Bijna helft NPO 1-budget gaat naar sport

Geplaatst op do 16 jan 2020 om 10:00

Bijna de helft van het totale budget van NPO 1, dat dit jaar uitkomt op zo’n 287 miljoen euro, gaat op aan sport. Het gaat om een percentage tussen de 43 en 46 procent. Dat staat in de begroting van de publieke omroep over 2020. Het is critici al jaren een doorn in het oog dat de publieke omroep tientallen miljoenen euro’s belastinggeld opmaakt aan sport, dat evengoed door de commerciëlen kan worden uitgezonden. Zo houdt de NPO onder meer de Eredivisie uit handen van RTL en Talpa.

Sport wordt door de NPO gezien als een van de zeven ‘aanboddomeinen’, naast nieuws, opinie, samenleving, kennis, expressie en amusement. Dit jaar staan er veel grote sportevenementen op de agenda, namelijk het EK Voetbal, de Olympische Zomerspelen in Tokyo en de Nations League.

De NOS heeft zó veel sport gekocht, dat er niet eens ruimte is om het allemaal op tv uit te zenden. “In 2020 heeft de NPO de beschikking over meer sportrechten dan lineair kunnen worden uitgezonden. Wellicht ligt hier ook een kans voor NPO Start.

Ondanks deze overvloed aan sportrechten, zit de NOS achter nóg meer sport aan. De omroep wil geld aangeven aan niet-Randstedelijke sporten, vanwege het doel om er meer te zijn voor de laagopgeleide provinciaaltjes.

We gaan op zoek naar evenementen die zich niet in de Randstad afspelen“, aldus de NPO.

Foto: NPO
48 Reacties op “Bijna helft NPO 1-budget gaat naar sport”


 1. NPO kijker 3

  En terecht

 2. RaymondVL

  Bijna helft van NPO-1 budget gaat naar voetbal, schaatsen en voetbal. Had ik al voetbal gezegd? Geld voor andere sporten is er bij de NOS niet.

 3. Anton

  Die laag opgeleide provincialen dat zijn de complete PVV FvD volgelingen.

 4. Snake Charmer

  Belachelijk.

 5. M

  Complete onzin dat “sport net zo goed door de commerciëlen kan worden uitgezonden”.

  Want die maken er een afgrijselijk BN-er circus van, waar figuren uit de categorie Gerard Joling, Andy vd Meyde, Patty Brard in de studio worden gezet voor zg gezellige gesprekjes incl domme, inclusief achterlijke 06 spelletjes die domme tokkies het geld uit de zakken kloppen🤮🤮🤮

 6. Bart M.

  En dat terwijl sport zo naar de commerciëlen kan.

 7. Ben Zine

  Jaja de sport naar de commerciëlen. Die hebben alleen interesse in voetbal. Tour de France, schaatsen, handbal, volleybal etc., daar zitten de CO niet op te wachten. Veel mensen bekijken minder favoriete sporten omdat het wordt omgeven door favoriete sporten.

 8. Ben Zine

  @Bart M.: sport is meer dan alleen voetbal of boksen.

 9. NPOMAN

  Sport trekt wel enorm veel kijkers!

 10. Gogo

  Wat zijn nou weer niet-randstedelijke sporten?

 11. Sjoukefia Oosthavenkercken

  De NPO zou flink kunnen besparen op het aantal sportuitzendingen, door bijvoorbeeld toernooien waar Nederland niet aan deelneemt voortaan niet meer uit te zenden. Begin maar eens met het belang van voetbal te relativeren. Want als je tijdens zo’n voetbaltoernooi, waar Nederland niet eens aan meedoet, twee van je zenders opoffert om tegelijk Nigeria-IJsland en Tunesië-Panama live te kunnen uitzenden, dan ben je ver doorgeslagen.

 12. Ben Zine

  Het Friese Kastsen, Zwientie Tikken, Fierljeppen, Ringsteken etc.

