Jeroen Pauw ergert zich dood aan Farid Azarkan

Jeroen Pauw ergerde zich gisterenavond zichtbaar aan zijn talkshowgast Farid Azarkan, één van de drie Kamerleden van de ophitspartij DENK. Dat was te zien in de uitzending van Pauw op NPO 1. DENK-Kamerlid Selcuk Öztürk heeft gisteren in de Tweede Kamer voor woede gezorgd door zijn uitspraken over de Nederlandse luchtaanval die in 2015 aan ruim zeventig Iraakse burgers het levens kostte. Hij sprak van ‘moorden’ en stelde oud-minister Jeanine Hennis daarvoor aansprakelijk.

Bovendien noemt Öztürk de oud-minister ook nog eens een ‘lijkenverstopper’ omdat ze de burgerdoden verzweeg. Het leidde tot commotie in de Kamer.

Pauw: “Farid Azarkan, was dit een beleid wat jullie van tevoren hebben bedacht bij DENK?

Azarkan: “Ik denk dat mijn collega scherp heeft gedebatteerd. Ik denk dat hij goed uiting heeft gegeven aan het feit dat er 74 mensen zijn gedood. Ik denk dat hij geen rekening heeft gehouden met de wat tere zieltjes van de andere Kamerleden. Ik vond het wel wat kinderachtig dat er op een gegeven moment werd voorgesteld om Selcuk niet meer te laten deelnemen aan het debat. Het is wel een gekozen volksvertegenwoordiger.”

Pauw: “Maar de minister moordenaar noemen en lijkenverstopper? We hebben een advocaat aan tafel die kan uitleggen dat een moord altijd met voorbedachte rade is en dat was dit natuurlijk niet.”

Azarkan: “Hij heeft niet gezicht moord met voorbedachte rade. U maakt dat ervan.”

Pauw: “Een moord ís voorbedachte rade.”

Advocaat Peter Plasman: “Het zit erin. Het is altijd met voorbedachte rade, opzettelijk mensen doden.”

Pauw: “Ja, dus misschien moet je een beetje op je woorden passen.”

Mooie tv

Azarkan: “Waar het om gaat is dat hij uiting heeft gegeven aan het feit dat er 74 mensen zijn gedood en dat 4,5 jaar is verzwegen. Ik denk dat hij dat scherp gedaan heeft en dat heeft in elk geval geleid tot mooie tv.”

Daarop viel de studio volledig stil in verbazing. Pauw: “Als dat ongeveer de instelling van DENK is, dan heeft dat mij in elk geval wat duidelijker gemaakt.”

Azarkan: “U besteedt er ook weer aandacht aan.”

Pauw: “Wij besteden er aandacht aan omdat het nogal ongepast is wat die partij doet.”

Azarkan: “Dat ben ik niet met u eens.”

Plasman: “Ik zou het wel flink vinden van meneer Öztürk als hij dit ook buiten de Kamer zou zeggen. Dan nodig ik hem uit dat hij dat zou doen. Omdat hij hier immuniteit voor wat hij zegt.”

Azarkan: “Ah, u wil hem eigenlijk ervoor pakken!

Plasman: “Ik zou het flink vinden dat als hij het echt meent, hij het dan ook buiten de Kamer zou zeggen.”

‘We gaan iets anders doen’

Pauw: “Uiteindelijk haalt u met dit soort ongepaste woorden de belangstelling naar u en uw woorden toe, in plaats van dat u werkelijk aandacht geeft aan de slachtoffers die daar zijn gevallen. Die worden door iedereen betreurd: van links tot rechts in de hele Tweede Kamer.”

Daarna: “We weten dat Öztürk ook mee heeft gestemd met die hele bemoeienis uiteindelijk.”

Azarkan: “Hij heeft toch niet gezegd dat er 74 onschuldige mensen moeten worden vermoord?

Pauw: “Nee, maar dat heeft niemand gezegd. Maar daar is Öztürk dus net zo verantwoordelijk voor, want hij heeft ook zijn handje opgestoken van: ‘Daar gaan we naartoe.‘”

Azarkan: “Ik denk dat de minister uiteindelijk verantwoordelijk is voor het beleid dat er gevoerd is. De heer Öztürk heeft het in zijn hoedanigheid geaccordeerd.”

Pauw: “Precies. Nou ja, ik laat het gaan, we gaan iets anders doen.”

Lees ook: Farid Azarkan haalt bloed onder Jineks nagels vandaan (21 juni 2018)

Het item in Pauw ziet u onderstaand:

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen