Humberto Tan boos op Jan de Hoop over loterijkritiek

De talloze reclames die je met name tijdens de feestdagen voorbij ziet komen van de Postcode Loterij, met lachende postcodetypes als Quinty Trustfull, Winston Gerschtanowitz en Caroline Tensen, zijn RTL-nieuwslezer Jan de Hoop een doorn in het oog. Op een gegeven moment had hij er zó genoeg van dat hij er een twitterbericht aan wijdde. “Ben ik de enige die het helemaal gehad heeft met de postcode loterij. Echt op alle zenders. Ik weet het nu wel. #lievehelp.

Die tweet op Nieuwjaarsdag kon rekenen op een hoop bijval. Veel mensen storen zich er vooral aan dat de Postcode Loterij de enige loterij is waar veel mensen niet níet aan mee durven te doen. Je lotnummer is immers je postcode en die kan ook in de prijzen vallen als je níet meedoet. Sommigen spreken daarom ook wel van de chantageloterij.

Het is een gegeven dat vooral arme mensen relatief gezien veel geld uitgeven aan loterijen. Een volger van Jan de Hoop zegt dan ook: “Het is de perversie. Goede doelen verenigen met een middel dat de gehele groep aantoonbaar armer maakt en de de kloof arm-rijk ook nog eens groter maakt. Alles onder leiding van een perverse FOMO-prikkel (fear of missing out, red.), waar velen voor vallen…

Bij Postcode Loterij-ambassadeur Humberto Tan valt de kritiek níet goed. “In 2019 een recordschenking van ruim 370 miljoen euro naar 117 goede doelen…Dit is ook Postcodeloterij. En ja ik ben ambassadeur.van de Postcodeloterij… Maar vraag eens aan al die goede doelen of zij het gehad’ hebben met die acties…..“, briest hij.

De Hoop daarop: “Ik heb helemaal niets tegen loterijen. Zeker als die goede doelen steunt. Ik kon alleen de afgelopen dagen geen programma aanzetten of het ging over een soort kanjer. Het is een beetje te veel.

Ook de kritiek van ene Edwin kan Tan niet waarderen. Edwin zegt: “Helaas zijn die goede doelen allemaal organisaties die al bulken van het geld. Kleine organisaties zoals de onze hebben geen schijn van kans.

Tan daarop: “Goede Doelen die ‘bulken van het geld’… Wat zit er een behoorlijke mate van jaloezie verscholen in die formulering. En nee, niet alle doelen komen in aanmerking. Het zijn er nu al meer dan 100!

Edwin: “Geen jaloezie hoor, maar wel wat frustratie. Mag dat nog in 2020?

Tan: “Noch frustratie noch jaloezie zullen uw goede doel verder helpen…

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen