Wierd Duk boos over ‘besmeuring’ ex-partner Fidan Ekiz

Geplaatst op di 19 nov 2019 om 14:45

Wierd Duk is woest over de ‘besmeuring’ van zijn ex en moeder van zijn kind Fidan Ekiz in Het Parool. Het is ronduit ‘schokkend’. Dat laat de Telegraaf-prominent weten op Twitter. Ekiz wordt in de krant door één of andere UvA-professor weggezet als een soort extreemrechts type dat geen podium zou mogen krijgen op NPO 1, dat haar een talkshow wilde geven. “Nog even over die besmeur-column door notabene een gepromoveerd sociaal-wetenschapper in het Parool“, begint hij.

Duk vervolgt: “Wat er op een breder niveau er zo schokkend aan is, is de vanzelfsprekendheid waarmee meneer dergelijke intolerante en totalitaire opvattingen in het openbaar ventileert. In de veronderstelling kennelijk dat dit bijval zal oproepen.”

De professor in kwestie, Reza Kartosen-Wong, vindt dat Ekiz niet politiek correct genoeg is om de late talkshow te presenteren. “Onder het mom van ‘diversiteit en pluriformiteit’ openbaart zich hier een nauw gesloten ideologisch wereldbeeld waarin voor andere, afwijkende opvattingen helemaal geen plaats is“, aldus Duk.

Kartosen-Wong wil een divers geluid op de late avond van NPO 1, maar dan niet het geluid van Ekiz. Duk: “De termen ‘divers’, ‘pluriform’ hebben dus hun oorspronkelijke betekenis verloren. Dit zie je vaker in totalitaire ideologieën, waar de taal als eerste slachtoffer wordt. Het is voor de leek belangrijk om te realiseren waar dit soort denken inmiddels gemeengoed is. Dat zijn de (veel) faculteiten op de (veel) universiteiten waar geesteswetenschap wordt beoefend.”

Hij wijst op de Universiteit van Amsterdam, waar de professor werkt. “Dit zijn links-intellectuele bubbels waar niet langer wetenschap maar ideologie wordt beoefend. Waar de Volkskrant ‘rechts’ is en niet-linkse vrijdenkers ‘extreemrechts’.

Daar is het inmiddels vanzelfsprekend om andersdenkenden niet het woord te gunnen, aldus Duk. “Maar om hen te ‘deplatformen’. Om kritisch denken te wantrouwen en om in beton gegoten ideologische standpunten aan studenten door te geven of hen in elk geval in die richting te ‘sturen’.”

Wie uit die bubbel wil treden, treedt uit de sekte en moet kapot gemaakt, zegt hij. “Binnen deze ideologische context is de roep om het deplatformen van een kritische journalist volstrekt vanzelfsprekend. Het is zelfs dagelijkse kost in die kringen, inclusief het scheld-jargon. Zo noemde een wetenschapper van de Uni Utrecht mij ooit een ‘stuk schimmel’.

Het doet hem denken aan de Sovjet-Unie en China. “Ik heb voldoende slachtoffers van totalitaire systemen geïnterviewd en herken de symptomen. Dus: wees gewaarschuwd. Verder: goed dat de verontwaardiging zo groot is, bij links en rechts, die laat zien dat het vooralsnog gaat om de mentaliteit van een sekte. Vooralsnog.

Foto: SBS
25 Reacties op “Wierd Duk boos over ‘besmeuring’ ex-partner Fidan Ekiz”


 1. Waarheid

  WAAR JE MEE OMGAAT, WORD JE MEE BESMET met dank aan de extreem
  rechtse Duk.

 2. anonymous

  @Waarheid; als je kritisch bent op de islam ben je niet gelijk extreem rechts.

 3. Henny

  UvA is geen echte uni, maar een vmbo voor PvdA stemvolk.

 4. Erwin

  Hij legt het overdreven elitair en boosaardig uit, maar hij heeft wel een punt. We moeten oppassen dat de schreeuwende minderheid, de boze man, de domme tokkiepleurk uit een achterbuurt, de eenzame Twitteraar niet het hoogste woord krijgt en uiteindelijk normaal wordt. Een klein beetje respect voor de mening van een ander is een goed begin. Het onderwijs moet grondig op de schop om dit in een jaar of 15 nog te kunnen stoppen.

 5. Tino

  Fidan is top! Als je maar iets van de Islam vind word je direct met extreem rechts in verband gebracht echt bizar

 6. JaapdeVries

  De beste man is geen professor en dat zal hij gezien z’n zeer summiere publicatielijst ook wel niet snel worden.

 7. Medusa

  Ik hoor en zie Fidan heel graag. Net als ik een Rotterdamse en ik kan niets rechts aan haar ontdekken ook niet overdreven links. Gewoon van alles wat.

 8. Lies

  Geen touw aan vast te knopen? Krijg de indruk dat meneer vast zit in zijn eigen hokjes denken. Fijn zo’n ex die ‘het voor je opneemt’.

 9. sukkel

  Weird heeft helemaal gelijk Fidan kan prima interviewen kijk maar naar haar documentaires !!!

 10. Ronald

  @sukkel: dat zeg je omdat je een Turk bent.
  Ekiz kan er niks van.

 11. Draaideur

  Als Duk opkomt voor zijn ex dan weet ik genoeg.

  Ze snoep net zoals haar collega Angela de Jong van 2 walletjes.

 12. Vrijheid

  De kogel komt bijna altijd van links.

 13. Michelle M

  De columnist in Het Parool heeft het niet of nauwelijks over Ekiz maar vooral over de inhoud van het programma dat ze presenteert. De Nieuwe Maan was ooit een serieus programma waarin op niveau werd gedebatteerd over maatschappelijke thema’s. Tegenwoordig is het verworden tot spreekbuis van types als Jan Roos. En dat Ekiz tegen dat reactionaire gezwaffel van de voor mishandeling veroordeelde Roos, de racistische teksten van John van Zweden (ook al veroordeeld wegens geweld) en anderen feitelijk zelden iets weet in te brengen, zegt echt alles over haar journalistieke kwaliteiten.. En die stelt Kartozen-Wong volkomen terecht aan de kaak.

 14. Mick

  Duk zegt het precies goed. Vandaag weer eens ervaren hoe sturend docenten kunnen zijn. Nationisme is iets verschrikkelijks kennelijk.

 15. FlyingLotus

  Logisch, want meer dan autocue oplezen is niet gewenst.

 16. Flauwe Kul

  Wat een ongelooflijke mooie, intelligente en knappe vrouw!
  Ze heeft maar 1 grote fout in haar leven gemaakt, en dat is die rechtse bal Dombo Duk!

 17. Ronald Tromp

  Vanavond is Fidan tafeldame in DWDD, ben benieuwd of ze dit aankaart.

 18. Insider

  Opmerkelijk dat deze schijnbaar rechtse dame dan wel mag aanschuiven bij DWDD. Als ze haar schijnbaar niet politiek correcte rechtse praatjes maar voor zich laat zeker…

 19. Huib

  Ik heb de column in het parool ook met stijgende verbazing gelezen.

 20. Giel Genee

  Ekiz en Duk zijn allebei top. Jammer dat ze niet meer een stel zijn.

 21. Nils Holgersson

  Wierd heeft gelijk. Hij is zelf een extreemrechts type dat geen podium zou mogen krijgen.

 22. Wijze van Zion

  Gemiddeld turnt de links afgestudeerde wel om als hij een baan gaat zoeken. Echter al die inclusivo’s en deversivo’s die de dictatuur van de minderheden op willen leggen, werken zelf voor geen meter en roeptoeteren het hardst om de likes van hun minimale achterban.

  Het is slechts voor weinigen weggelegd niet tot een groep te hoeven behoren….

 23. amsterdammer

  Pfff het Parool….ooit een krant voor de Amsterdammers…misselijk makend journaille werkt daar. HULDE aan Wierd Duk, HULDE aan zijn ex-vrouw.

 24. anoniemmm

  lieve mensen

  wat is de betaalde oplage van het parool

  ik krijg hem al 7 jaar gratis………………………………………..

 25. Grecor van Zuiden

  Soort zoekt soort. Fuck a duk. Beiden engnekken. Zij met haar vreemde accentje… brrrrr. Wegwezen!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.