NPO wil er meer zijn voor laag opgeleide provincialen

Geplaatst op ma 13 jan 2020 om 9:30

De NPO wil er in 2020 meer zijn voor de laag opgeleide provincialen in ons land. Alle groepen in de samenleving moeten worden gerepresenteerd. Dat staat in de omroepbegroting van dit jaar. Het lijkt erop dat Shula Rijxman en haar vrienden doelen op de vele PVV- en FvD-stemmers die buiten Amsterdam wonen. Of, zoals de publieke omroep het in de begroting noemt: “We gaan bezien hoe de politieke nieuwkomers en flanken een plek gegeven kan worden in het maatschappelijke debat.

De kritiek dat PVV- en FvD-stemmers, ‘domrechts’ zoals NPO-ster Sander Schimmelpenninck het steevast noemt, nauwelijks worden gepresenteerd bij de publieke omroep, klinkt al langer. “Pluriformiteit is voor de Nederlandse publieke omroep altijd een leidend beginsel geweest“, zegt de NPO-echter.

De publieke omroep heeft als ambitie alle Nederlanders te bereiken en te representeren. “Dat is een grote opdracht, zeker in deze tijd van gepersonaliseerd mediagebruik, valse informatie en nepnieuws.”

Toch moet de journalistieke programmering als geheel ‘de meningen en standpunten van alle groepen in de samenleving reflecteren en representeren’, aldus de NPO. “Een belangrijk vraagstuk voor de publieke programmering in 2020 is: hoe geven we de politieke nieuwkomers en flanken een plek, zonder de nuance in het maatschappelijke debat verloren te laten gaan?

Het streven zal ook zijn om meer aandacht te hebben voor lager opgeleiden en mensen buiten de Randstad.”

Hoe wil de NPO dat aanpakken? “We gaan nadrukkelijker sturen op diversiteit via het pitch- en intekenproces en we gaan de zoektocht naar nieuwe presentatoren met een verschillende achtergrond intensiveren.

Foto: NPO
49 Reacties op “NPO wil er meer zijn voor laag opgeleide provincialen”


 1. Marvin

  Dit is een kans voor de Demonen666 partij.

 2. Janusz

  Geachte schrijver dezes, ik ben hoger opgeleid en alsnog fan van FvD. Nu weet ik dat de meerderheid van de mediaredacties bij de NPO vrij links zijn, en bij de commerciëlere bedrijven meer rechts, maar het blijft een kliekje wat de rest van NL denkt voor te schrijven wat men leuk vindt. Verbaas me bv al jaren dat DWDD ons opzadelt met narcisten als Halina Reijn, Marc Marie en de eerste de beste gekleurde zanger die 1 hitje heeft gehad.

 3. Huib

  Een buitenlander die een avond naar de NPO kijkt denkt dat heel Nederland links stemt. In werkelijkheid stemt de meerderheid rechts.

 4. ?

  Diederik Ebbinge
  @diederikebbinge
  ·
  11 m
  Daarom: #PROMENADE. Speciaal voor de laagopgeleide provinciaal
  ————————
  Heerlijke satire

 5. WEST*

  GOED ZO De NPO is er voor iedereen

  En na de dramatische cijfers van RTL gooit RTL volledig het roer om en gaat zich richten op studenten, hoogbegaafde, professor, jurist generaal
  want de geleerden kijken dan naar RTL , massaal

  Dus jagen alle domoren weg
  die maar de NPO gaan

  Waardoor de kijkcijfers nog meer zullen groeien voor de NPO

 6. Dominatrix

  @WEST*
  Gelukkig heeft Talpa prima cijfers!
  En ga een baan zoeken.

 7. Powered by Jasper

  Wat een armoedige foto. Was er geen flitsende studio met LED-verlichting?

 8. NPO Pulp en Baghur radio en tv

  Prima … domme provincialen passen bij een domme omroep. Lekker samen op een verstandelijke beperkten zenderpark.. het NPO park.
  Eindelijk een goed idee.

 9. NPO Pulp en Baghur radio en tv

  Shula moet weg… PVV-er moet directeur worden en een linkse schoonmaak houden. Denk aan Ajax… linksdraaiend geroerd. :)

 10. Gordon Heukeroth

  Wolter heeft er een eind aan gemaakt, dat zat er aan te komen. Nu West nog…

 11. Norvo

  Gratis tip voor de NPO: wie laagopgeleide provincialen wil bereiken, doet er goed aan woorden als pluriformiteit te vermijden.

 12. René

  Ze hebben ‘Muziekfeest op het plein” toch al?

