Bijna helft NPO 1-budget gaat naar sport

Bijna de helft van het totale budget van NPO 1, dat dit jaar uitkomt op zo’n 287 miljoen euro, gaat op aan sport. Het gaat om een percentage tussen de 43 en 46 procent. Dat staat in de begroting van de publieke omroep over 2020. Het is critici al jaren een doorn in het oog dat de publieke omroep tientallen miljoenen euro’s belastinggeld opmaakt aan sport, dat evengoed door de commerciëlen kan worden uitgezonden. Zo houdt de NPO onder meer de Eredivisie uit handen van RTL en Talpa.

Sport wordt door de NPO gezien als een van de zeven ‘aanboddomeinen’, naast nieuws, opinie, samenleving, kennis, expressie en amusement. Dit jaar staan er veel grote sportevenementen op de agenda, namelijk het EK Voetbal, de Olympische Zomerspelen in Tokyo en de Nations League.

De NOS heeft zó veel sport gekocht, dat er niet eens ruimte is om het allemaal op tv uit te zenden. “In 2020 heeft de NPO de beschikking over meer sportrechten dan lineair kunnen worden uitgezonden. Wellicht ligt hier ook een kans voor NPO Start.

Ondanks deze overvloed aan sportrechten, zit de NOS achter nóg meer sport aan. De omroep wil geld aangeven aan niet-Randstedelijke sporten, vanwege het doel om er meer te zijn voor de laagopgeleide provinciaaltjes.

We gaan op zoek naar evenementen die zich niet in de Randstad afspelen“, aldus de NPO.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen