Linda de Mol: ‘Ik had dit niet verwacht van RTL 4’

Linda de Mol vindt het buitengewoon teleurstellend dat RTL 4 via de juridische weg heeft afgedwongen dat ze haar programma’s Oh Wat Een Jaar en Weet Ik Veel niet mee mag nemen naar SBS 6. Dat heeft ze gisterenavond gezegd in Ladies Night. De Mol had dit naar eigen zeggen nooit verwacht van haar oud-werkgever. “Die uitspraak had ik niet verwacht van de rechter, eerlijk gezegd, maar om heel eerlijk te zijn had ik die hele rechtsgang van RTL niet verwacht“, aldus de tv-koningin.

Die programma’s hóren bij haar, aldus De Mol. “Ik heb die twee programma’s helemaal zelf bedacht en in heel veel tijd met een aantal mensen helemaal ontwikkeld en zelf succesvol gemaakt. Ik ben ook voor een deel eigenaar van de formatrechten.”

Het gedrag van RTL begrijpt ze niet. “Ik ben voor mijn gevoel heel goed weggegaan bij RTL. Ik heb daar twaalf jaar gewerkt, ik heb netjes mijn contract afgemaakt en ik heb uitgelegd waarom ik wegging en dat ik dat eigenlijk helemaal niet wilde. Maar ja, als je broer hulp nodig heeft, dan ga je. Ik verwachtte die hele rechtsgang dus niet.”

RTL is gewoon bang voor haar, denkt De Mol. “Die mededeling dat het ging gebeuren kwam precies een dag nadat ik voor het eerst een weekend bij SBS te zien was. Het scoorde, dus het voelde heel erg als: we willen voorkomen dat jij met je eigen programma’s nog meer kijkcijfers scoort.”

Oh Wat Een Jaar en Weet Ik Veel keren terug bij RTL met nieuwe presentatoren. “Het gekke is dat ze het nu dus ook echt willen gaan maken met andere presentatoren. Dat voelt gewoon heel raar. Ik ging uit eten met Ilse DeLange en ik legde het haar uit, want het zat me echt wel een beetje hoog. Toen zei zij: ‘Dat is hetzelfde als de rechter bepaalt dat ik twee hits, die ik zelf geschreven heb, niet meer mag zingen, maar iemand anders wel.‘”

Wie gaat het doen? “Dat weet ik niet.”

Hypocriet

Een beetje hypocriet zijn de krokodillentranen van Linda de Mol natuurlijk wel. Chantal Janzen moest haar programma Chantal Blijft Slapen immers inleveren, omdat John de Mol die formule meenam naar SBS 6.

Is het daar een beetje wraak op misschien?“, vroeg Merel Westrik aan De Mol.

De Mol: “Nee, want Chantal heeft dat format niet zelf bedacht en gepitcht, maar het was natuurlijk wel haar programma. Zij zei ook terecht bij Eva Jinek: ‘Ja, wat gaan ze dan doen? Gaan ze het Gordon Komt Slapen noemen?’ Vervolgens is er tegen Chantal gezegd: ‘We gaan die programma’s nooit met iemand anders doen, alleen we kunnen ze nu niet maken door de situatie, maar we bewaren het format voor jou.’ Daar heeft ze niet op gewacht. Zij dacht: ik verander een paar dingen en ga het gewoon zelf maken. Prima. Dat heeft Talpa ook gewoon zo gelaten. Maar in mijn geval is het dus wel zo dat het ernaar uitziet dat andere mensen dat gaan presenteren en dat voelt gewoon niet fijn.”

Ze voelt zich er flink rot door. “Ik moet het ook loslaten. Ik heb nog overwogen om zelf een kort geding te beginnen, maar ik heb besloten dat ik de energie, tijd en het geld dat erin gaat zitten ga stoppen in het bedenken van iets nieuws. Ik moet ook wel, want ik moet over een paar maanden weer op de buis en ik heb gewoon geen programma, dus als iemand nog een goed idee heeft…

Ik merk wel dat me er veel aan gelegen is om met iets leuks te komen. Ik kan natuurlijk hetzelfde gedaan maar dan net even anders, zoals Chantal dat gedaan heeft, maar ik wil eigenlijk liever proberen echt met iets nieuws te komen en in het beste scenario zó leuk dat ze denken: hadden we haar nou maar dat andere programma gegeven.”

Lees ook:
Chantal Janzen: ‘Ogen uit kop gejankt door John de Mol’ (7 september)
Linda de Mol hypocriet over formatruzie met RTL 4 (16 oktober)

Foto: SBS

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen