Daniël Verlaan vindt dat Daphne Deckers onzin kwekt

Daniël Verlaan, de stertechjournalist van het RTL Nieuws, vindt het gênant dat Daphne Deckers haar hele column in De Telegraaf heeft volgespoten met techdiarree. Dat laat hij blijken op Twitter. Deckers stelt dat ze in een studio van SBS 6 door haar telefoon is afgeluisterd toen ze het in de make-upruimte over zilvervisjes had. Er klopt geen snars van, aldus Verlaan. “Ooit hoop ik zo beroemd te worden dat ik net zo feitenvrij onzin kan publiceren als Daphne Deckers in deze column.”

Verlaan vindt de column van Deckers lachwekkend. “Ze stelt dat ze wordt afgeluisterd omdat ze een relevante advertentie te zien kreeg. Ofwel: het reclame-algoritme deed zijn werk“, zegt hij, gevolgd door een smiley van een omgekeerd gezicht.

De Amerikaanse technologiehoogleraar David Caroll stelt dat het een broodje aap-verhaal is dat we worden afgeluisterd door techbedrijven, maar dat wuift Deckers in haar column weg.

Geinig, vindt Verlaan. “Het is wel grappig dat mevrouw Deckers beter denkt te weten hoe reclame-algoritmen werken dan een hoogleraar technologie. Ze lijkt wel de gemiddelde Twitteraar! Ook een doodzonde dat De Telegraaf deze hoax publiceert zonder enige feitencheck.

Hoe kan het dan dat Deckers advertenties over de bestrijding van zilvervisjes te zien kreeg nadat ze erover sprak? Dat kan op een ingenieuze manier, legt Verlaan uit. “Stel: je bent op een locatie en daar is een onderwerp populair, bijvoorbeeld omdat mensen erop zoeken. Techgigant X weet dat je daar bent geweest (locatie en/of wifi) en toont jou een advertentie op basis van wat daar wordt gezocht/populair is.

En dan het belangrijkste: TOEVAL. Je krijgt elke dag honderden advertenties te zien. Velen boeien je niet, zijn niet relevant en swipe je zo voorbij. Maar die ene, waar je het laatst over had met iemand, die valt op – de honderden keren dat ze fout zaten niet.

Het hele draadje van Verlaan over dit onderwerp leest u hier.

Foto: NPO

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen