Farid Azarkan haalt bloed onder Jineks nagels vandaan

DENK-Kamerlid Farid Azarkan heeft het bloed onder de nagels van Eva Jinek vandaan gehaald. Hij gedroeg zich gisteren zó irritant in haar talkshow, dat ze zich zichtbaar aan hem stoorde. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. DENK ligt zwaar onder vuur, nu het programma De Nieuws BV van NPO Radio 1 heeft onthuld dat de partij heeft overwogen om geheel anoniem PVV-advertenties online te zetten met de tekst ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’. 

Uiteindelijk zijn die advertenties ook daadwerkelijk online gezet. De partij liet namelijk testen of de nepcampagne niet zou worden tegengehouden door het advertentiesysteem van Google. Uiteindelijk heeft de nepcampagne 11.000 views gehad, voornamelijk buiten Nederland.

Azarkan vond het best een goed idee, gaf hij aan het begin van het gesprek toe. “Ja, nou, ja, dat weet ik niet zo, het was een creatief idee, ik vond het in eerlijkheid creatief bedacht.

De irritatie bij Jinek begon toen Azarkan aangaf dat hij bepaalde antwoorden al buiten de uitzending om aan haar had gegeven. “De mensen die naar dit programma kijken weten niet wat u mij stuurt, dus ik behandel het gewoon stapsgewijs met u“, zei ze daarop.

Azarkan in opgewonden standje: “Daarom heb ik u gevraagd om het ook online te zetten. Om het even te laten zien. Het appgesprek.

Jinek: “Ik kan hier niet 6.000 appberichten laten zien. Ik neem het met u door in chronologie.

Bagatelliseert

Azarkan probeerde nadrukkelijk om de hele kwestie te bagatelliseren. “We staan hier te praten over een idee. U kunt mij ter verantwoording roepen over een idee. Dat mag, maar…

Jinek: “U heeft hier zelf een persconferentie gegeven en ik stel u vragen hierover.

Azarkan: “We hebben het hier over een idee van DENK.

Jinek: “Een idee dat dermate vergevorderd was dat het gemaakt is en online getest is. Dat is meer dan een brainstormsessie.

Azarkan: “De vraag die wij hebben gesteld is: kan het online? Het heeft geen zin om een idee voor te leggen wat niet kan.

Jinek: “Ja, dus?

Wilders’ poezen

Er werden door Azarkan allerlei bliksemafleiders uit de kast gehaald. Zo begon hij ook steeds over een nepadvertentie door Geert Wilders. “Wilders heeft een nepposter gemaakt van Pechtold gemaakt, gebruikt en die mag hier een uur komen praten over zijn poezen“, zei hij, wijzend op een poezenitem dat Jinek ooit met Wilders maakte.

Jinek: “Een uur komen praten over zijn poezen? Waar heeft u het over? Ik geef u de gelegenheid om uit te leggen wat er bij DENK is gebeurd. Ik ben alleen benieuwd naar de motivatie binnen een partij als DENK.

Azarkan: “Je hoeft niet zo boos te worden.

Jinek: “Nee, ik ben niet boos. Ik wil wel even uit kunnen praten hier aan tafel.

Azarkan: “Je gaat steeds harder praten tegen mij.

Jinek: “Omdat ik eroverheen moet als u mij niet laat uitpraten. Ik ben oprecht nieuwsgierig naar de motivatie van een partij als DENK, dat zegt dat ze voor verbinding zijn en tegen polarisatie, tegen nepnieuws is, en dat u dan zelf overweegt om een nepcampagne te gebruiken. Ik probeer die gedachtegang daarachter te begrijpen, daarom zit u nu hier.

Azarkan bleef Jinek verwijten door hem heen te praten, al praatte hij ook steeds door haar vragen heen en gaf hij ontwijkende antwoorden. “U kunt het vijf keer zeggen. U onderbreekt mij de hele tijd.

Op dat moment was Jinek zwaar geïrriteerd: “Spreek vooral uit.

Holocaustverwijzing

Jinek: “U was er als campagneleider erbij toen deze advertentie met deze tekst, bedoeld om te polariseren en angst aan te wakkeren…

Azarkan: “Dat is helemaal niet waar, dat is uw intentie, dat is helemaal niet waar.

Jinek: “Een holocaustreferentie is voor de gezelligheid?

Azarkan: “Dat hebben wij niet gezegd.”

Jinek: “Dat staat er toch? Om Nederland te zuiveren?”

Azarkan: “Dat is uw interpretatie, dat is wat u hier leest.”

Vos

Tafelgast Michiel Vos zat met kromme tenen te luisteren. “Ik woon al vijftien jaar niet meer in Nederland, maar Nederland ‘zuiveren’ is heel duidelijke taal, neem dan de verantwoordelijkheid. Het gooien op journalisten is heel makkelijk. Mijn president doet dat ook de hele dag.”

U doet een beetje Van Kooten & De Bie-achtig, van: ‘Daar is mij niets van bekend.’

Azarkan: “U lijkt Eva Jinek wel.”

Vos: “Ik ben helemaal niet Eva Jinek. Ik zit hier aan tafel te luisteren aan dit programma, en dit klinkt als Van Kooten & De Bie-draaikonten: ‘Daar is mij niets van bekend, dat had ik niet bedacht.‘”

Reacties

Ook kijkers thuis ergerden zich aan Azarkan. “Ah. De schuld bij de ander zoeken en jezelf in een slachtofferpositie draaien. Elke keer weer. En de eigen kiezer kijkt/luistert toch niet – dus het kan allemaal zonder consequenties“, twitterde Sywert van Lienden.

Story-baas Guido den Aantrekker: “Dat er nou niemand aan die hele tafel zegt: ‘Misschien moet je nu je vervelende waffel gewoon eens houden’.

Telegraaf-sterjournalist Wouter de Winther: “Team Jinek.”

Boulevard-ster Luuk Ikink: “Na 12 minuten kon Michiel Vos zich niet meer inhouden. Pittig gesprek!

Ferry Mingelen: “Jinek probeert nepnieuws van Denk in gesprek met kamerlid Azarkan door te prikken. Vasthoudend, maar niet gelijkhebberig. Top! Maar een aal is moeilijk te pakken.

Azarkan kreeg ook bijval. “Geweldig van Azarkan! #jinekiseenleugenachtigeheks”, twitterde Morro🇲🇦 TUNAHAN4PREMIER.

Het Jinek-interview:

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen