Wierd Duk boos over ‘besmeuring’ ex-partner Fidan Ekiz

Wierd Duk is woest over de ‘besmeuring’ van zijn ex en moeder van zijn kind Fidan Ekiz in Het Parool. Het is ronduit ‘schokkend’. Dat laat de Telegraaf-prominent weten op Twitter. Ekiz wordt in de krant door één of andere UvA-professor weggezet als een soort extreemrechts type dat geen podium zou mogen krijgen op NPO 1, dat haar een talkshow wilde geven. “Nog even over die besmeur-column door notabene een gepromoveerd sociaal-wetenschapper in het Parool“, begint hij.

Duk vervolgt: “Wat er op een breder niveau er zo schokkend aan is, is de vanzelfsprekendheid waarmee meneer dergelijke intolerante en totalitaire opvattingen in het openbaar ventileert. In de veronderstelling kennelijk dat dit bijval zal oproepen.”

De professor in kwestie, Reza Kartosen-Wong, vindt dat Ekiz niet politiek correct genoeg is om de late talkshow te presenteren. “Onder het mom van ‘diversiteit en pluriformiteit’ openbaart zich hier een nauw gesloten ideologisch wereldbeeld waarin voor andere, afwijkende opvattingen helemaal geen plaats is“, aldus Duk.

Kartosen-Wong wil een divers geluid op de late avond van NPO 1, maar dan niet het geluid van Ekiz. Duk: “De termen ‘divers’, ‘pluriform’ hebben dus hun oorspronkelijke betekenis verloren. Dit zie je vaker in totalitaire ideologieën, waar de taal als eerste slachtoffer wordt. Het is voor de leek belangrijk om te realiseren waar dit soort denken inmiddels gemeengoed is. Dat zijn de (veel) faculteiten op de (veel) universiteiten waar geesteswetenschap wordt beoefend.”

Hij wijst op de Universiteit van Amsterdam, waar de professor werkt. “Dit zijn links-intellectuele bubbels waar niet langer wetenschap maar ideologie wordt beoefend. Waar de Volkskrant ‘rechts’ is en niet-linkse vrijdenkers ‘extreemrechts’.

Daar is het inmiddels vanzelfsprekend om andersdenkenden niet het woord te gunnen, aldus Duk. “Maar om hen te ‘deplatformen’. Om kritisch denken te wantrouwen en om in beton gegoten ideologische standpunten aan studenten door te geven of hen in elk geval in die richting te ‘sturen’.”

Wie uit die bubbel wil treden, treedt uit de sekte en moet kapot gemaakt, zegt hij. “Binnen deze ideologische context is de roep om het deplatformen van een kritische journalist volstrekt vanzelfsprekend. Het is zelfs dagelijkse kost in die kringen, inclusief het scheld-jargon. Zo noemde een wetenschapper van de Uni Utrecht mij ooit een ‘stuk schimmel’.

Het doet hem denken aan de Sovjet-Unie en China. “Ik heb voldoende slachtoffers van totalitaire systemen geïnterviewd en herken de symptomen. Dus: wees gewaarschuwd. Verder: goed dat de verontwaardiging zo groot is, bij links en rechts, die laat zien dat het vooralsnog gaat om de mentaliteit van een sekte. Vooralsnog.

Foto: SBS

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen