn om op tv te verschijnen.

  Redactie; pik je volgende gast uit de krant, dan heb je meteen een stukje urgentie te pakken die de kijker wél interesseert.

 67. geweldig

  Ik snap die jaloezie wel en die ophef. Ga maar ergens anders klagen, die jongen is lekker druk bezig met zijn eigen leven, en de negatieve energie boeit hem echt niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.