 13. MediaPrak

  Als je laagopgeleid provinciaals wil bereiken moet je de rechten van KKC (1e divisie voetbal) GTST en Pinnup Club opkopen….

 14. Net5 - Lindatv

  Dus alleen in Amsterdam gaan ze naar school … En de rest is dom … zo classic naïef…

 15. Bep

  @Rene, en dat vind ik nog gezellig ook.

 16. Jaja

  De grachtengordelgekkies houden niet van PVV/FVD stemmers dus dat wordt niks.

 17. Chantal

  @jaja: Prinsengracht hier stemt met trots FVD!

 18. Nope

  Voor de asielzoeker en gelukszoekers zal ze bedoelen.

 19. Knoet

  Andre van Duin is ook laagopgeleid en is presentator bij de NPO-)

 20. Erwin

  Er is niks mis met stemmen op de PVV of FVD, als je je verdiept hebt in de standpunten van verschillende partijen en de beste partij voor jou, je familie en/of het land daar uitkomt. Er is WEL wat mis met wat domrechts genoemd wordt: alles is k*t, alles is links en ik stem op de grootste schreeuwer die roept dat het anders moet. Die mensen hebben geen of een lagere opleiding en hebben niet door dat stemmen op Baudet (want men stemt kennelijk op een persoon, ontzettend domme gedachte) geen cent oplevert, geen verandering brengt en misschien veel minder bij hen past dan een andere partij.

 21. Henk

  @Erwin
  Als enige in Europa, behalve Cyprus, 100 rijden.
  We staan voor lul! Met dank aan de NL politieke klimaatlobby die per persoon +400k verdient.

  NL is ziek.

 22. 1-2-tjuh

  Die Sander Schimmelpenninck heeft een grote arrogante bek voor zo’n omhoog gevallen klein kut ventje. Zie dat hij een studie rechten heeft gedaan. Ja als je niet de hersens hebt maar wel een academische titel wilt kun je altijd nog zo’n saaie cursus leren lezen doen, natuurlijk met de nodige ondersteuning gefinancieerd door je beniddelde pappie. Wat een verwaande druiloor, om te kotsen. Terwijl dom rechts natuurlijk VVD-ers en XDA-ers zijn, de eerste groep blijft vertrouwen op een erkende serie-leugenaar Trutje die niet uit de kast durft te komen, en de sekte-volgers hangen hun hele hebben en houden op aan een niet bestaande figuur. Zo primitief als de Noormannen met o.a. hun Odin en Wodan.

 23. Zomaar een persoon

  @11:38 – Je klinkt alsof je zelf graag een studie rechten had willen doen, maar genoegen moest nemen met het mbo.

 24. 020

  @11.40
  Foutloos Nederlands lijkt me dan wel een eerste vereiste.

 25. 1-2-tjuh

  Niets mis meteen MBO of VMBO opleiding dan leer je een vak waar veel behoefte aan is in de Maatschappij. En ja heb wel een academische titel voltooid, Drs, maar nooit een seconde rechten overwogen. Waaruit zou dat dan blijken dombo.

 26. 020

  @11.49
  Je pa mag zijn schoolgeld wel terughalen dan, want je hebt er niets van gebakken.

 27. Jantje

  Afgelopen vrijdag in OP1 over vuurwerk alleen maar voorstanders an een verbod die mekaar naar de mond praten. Geen enkele kritische kant tekening. De NPO heeft nog een heeel, heel lange weg te gaan.

 28. 1-2-tjuh

  @020 of welke vorm je ook aanneemt, gefeliciteerd, jij bent wel de domste en meest verwerpelijke wezen op deze website. En dan moet je wel van heel slechte huize komen.

 29. 020

  1-2-trutje kan blijkbaar niet tot 10 tellen en heeft een cursus Nederlands nodig.

 30. Jan

  Men doet alsof er buiten Amsterdam allemaal laagopgeleide mensen wonen, nou ik denk eerlijk gezegd mensen in de provincie slimmer en socialer zijn dan de mensen in Amsterdam.
  Maar ja als je ook niet verder komt dan je eigen grachtengordelwereldje heb je werkelijk geen idee wat daar buiten gebeurd.

 31. Mark

  Laagopgeleiden? Daar hebben we SBS 6 toch al voor?

 32. Drs

  Toen ik op de UvA zat, kwamen vrijwel alle studenten uit de ruime regio rond Amsterdam, maar slechts één student uit Amsterdam zelf (van de ca. 100 van mijn jaar en opleiding). De rest pendelde met trein en bus, en wilde ook niet in Amsterdam wonen, en heeft dat ook niet gedaan, op één na die het 60km pendelen na twee jaar zat was.

