Thierry Baudet: ‘Beau, jij ziet totaal de realiteit niet’

Thierry Baudet denkt dat Beau van Erven Dorens onze maatschappij veel te rooskleurig ziet vanuit zijn high-culture-bubbel. Dat zei de leider van Forum voor Democratie gisteren in Beau, waar hij te gast was om de vijfde verjaardag van zijn partij te vieren. Aan tafel bij Beau zat ook één van de slachtoffers van de Gorinchemse kopschoppers. De etniciteit van de daders kwam niet ter sprake, totdat Baudet er een opmerking over maakte. Daarna werd hij direct in de hoek gezet.

Baudet gaf aan: “Waar ik me op langere termijn nog wel meer zorgen over maak in de samenleving, is dat wij heel veel berichten krijgen dat dit ook een etnische component heeft. Dat je groepen Marokkaanse en Turkse jongeren hebt, die samenklitten rondom schoolpleinen of andere plekken waar jongeren komen en het daar specifiek ook gemunt hebben dan op autochtone Nederlanders. We hebben heel veel mensen natuurlijk ook met kinderen in het onderwijs en als dat zo is, is dat natuurlijk een extra zorgwekkend aspect.”

Peter R. de Vries geërgerd: “Als dat zo is. We weten het dus niet.”

Beau: “Dan weet jij meer dan wij. Ja, we moeten dat eerst uitzoeken.”

Thierry Baudet: “Precies. Dat is dus waar ik vandaag in de Tweede Kamer een debat voor heb aangevraagd en wat niet gekomen is. Men wil dat niet als zodanig bespreken en dat vind ik wel jammer. Als dat namelijk zo is, dan is de samenleving nog veel sneller uit elkaar aan het vallen dan sommigen al vreesden.”

De Vries: “Ja, maar je loopt nu wel heel erg op de zaken vooruit.”

Beau: “Ik wilde dat eigenlijk ook zeggen. De etniciteit vind ik een andere discussie.”

Baudet vindt van niet. “Als je gaat zien dat verschillende groepen samen gaan klitten en het op elkaar gemunt gaan hebben, en dan met name allochtoon versus autochtoon, dan heb je een probleem waarvan we niet weten hoe we het moeten aanpakken. Dat is iets wat in allerlei Europese landen op dit moment speelt. In Frankrijk, in Londen. Ik denk dat we als politiek de plicht hebben om te kijken of dit speelt.”

‘Land valt helemaal niet uit elkaar!’

Later kwam het opnieuw tot een meningsverschil, toen Baudet sprak over het belang van ‘het cultuur- en onderwijsbeleid’ in ons land. “Dat is waar de toekomst van het land gemaakt wordt en daar moet zo ontzettend veel gebeuren. Er moet veel meer geïnvesteerd worden in het onderwijs, in de cultuur, in wat wij hier met z’n allen aan het oen zijn, om het weer een beetje gezellig te krijgen. Het land is uit elkaar aan het vallen.”

Daarop zei Beau stellig: “Ik vind het behoorlijk gezellig en het land valt helemaal niet uit elkaar.”

Het was enkele seconden stil in de studio. Baudet: “Ik denk dat dat woorden zijn van iemand die in Bloemendaal woont, of waar woon je tegenwoordig, en die totaal de realiteit niet ziet.”

Beau: “Dat is helemaal niet waar, maar ik laat hem voor jou.

De Vries: “Hij woont toch bij jou op de gracht of niet?

Beau: “Volgens mij wonen wij in dezelfde straat.

De Vries: “Op steenworp afstand!

‘Over vijf jaar premier!’

Nu de eerste vijf jaar van Forum voor Democratie erop zitten, werd Baudet ook gevraagd naar waar hij zichzelf over vijf jaar ziet. Dan is hij minister-president, gaf de politicus aan. Beau: “Het ontbreekt hem niet aan zelfvertrouwen, hè, Peter?

De Vries: “Nee, ik zit er net aan te denken of ik nou moet emigreren of niet.”

Baudet: “Ga maar emigreren, dat lijkt me een ontzettend goed plan!

Lees ook: Baudet, Wilders: ‘NPO verzwijgt geweld tegen blanken’ (gisteren)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen