NPO wees Utrecht af vanwege gierig gemeentebestuur

De NPO heeft Utrecht afgewezen als kandidaatstad voor het Songfestival 2020, omdat het gemeentebestuur ongelooflijk gierig is. Dat blijkt uit de evaluatie van het bidbook van Utrecht. Van alle vijf steden met een bidbook – ook Arnhem, Den Bosch, Maastricht en Rotterdam boden er één aan – had Utrecht wel het meest bizarre plan. De stad wilde het festijn organiseren in een tent op een parkeerterrein vlakbij de Jaarbeurs, er verder geen geld in stoppen en ook geen touringcars regelen.

De Songfestival-organisatie eist uiteraard touringscars voor alle Europese delegaties, maar dat weigerde Utrecht. Die delegaties kunnen zich ook lopend of met het openbaar vervoer verplaatsen, klonk het.

Utrecht had er kennelijk zó weinig zin in dat het verbazingwekkend is dat ze een bidbook indienden. De NPO heeft het dan ook snel afgewezen. “De Gemeente Utrecht kan, in tegenstelling tot bids van andere steden, geen financiële of value-in-kind bijdrage toezeggen, bijvoorbeeld ten behoeve van logistiek en transport, beveiliging, city dressing en side events.

Ook die tent zag de NPO niet zitten. “Hoewel de voorgestelde Grand Arena-tent in de basis voldoet aan de technische eisen, biedt deze beperkte mogelijkheden om deze op locatie te toetsen en roept tevens vragen op met betrekking tot de geschiktheid ervan voor grootschalige muzikale tv-producties zoals het Eurovisie Songfestival.

De NPO had die tent zelf moeten betalen. “De locatie stelt een korting van 750.000 euro in het vooruitzicht. Hoewel dit door de projectorganisatie wordt gewaardeerd, staat daar tegenover dat de kosten voor het huren, op- en afbouwen van de Grand Arena-tent substantieel zijn. Kosten voor elementaire facilitaire voorzieningen, aankleding en inrichting zijn hier nog niet bij inbegrepen.

De volledige evaluatie van de NPO kunt u hier bekijken. Arnhem en Den Bosch wilden wél financieel bijdragen, maar hun financiële bod bleek te laag. Alleen Maastricht en Rotterdam zijn nog in de race.

Lees ook: Utrecht wil Songfestival in tent op parkeerplaats (10 juli)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen