Utrecht wil Songfestival in tent op parkeerplaats

De gemeente Utrecht wil het Eurovisie Songfestival organiseren in een grote tent op een parkeerterrein vlakbij de Jaarbeurs. Verder wil het stadsbestuur geen geld uittrekken voor het evenement. Dat is te lezen in een brief van het college van de Domstad. De hallen van de Jaarbeurs zijn niet hoog genoeg voor de tv-registratie. “Dat is ondervangen door op parkeerterrein P3 op het Jaarbeursterrein aan de Croeselaan een megatent te bouwen: de grand arena van 18 meter hoog.

Die tent moet ruimte bieden aan 10.000 bezoekers. “Daarnaast zullen diverse side events in de binnenstad plaatsvinden. Uiteraard in TivoliVredenburg, rond café Kalff.”

Ook de buitenwijken moeten profiteren, aldus Utrecht. “Wellicht ontstaan ook initiatieven in wijken, bijvoorbeelden lendenfeestjes rond de ruim 40 deelnemende landen met landgenoten in Utrecht.”

Utrecht wil geen geld uittrekken voor het liedjesfestijn. “Wij ondersteunen de kandidaatstelling van Utrecht als gaststad voor het Songfestival als de Jaarbeurs en partners dit zelfstandig en met eigen financiën organiseren.

Wel kost het Utrecht uiteraard geld om het evenement te faciliteren en te beveiligen, maar daar houdt het op. “De NPO probeert zoveel mogelijk kosten en risico’s bij de gemeente te leggen“, klaagt de gemeente. “Naar onze mening is hiervoor onvoldoende gezonde balans tussen de inkomsten en de risico’s.

De Domstad wordt sowieso doodmoe van alle eisen van de NPO en de Europese EBU. “Er zijn eisen waar we niet aan willen voldoen. Zo worden voor 45 delegaties twee weken 24/7 touringcars geëist: Utrecht stelt voor het transport vooral lopend, per fiets en ov te doen.

Ook wil Utrecht geen voldoende hotelkamers garanderen. “Het is uitgesloten dat we als gemeente de beschikbaarheid garanderen.

Heeft Utrecht überhaupt wel zin in het Songfestival? “Wij hebben er nu al zin in.

Hopelijk zijn de ambtenaren in Arnhem, Den Bosch, Maastricht en Rotterdam wat gezelliger ingesteld.

Foto: Wikimedia

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen