John de Mol en ITV uit elkaar, Talpa Media verdwijnt

Geplaatst op wo 18 sep 2019 om 8:30

John de Mol en ITV, het bedrijf dat Talpa Media van hem kocht, gaan drie jaar eerder dan gepland uit elkaar. De naam Talpa Media gaat nu op in ITV Studios Nederland, waar Karin de Groot de scepter zwaait. Dat heeft het bedrijf bevestigd aan het AD en De Telegraaf. De Mol verkocht The Voice-producent Talpa Media in 2015 aan ITV. Na die overname werden MasMedia en Vorst Media ingelijfd door Talpa Media. “Ook die merken zullen verdwijnen“, weet De Telegraaf.

Door het verdwijnen van de merknaam Talpa Media komt er een einde aan de verwarring over de twee Talpa’s in medialand. Waar Talpa Media géén eigendom meer is van De Mol, is Talpa Network dat wel.

Talpa Network is het bedrijf achter de tv-zenders SBS 6, Net5, Veronica en SBS 9 en de radiozenders Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica.

De Mol verkocht The Voice-producent Talpa Media in 2015 voor maximaal 1,1 miljard euro aan ITV. De eerste 600 miljoen euro daarvan heeft hij al binnen, de volgende 400 miljoen volgt op basis van de resultaten over de jaren 2017 tot en met 2019.

Die 400 miljoen lijkt De Mol bij te kunnen gaan schrijven, aldus De Telegraaf. “Door het verbreken van de banden met ITV lijkt de Talpa-oprichter echter te kunnen fluiten naar de laatste 100 miljoen euro, die pas na 2022 kon worden toegekend.

ITV: “We hebben genoten van de samenwerking met John de Mol, sinds de acquisitie van Talpa Media in 2015. We wensen John alle goeds en hopen in de toekomst opnieuw samen te werken bij het bedenken van formats.

Lees ook: ‘John de Mol dichtbij bonus van 400 miljoen euro’ (april)

Foto: Talpa
57 Reacties op “John de Mol en ITV uit elkaar, Talpa Media verdwijnt”


 1. Dr phil

  Hahahahaha hahahahaha meer zeg ik niet

 2. N

  Dat moet je ook niet willen. 3 Zenders beheren is een dag EN nacht taak.

 3. Ralph

  Dat betekent dus dat John niets meer met The Voice te maken heeft?

 4. zucht

  Wel fijn om even alle Talpa tv en radiozenders op een rijtje te zien. Dan weet ik wat ik moet wissen in de instellingen van mijn televisie en internetradio.

 5. Lin

  100 miljoen weggegooid, alsof het niks is..

 6. Zjos

  Maar wat heeft ITV dan precies gekocht voor 1,1 miljard?

 7. C

  John gaat hetzelfde spel spelen zoals hij eerder met Endemol heeft gedaan. Duur verkopen en dan met dezelfde truc opnieuw beginnen.

  Het is gewoon een slimme zakenman.

 8. #NPO kijker#

  Zjos
  Wed 18 Sep 2019 om 9:02

  Dat vragen ze zich nu nog af.

 9. Erwin

  Onduidelijk. En John blijft gewoon toegang eisen tot alle programma’s, dat kan hij helemaal niet laten.

 10. Kevin Frikandel

  Wellicht kunnen Anna Noshin en Nikkitutorials het stokje overnemen?

 11. Time will tell

  Ïs dat dezelfde karin de Groot die Party Brard bij SBS 6 heeft ontslagen?

 12. Jeffrey

  @zucht
  Als je daar pas na dit artikel van op de hoogte bent, dan weet je erg veel van het medialandschap af.

 13. Mart

  Al die formats die nu op SBS 6 zijn te zien, zijn toch ook van Talpa media?
  En weet ik veel en oh wat een Jaar?

  Betekend dit dat SBS the Voice, OWEJ en WIV niet krijgt en het daardoor geen nut meer heeft dat de Mol verbonden blijft aan Talpa Media?

 14. Hans

  @Zjos:
  Talpa Media inclusief alle formats zoals The Voice et cetera. Die blijven ook bij ITV. John stapt daar nu uit, laat zijn formats achter en gaat binnen Talpa Network weer nieuwe formats ontwikkelen. Zoals het ook ging met Endemol destijds. John zal dus The Voice en andere oud-Talpa-formats die nu bij ITV zitten van hen moeten afnemen, en nieuwe formats kan hij zelf produceren.

 15. #NPO kijker#

  Oud nieuws. Dit heb ik een maand geleden al gelezen

 16. CB

  Goeie zaak, vond het al geen goed plan dat RTL-producties in handen van Talpa zijn (TVOH bijvoorbeeld)

 17. N

  Voor iedereen die zich de vraag stelt “wat hebben ze gekocht?”

  De hele waslijst op deze pagina. https://www.talpa.tv/

 18. Zjos

  Bedankt Hans.

 19. E!!

  Is dit ook de reden waarom Utopia ermee stopt?

 20. zucht

  @Jeffrey (9:22): Ja, hihi, erg hè?

 21. Fonz

  @Mart. Jeetje al die afkortingen en hashtags tegenwoordig zeg. Dacht eerst dat je een Tia kreeg.

 22. John

  Hij begint gewoon opnieuw samen met lindA aan nieuwe producties langzamerhand neemt hij geen Talpa programma’s meer af. Maar bedenkt nieuwe.

 23. Saskia

  Het heeft allemaal met niets anders dan belastingontduiking te maken.
  Net als ‘ome’ Joop vd Ende ooit deed.

 24. Gaston

  Dus RTL zou nu dus formats kunnen kopen van ITV en uit gaan zenden op RTL?

 25. Saskia

  @Gaston: zou kunnen, maar daar wordt bijtijds een stokje voor gestoken.

 26. Simon

  Gaston, dat doen ze toch allang? Bijvoorbeeld love Island?

 27. echt nieuws

  ITV heeft de banden met John doorgesneden. John had al een paar advocatenkantoren versleten om The Voice terug te krijgen (niet gelukt) en ook nu lopen er juridische procedures om een aantal programma’s en bedreigt John programma makers met advocaten. Dat gaat ook ten koste van de omzet. Denk dat ITV er genoeg van had en een probleem met een goede klant (RTL) heeft opgelost. ITV heeft zich zo ook losgemaakt van een zaak die binnenkort naar buiten komt en waar juristen nu mee bezig zijn.

 28. Het meisje met de grijze Luger

  Karin de Groot, de meest overschatte dame van medialand…

 29. Wyatt

  Geen wonder dat John de Mol zou wanhopig achter The Voice aan zat. Dat was z’n laatste kans.

 30. Bart

  Ik zou alles lekker verkopen en me focussen op nog maar 1 of 2 dingen, gewoon om nog wat bezig te zijn.

 31. Britt Coin

  ITV heeft een oude versleten catalogus gekocht. Alleen The Voice is van grote waarde. De rest van de formats zijn over the hill.

  John gaat gewoon weer opnieuw een productiehuis opzetten en uitbouwen. Gaat ook alle goede mensen wegtrekken bij Talpa Media.. Hij zelf wordt de grootste afnemer.

  ITV moet het stellen met het slijten van de oude meuk bij RTL. Ook dat wordt lastiger omdat RTL nu zelf een nieuw formathuis begint en daarnaast Freemantle heeft waar meer ontwikkeld wordt.. Per saldo gaat ITV dus zwaar af moeten boeken op die miljard.

 32. Fritsel

  Hopelijk komt John met een nieuw reality-format.

 33. Ron

  Dit hoort allemaal bij een groter plan en strategie. Paul Römer is niet voor niets naar Talpa gehaald. Ik zeg Big Brother…

 34. [MikE]

  Kleine nuance Mediacourant: Talpa Producties BV is inderdaad van Talpa Network. Dit was het voormalige SBS Productions, wat De Mol automatisch in handen kreeg via de overname van SBS. Talpa Productions BV is de productie-tak van Talpa Media BV en dat blijft na deze deal bij iTV.

  Talpa Network is feitelijk Talpa Holding NV, waaronder ondermeer Talpa Media BV en overige entiteiten ‘hingen’.

 35. [MikE]

  Het is zelfs anders Talpa Producties BV is van Talpa Media. Talpa TV Productions BV, het voormalige SBS Productions, is van Talpa Holding BV (Talpa Network).

 36. MC kijker

  Karin de Groot is daar neergezet door John. Hoe lang blijft zij daar nog zitten?

 37. Jan

  Ik begin steeds meer van John de Mol te walgen…

 38. Bernie

  Opvallend dat op de site van Talpa Media toch veel producties staan van afgelopen jaar, zoals Dance as One? Welke formats heeft Talpa Producties gemaakt eigenlijk?

 39. Beau

  Lees dit ff. link onder, rtl.
  https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4852741/vervroegd-vertrek-bij-itv-kost-de-mol-100-miljoen

 40. [MikE]

  @Berie: Talpa Producties maakt geen formats, ze produceren alleen voor de Nederlandse markt en is onderdeel van ITV.

 41. [MikE]

  @Jan: is toch razend knap wat hij gedaan heeft! Die earn out was er niet voor niets en ik vermoed dat ITV dit ook wel heeft zien aankomen (niet voor niets was het laatste deel van de earn-out ‘slechts’ 100 miljoen (tov deal 1.1 miljard totaal)). Van John de Mol zelf vind ik het best knap, dat je 5 jaar lang actief blijft na verkoop van je eigen bedrijf! Ik zie in de praktijk alleen maar ondernemers die hun bedrijf verkopen en binnen een jaar vechtend door het leven gaan met de nieuwe aandeelhouder. Simpelweg omdat je ineens moet rapporteren en niet meer zelf in control bent.

 42. Marko

  Maar wat is nou de bedoeling? John loopt tegen de 70 aan! Hij heeft niet het eeuwige leven…

 43. Jean-Paul

  Voor 1,1 miljard zit je toch wel vast aan bepaalde afspraken lijkt mij? Dat je bijvoorbeeld niet weer opnieuw mag beginnen.

 44. Multi Miljardair

  Laat ITV zich zomaar leegstelen door die Sjonnie..1,1 miljard peseto waarde?

 45. Time will tell

  @MC kijker

  Ik ben benieuwd ? Hoe zij Patty heeft weggezet was niet cozy. .
  Karin lijkt mij een bitesnake.

 46. [MikE]

  @Marko: volgens mij is hij 63, dus hij kan nog wel 15 / 20 jaar door met werken. Als zijn gezondheid het toelaat. Trump is met 73 ook gewoon President.

  @Jean-Paul: Exact, hij zit vast aan afspraken, waarvan de laatste 100 miljoen de bedoeling was dat hij zich nog 3 jaar zou binden aan ITV. Nu hij dat niet doet is hij redelijk vrij om te gaan en staan waar hij wil. Er zijn volgens mij wel wat ‘first-look’ overeenkomsten heen en weer tussen Talpa en ITV.

 47. einde TV

  @NPO (SBS) kijker, lekker hollands allemaal he?? Jij roeptoetert hier wekelijks dat the Voice en andere produkties van John de Mol zijn. Die zijn dus allemaal door hem in buitenlandse handen gekomen.

 48. [MikE]

  @einde TV: het zijn natuurlijk wel gewoon formats die De Mol ontwikkeld heeft. Dus hij mag die credits (met het team) zeker nemen toch lijkt me. En hij heeft het zelf verkocht.

 49. Ad Visser

  Kan de programmering op de vrijdagavond tegenover de Voice eindelijk beter worden per januari. Nu bewust zwak geprogrammeerd (bv. VIP’s in modder, etc.). Geen belangen meer. Nu, hoe meer kijkers Voice, hoe hoger inkomsten ITV/de Mol

 50. einde TV

  @Mike, zeker alle credits!! Maar de werkgelegenheid is voor een deel in buitenlandse handen gevallen. Daar klaagt die debilio van een NPO kijker altijd over bij RTL.

 51. einde TV

  @Ad Visser, de cijfers zijn niet meer bepalend over hoeveel ITV ontvangt. Dat ondernemersrisico ligt bij RTL.

 52. Henky

  Ik zou graag eens een potje monopolie met John willen spelen.

 53. Fred

  Het bericht op nu.nl is veel duidelijker, dan het bericht hier. “De Mol zal begin 2020 niet meer creatief betrokken zijn bij het productiebedrijf. De mediamagnaat had de optie om de samenwerking nog drie jaar te verlengen, maar daar kiest hij dus niet voor.”

 54. FlyingLotus

  Snap er zeer weinig van terwijl ik zeer hoogopgeleid ben. Misschien komt het wel dat ik gewoon nog nadenk over zo’n heerlijk strak ding van 22.

 55. Stuttgart

  Hoogopgeleid? Daar is dan vrij weinig van te merken.

 56. CreaBea

  Questie van Strategie

 57. [MikE]

  @einde TV: Got it, dan zijn we het eens!

  Ik vind ook niet dat we daar moeilijk over moeten doen, het is nog steeds een Nederlandse entiteit, met Nederlandse werknemers en Nederlandse belastingplicht. Wel met een buitenlandse aandeelhouder in dit geval. Het enige dat naar het buitenland vloeit zijn feitelijk de dividenden (waarover in principe ook met de ficus afgerekend moet worden).

  Idem voor RTL Nederland. Het is gewoon een Nederlands bedrijf met een buitenlandse aandeelhouder. Alleen de broadcast gaat nog via Luxemburg. Hier hetzelfde, ze hebben een buitenlandse aandeelhouder in de vorm van Bertelsmann, maar feitelijk is het een Nederlandse entiteit die op zichzelf staat.

  Neemt niet weg dat ik het ook wel leuk vind dat Talpa Network in elk geval de enige écht Nederlandse mediaonderneming van Nederland is. Hoewel, ook dat zal naar verloop van tijd wel weer verkocht worden…

  Wel interessant de komende tijd om te zien wat dit met de creativiteit van Talpa (ITV) gaat doen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.