 13. Martin Bosma

  Ik ga hier direct Kamervragen over stellen. Het is toch bekend dat ik (dus de PVV) vindt dat ieder tv programma op de PO wat hoger scoort dan 500.000 kijkers direct naar de comm zenders moet? En dat met een PO met minder dan 500.000 kijkers, het feitelijk een linkse elite club is, welke afgeschaft kan worden? Daarnaast ook vragen over een gesluierde NOS correspondent in Iran, VeegPiet met Sinterklaas en dat het klopt dat de NOS stopt met uitzenden van Vuurwerk op 31 dec. Waar blijven onze tradities? Wij staan pal voor 200km op ‘snel’ wegen, fietsers van de rijbaan en onbeperkt auto’s in de brand steken met Oud & Nieuw.

 14. Ad

  @M
  Al eens naar de moeder der publieken gekeken, de BBC? Heeft al lang afstand gedaan van uitzendrechten. De Engelse commerciëlen hebben die allemaal iin bezit en je hoort daar geen enkel commentaar op.

 15. Ad

  De Nederlandse publieken zijn los van wat er leeft hoe de nieuwere generatie met media omgaat. Het in stand houden van een dodelijk omroepjessysteem met een top-overhead is belangrijker. Het gebrek aan degelijke kwaliteit wordt afgedekt met sportrechten die dan nog maar deels gebruikt worden. Voorbeeld: vorig jaar de Giro met grote aankondigingen daarvan. En wat kreeg je? 30 seconden in het Sportjlurnaal..

 16. Jahoor

  Wat is dit toch een slechte site geworden de laatste pakweg anderhalve maand. De artikelen zijn zo nietszeggend dat je niet eens wil reageren. Weet iemand wat er gebeurd is? Zijn ze gekocht of zo?

 17. Koos

  Ik erger me elke keer weer aan die brulkikkers die commentaar geven bij schaatsen en wielrennen.
  Bij schaatsen minimaal 8 alleen maar onzin brullende figuren die thuis waarschijnlijk niets te zeggen hebben.
  Ik kijk er niet meer na, een sport zonder concurentie, walgelijk om daar zoveel geld aan uit te geven.
  Daar kun je al tonnen op besparen

 18. Stefie

  Sport op npo is top kwaliteit. Mag nooit naar de kut commerciëlen!!!!

 19. xandertje

  Bedenk even dat een Olympische Spelen en een EK/WK om de 2 jaar zijn. Dit is ‘toevallig’ een dubbel jaar met alle twee tegelijk in een jaar. Volgend jaar drukt de sport weer minder op het budget. EK voetbal en Olympische Spelen hoort gewoon bij de publieke omroep.

  Nations League (voetbal) had gewoon naar de commerciëlen kunnen gaan.

  Stop met het uitzenden van schaatsen. Die prijzen moeten omlaag want het is niks bijzonders. Door die Nederlanders (verder kijkt er niemand ter wereld) houden we onszelf in een wurggreep. Als wij het niet uitzenden is de sport dood? Nou doe de prijzen voor de uitzendrechten dan maar omlaag.

 20. Richard de Bie

  Beste N p o (Frans Klein) kunt u de N o s (Gerard Timmer ) niet aan pakken dan maar geen sport bij de publieke Omroep (een betaal zender sport ) is dat een Optie ?

  Wellicht heeft Angela de Jong hier ook een mening over (Boeiend )

 21. Weg met dat gelul

  Goed dat ze sport uitzenden maar dat schaatsen kan wel wat minder .Belachelijk dat je sportman van het jaar Mathieu Van der Poel op je computer moet gaan zitten volgen tijdens het Nk Veldrijden en de geweldig presterende vrouwen van het veldrijden. Kan dat schaatsen niet uitgezonden worden op omroep fryslan.

 22. OMG

  “EK voetbal en Olympische Spelen hoort gewoon bij de publieke omroep” wat een onzin.

  287 mijloen euro aan sport besteden, om maar te voorkomen dat het bij de commerciële partijen terecht komt, is gewoon totale waanzin. Er is nul noodzaak om dit met publiek geld te betalen. Valt gewoon niet verdedigen, ondertussen ziekenhuizen failliet laten gaan, maar wel vooral voetbal spekken met geld.

  Dat geld kan veel beter besteed worden aan ouderenzorg, onderwijs en ziekenhuizen.

 23. ome H

  Ik heb het liefst de sport op de NPO, dat is altijd minder circus dan op de commercielen. Alleen dat gelul voor, onder en na de wedstrijden mag heel wat minder!

 24. Wyatt

  Hoezo hoort EK en WK bij de PO enige wat ze doen in prijs opdrijven door teveel geld te bieden voor uitzendrechten met belastinggeld.

 25. StefanV

  Krankzinnig veel geld is dat. Op allerlei fronten wordt de programmering versoberd, allerlei andere “domeinen” worden afgeraffeld. Er is zelfs grote maatschappelijke verontwaardiging als er eenmalig 12 miljoen wordt besteed aan de organisatie van het Songfestival; voor het eerst sinds 1980.

  Dat soort bedragen vallen totaal in het niet bij de astronomische bedragen die opgaan aan sportrechten. Het is echt bizar scheef. De NPO moet dringend minder geld aan sport en meer geld aan de andere domeinen gaan besteden.

 26. Henk

  Voor een godsvermogen aan rechten en dan toch liever analyses uitzenden i.p.v. live beelden.

 27. Henri

  Gelukkig dat dit op de NPO uitgezonden wordt , zonder reclame !!

 28. Mick

  Voetbal kan prima naar Talpa of RTL. Scheelt een hoop belastingcenten.

 29. Mick

  Bij voorkeur Talpa omdat het een Nederlandse onderneming is. Dat belastinggeld kan nuttiger gebruikt worden.

 30. Sven

  Sport bij de CO kan prima, zolang er goed wordt omgegaan met de reclames.
  De Giro bij Eurosport is bijvoorbeeld één grote ramp. En eigenlijk geldt dit voor meer duursporten.

 31. Ron

  De Giro is inderdaad een ramp, commentatoren klinken niet professioneel en het is net TV Bergeijk als ik er naar luister. Wat dat betreft zou dat volledig naar de NOS mogen net als de Tour. Ik denk dat deze ronde dan ook veel populairder wordt.

 32. WEST*

  even kijken als alle sport naar de com tv zou gaan, en de NPO niets meer uit zou zenden ook het WK voetbal Tour de france , en de elfstedentocht als die er zou komen
  Maar ook geen schaatsen, tennis dus niets 0,0 ,en ook geen studio sport op de zondag om 19.00 uur Nou dat staat heel Nederland op zijn achterste benen

  De taak van de NPO is ook die sporten te laten zien ook al zijn ze minder populair
  maar wel wat prioriteit nr 1 is , Hollanders klagen altijd het deugt nooit , Ben reuze trots op onze NPO dat er van ons belasting / kabelgelden zulke mooie voor elk wat wils radio en tv programma`s worden gemaakt

 33. Guttegut

  Het voetbal in Engeland is nauwelijks meer te volgen voor de gewone burger omdat je een godsvermogen betaald achter de decoder. Daarom maar lekker bij de publieke omroep houden.

 34. WEST*

  er was eens een NOS voorzitter die zei… als we naar de kijkers en luisteraars moeten luisteren Houden we geen programma meer over!

 35. Sum

  Een kordate en principiële minister zou ingrijpen.

 36. amsterdammer

  Ja , goed voorbeeld dat schaatsen ook! Overkill door de NOS. Dure verslaggevers, nergens voor nodig. Oersaai om naar te kijken ook.

 37. WEST*

  Jullie zeuren wel ,met dat sport bij de com tv moet, maar na een jaartje of 3 dank je god op blote knieeen dat sport weer bij de NOS zou zijn

  We leven in een prachtig land met een bijzonder goede publieke omroep

  Dat ga je pas beseffen als het om zeep is geholpen

 38. Ik ben links dus ik deug

  En de andere helft naar propaganda en indoctrinatie.

 39. aammehoela

  Blijkbaar vergeet men weer waarom Sport 7 en Tien zijn mislukt. Het voetbal door John de Mol op tv gebracht betekende geen voetbal tot 5 voor acht, maar voetbal tot half negen. Nou ja voetbal. 3×8 minuten WIK- reclames (wik= walgelijke irritante k utreclame. Iedereen was indertijd zo blij dat we van die ellende verlost waren toen de NOS de rechten terug had. Wat wel minder mag zijn de nabeschouwingen en wat meer sport uitzenden tijdens OS in plaats van “voorbeschouwen en nagenieten van Nederlands succes”. Gewoon sport uitzenden ook al is er geen Nederlandse inbreng. Ik vind biatlon een stuk interessanter dan het gezwam van analisten. En biatlon is in feite enkel via Eurosport te kijken met de enige goede commentator op die zender.

 40. toxilogic

  Die schaatsrechten worden ruimschoots terugverdiend met reclame tussen de nog altijd zeer goed bekeken programma’s. De commercielen hebben hier een enorme kans laten lopen. De NPO zou de wielren divisie volledig door de Belgen laten doen-program intergraal overnemen, misschien m.u.v. de Tour. NPO bespaard en de Belg ontvangt centjes van de NPO. Voetbal, het Nederlands elftal hoort bij de NPO thuis, de rest kan best naar de commercielen. De Mol zal de volgende ronde die rechten gaan kopen. Ziggo besteed al ruim aandacht voor hockey, handbal en volleybal. Als puntje bij paaltje komt is live sport niet alleen relatief goedkope zendtijdvulling, het onverspelbare karakter ervan zal altijd kijkers trekken.

 41. Teun-Arie van der Geelen-Coppens

  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/11/15/bijlage-5b-begroting-2020-npo-deel-1

 42. Teun-Arie van der Geelen-Coppens

  Krijgen we Zwarte Piet weer gewoon te zien?

  In 2020 gaat de NPO net als in 2019 op zoek naar evenementen buiten de Randstad, om zo een nog gevarieerder beeld te laten zien van de Nederlandse historie en cultuur.

  Voor 2020 heeft de NOS voor de NPO de rechten verworven van het EK Voetbal en de Olympische Spelen in Tokio. De NOS heeft o.a. door het contract met NOC/NSF een unieke positie om een breed pakket aan topsport te brengen. In 2020 heeft de NPO de beschikking over meer sportrechten dan lineair kunnen worden uitgezonden. Wellicht ligt hier ook een kans voor NPO Start.
  Acties:We gaan op zoek naar evenementen die zich niet in de Randstad afspelen.We gaan bezien welke sportrechten via NPO Start uitgespeeld kunnen worden.

 43. Gelukkig maar dat de NPO sport voor de kijker uitzendt

  Zo hoort het ook. Prima dat onze drie nationale publieke zenders veel sportprogramma’s voor alle kijkers uitzenden en niet alleen de grote sporten maar ook de kleine sporten.

  Als Talpa en RTL te veel zouden uitzenden dan wordt je ziek van de reclames en van het luisteren naar de geldgraaiende nietszeggende sportpresentatoren van deze pulpa zenders met onzinnige amateuristische analyses .

  Als voorbeeld het laag bij de grond programma VI. een sportprogramma van de onprofessionele presentatoren Derksen cs die meer platte grappen vertellen dan sportinhoudelijke info.

 44. 1-2-tjuh

  Breaking. Toch moedig van de NOS. In het kader van de cruciale CO2 reductie zal de NOS niet, zoals gewoonlijk, tientallen NOS medewerkers naar de Ol Spelen in Tokyo en het EK voetbal worden gezonden. Geniaal als ze zijnbij NPO/NOS hebben ze bedacht dat commentaar op wedstrijden gewoon in de studio kan worden gegeven. En interviews via skype e.d.
  Ook reisprogramma’s over de grens worden niet meer gemaakt door WB-ers. (Walgelijke Nederlanders), maar door lokale mensen. Die zijn goedkoper, het bespaart CO2 en die mensen zijn ook voor een habbekrats voor het politiek correcte karretje te spannen. Slim heh van de NOS/NPO.

 45. Sip

  Ik erger mij aan al die sport; de hele middag wielrennen is niet om door te komen. Ik zie mensen in mij familie die de hele middag hiervoor de tv zitten. Ook schaatsen krijgt alle aandacht.

 46. 1-2-tjuh

  @Sip Vermoed dat jij een bal niet verder kan gooien dan een meisje, onderhands ook nog waarschijnlijk.Vol frustraties inzake sporten op school, altijd als laatste gekozen, uitgelachen, dus dat is echt niets voor jou. Maar Sip niet zo sip, je hoeft niet te kijken, en zo kun je meer tijd spenderen aan het uitproberen van diverse make-up. Kijk dan maar naar je favoriete transgender, en bemoei je verder niet met mannenzaken, mietje.

 47. Gordonmoe

  Maarre, nog geneukt vandaag?

 48. Annemarie

  Ik word momenteel geneukt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.