 33. Boerenverstand

  “Een plek geven in het maatschappelijk debat.” Dat doet de NPO toch al, maar altijd door die aanhang in het verdomhoekje te plaatsen? En door allerlei onwelvallige zaken voor globaliserings- en multicultiknuffelaars te verzwijgen, die wel op het BBC- en VRT-nieuws genoemd worden?

 34. Nils Holgersson

  Minder feiten, meer onderbuikfictie, dan kijken ze vanzelf wel.

 35. Harry

  Verwarrende uitleg. Betekent dit dat er meer of minder Zwarte Pieten te zien zullen zijn in 2020?

  “Een belangrijk vraagstuk voor de publieke programmering in 2020 is: hoe geven we de politieke nieuwkomers en flanken een plek, zonder de nuance in het maatschappelijke debat verloren te laten gaan?”
  De ‘Zwarte Pieten discussie’ werd ooit door de NTR een ‘maatschappelijke ontwikkeling’ genoemd terwijl er een niet noemenswaardig aantal mensen in Nederland tegen Zwarte Piet bleek te zien, het bleek zelfs dat 95% van Nederland voor Zwarte Piet is. Het nieuws dat hierboven gemeld werd door Mediacourant lijkt mij dus niet echt nieuws.

  Dat er door tegenstanders gescholden werd naar kinderen is ook niet een reden, er zijn veel ergere dingen in de wereld. Ook kinderen die geduwd werden is geen reden, er zijn veel ergere dingen in de wereld. Naarmate er meer tegenstanders opgepakt worden zal het aantal wet-overtredende tegenstanders alleen maar dalen. Het is maar een kwestie van tijd voor het overgewaaid is. Misdaad belonen is nooit een oplossing.

  Ook vind ik dat er een einde moet komen aan het toestemming verlenen voor protesteren bij een evenement. Protesteren doet men maar via een handtekeningen-actie of een speciaal gereserveerd terrein in de buurt van het gemeentehuis op een dag dat er geen evenement plaatsvind.

 36. Warmoes

  moet je er vooral programma’s als Man bijt hond uit trappen en er niets soortgelijks voor terug laten komen

 37. Ad

  Zoiets zegt alles over de inteeltgedachte bij de NPO. Als we het nu even zo zeggen, zijn we van dat gezeur van af en gaan we gewoon verder met het landelijke AT5 en het verdelen van de banen tussen ons en onze kinderen.

 38. Willy

  @ Ad: NPO = landelijke AT5. Haha! :D

 39. De gedachtenpolitie

  De NPO is één grote leugenachtige propagandamachine!

 40. StefanV

  Ik leid hieruit af dat de NPO de termen “diversiteit” en “andere achtergrond” eindelijk eens een andere invulling geeft dan louter huidskleur en afkomst. Dat zal tijd worden ook. De NPO is bijzonder Randstad-centrisch.

  Het is trouwens ook wel opvallend: net nu Ongehoord Nederland de grens van 50.000 leden heeft bereikt en dus in aanmerking komt om aspirant-omroep te worden, beseft de NPO ineens dat veel geluiden in Hilversum niet aan bod komen.

 41. Wyatt

  Dat tuig heeft SBS6 toch?

 42. anoniem

  Dom zijn hoeft echt niet te betekenen dat je ook meteen racist bent..

 43. aammehoela

  Dom zijn betekent dat je ontkent dat het klimaat verandert. Ongelooflijk hoe veel domme mensen er hier in Nederland rondlopen. Zelfs in Frankrijk beseft populistisch rechts dat dit wel zo is en heeft haar beleid hier op aangepast. Slim rechts dus in Frankrijk.

 44. anoniem

  Iets daadwerkelijk tegen de klimaatverandering ondernemen, is iets anders dan een nieuwe manier om geld uit de burgers hun zakken te kloppen..

 45. Muhammeth

  Wollah! Alles voor die omvolking, Allaah zij geprezen!

 46. anoniem

  @Muhammeth: Heeft u gezopen? :-)

 47. Muhammeth

  @anoniem

  Mag niet van mijn geloof!

 48. anoniem

  @Muhammeth: Misschien morgenochtend even teruglezen wat u typte? :-)

 49. Ik wil mijn dataverkeer welk gebruikt wordt voor ads terug claimen

  Dus iedereen die buiten de randstad woont is volgens de NPO een provenciaal met lage opleiding en standaard iemand die stemt op bovengenoemde partijen?

  Hoe kortzichtig en beledigend…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.