Frans Klein zag vertrek Eva Jinek niet aankomen

Frans Klein, de televisiebaas van de NPO, zag het vertrek van Eva Jinek bij de publieke omroep totaal niet aankomen. Hij dacht dat ze het juist wel lekker naar haar zin had. Dat vertelt de journalist in gesprek met de Volkskrant. Jinek sprak zich vorige week uit over de talkshowchaos bij de NPO. Ze vindt het naar eigen zeggen raar dat er zo’n paniek is ontstaan na haar vertrek, ‘want ik heb tijdig, zowel bij de NPO als in verschillende interviews, gezegd dat ik in gesprek was’.

De oud-werkgever van de naar RTL overgestapte Jinek, KRO-NCRV, spreekt dat echter tegen. “Mensen denken dat wij hier al maanden van af wisten. Maar dat is niet zo“, zegt Peter Kuipers, directievoorzitter van de omroep.

Was dat niet een beetje naïef? Frans Klein in de krant: “Misschien wel. Maar we kregen signalen door dat Jinek het nog naar haar zin had. Je gaat in een goed huwelijk ook niet kijken of je al een ander kunt vinden.

Jinek ruilt haar NPO-salaris van 191.000 euro per jaar in voor een RTL-salaris van naar verluidt 1.000.000 euro per jaar, maar Klein hield dus geen enkele rekening met een overstap. De zoveelste diskwalificatie van de met een imagoprobleem kampende tv-directeur.

Het leidde tot een chaos bij de NPO: pas in de week van kerst kwam het tienkoppige presentatieteam rond. “Het feit dat we nu tien nieuwe mensen een kans geven, laat zien hoeveel talent we in huis hebben. Maar ja, het is ook waar dat we niet één ideale kandidaat hadden om Jinek te vervangen.

De talkshow van Jinek debuteert vanavond op RTL 4, Op1 gaat maandag in première op NPO 1.

De Volkskrant schreef een reconstructie over de totstandkoming van de Jinek-opvolger Op1. Die kunt u lezen op de website van de Volkskrant.

Foto: NPO, KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen