Hommeles bij NPO Radio 1 vanwege komst Dionne Stax

Geplaatst op Fri 14 Jun 2019 om 8:30

De komst van Dionne Stax naar NPO Radio 1 zorgt voor flink wat beroering. Nu zij samen met Toine van Peperstraten namens de AvroTros een dagelijks programma gaat maken in de middag, moeten twee andere programma’s een uur zendtijd inleveren: Radio EenVandaag en Nieuws & Co. Vanuit het kamp van Radio EenVandaag wordt niet geklaagd – dat programma is immers ook van AvroTros – maar de presentatrice van Nieuws & Co (NOS/NTR), Lara Rense, is niet zo blij.

Dionne en Toine zijn vanaf 1 januari 2020 elke dag van 14.00 tot 16.00 uur op zender, het tijdstip waarop nu Radio EenVandaag nog uitzendt. Dat programma verhuist naar het tijdslot 16.00 tot 17.00 uur en pakt daarmee een uur af van Nieuws & Co, dat vanaf dan van 17.00 tot 18.30 uur te horen zal zijn.

Deze zag ik even niet aankomen”, reageert Lara Rense in NRC Handelsblad. “Wij balen er heel erg van dat we een uur dreigen kwijt te raken. Persoonlijk snap ik de gedachtegang niet. Maar goed, het is Hilversumse logica, die valt soms niet te begrijpen. We gaan nu bijkomen, brainstormen en moedig voorwaarts.

NPO’s audiodirecteur Jurre Bosman begrijpt de teleurstelling. “We begrijpen goed dat mogelijke wijzigingen onzekerheid kunnen veroorzaken bij programmamakers, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om met elkaar te werken aan een nog sterker NPO Radio 1.

In de zomer wordt er een definitief besluit genomen over de programmering van NPO Radio 1 in 2020.

Lees ook: Dionne Stax gaat exclusief aan de slag voor AVROTROS (gisteren)

Foto: Omroep MAX
41 Reacties op “Hommeles bij NPO Radio 1 vanwege komst Dionne Stax”


 1. L.

  Tja het is niet alleen voor de makers maar ook voor de luisteraars niet te begrijpen. Had Radio 1Vandaag dan geschrapt voor dit programma. Nieuws en Co is juist zo’n fijn programma: actueel, verdieping en toegankelijk.

 2. AD (Angela's Dagblad)

  Wat blijft de NPO toch een kansloze organisatie. In plaats van écht te werken aan 1 uniforme eh.. Radio1, moet en zal per se het een met plakband aan elkaar mengelmoesje zijn van ego’s en omroepen die elkaar haten.

  Het is toch bizar dat er openlijk ruzie en onbegrip ontstaat over de programmering van 1 radiozender.

  Jammer dat TV Godin Angela de Jong zich nog niet hierin gemengd heeft. Hoewel ik het ook wel begrijp, want het is zo onzinnig en ingewikkeld dat zelfs Zij het waarschijnlijk niet snapt.

 3. Richard

  Bizar. Heb honderd keer liever Nieuws & Co dan Dionne Stax of EenVandaag.

 4. HansR

  is de AvroTros niet dat vervelende omroepje dat zelf bij het minste of geringste naar de rechter stapt?

 5. Paolo

  De drang naar vernieuwen, veranderen is iets dat altijd weer komt bovendrijven bij mensen, zo ook bij omroepen. Wie weet.
  Toen de NCRV besloot ‘ Man bijt Hond’ te vervangen voor de lifestylerubriek ; Binnenstebuiten’ waren velen verrast en boos ook. Nu scoort het programma nog royaal in de harhaling tijdens de zomermaanden. Een slechte vergelijking misschien, maar het kan alle kanten op.
  En vlak Dionne niet uit, een streber die al bij aantreden (nos op 3) wist dat ze binnen niet al te lange tijd op een andere plek wilde werken. Eigen programma’s, geen voorlees juffrouw. En ‘mark my words’ over niet al te lange tijd plaatst AVROTROS haar op tv in een of andere gala uitzending.

 6. Rubicon

  Dionne gaat Songfestival presenteren

 7. Thea

  Dingen veranderen nou eenmaal. Wen er maar aan.

 8. #NPO kijker#

  Gelukkig een uur minder die irritante stem van Lara Rense te horen.

 9. Rubicon

  Verder wel mee eens dat er iets moet gebeuren op de middag bij Radio 1. Zit zelf links van het midden maar met name Lara Rense is wel heel erg links. Zelfs mij stoort dat. Daarnaast jammer dat we niet horen wat er anders moet. Behalve platitudes en algemeenheden als ‘luisteraar centraal, luchtiger etc”. Noem man en paard.

 10. rooie Rinus

  Prima dat nieuws en co een uur verliest. Dat uur was ook vaak gevuld met wetenswaardigheden over een visser uit Liberia, een kantklosser uit het rif, of een kunstfluitende visser uit Liberia. Nu nog even het slot tussen 12 en 13:30 aanpakken, en eens gaan scouten naar wat radio talenten met humor. Met Roelof de Vries alleen komt men er niet.

 11. gerdien

  Ik ben er wel blij mee. Ten eerste dat het onbenullige Radio Een Vandaag verdwijnt vol flutonderwerpen die al zuchtend en kreunend door Suzanne Bosman aan elkaar worden gekweeld en dat gehinnik van Lara Rensen een uurtje minder: prima. Maar wat zal er voor in de plaats komen? Waarom is het toch zo moeilijk om op de nieuwszender gewoon een goed en degelijk nieuwsprogramma te brengen? Zonder sidekicks, geinige rubriekjes, vriendjes van de uitzending, overbodige voxpopjes etc. etc. Gewoon het nieuws met toelichting, achtergronden en debat met mensen die er verstand van hebben. Langere reportages en interviews. Buitenland en Kunst en Cultuur overdag en niet langer verbannen naar de avonduren. Zoiets.

 12. Marco55

  Deutschlandfunk is een voorbeeld hoe het ook kan!

 13. rooie Rinus

  @gerdien Krijg nu niet de indruk dat de combinatie peperstraten/stax staat voor een degelijk stukje nieuwsgaring. Tevens vereist dat ook gedegen redactie, en dus budget. En mag ook hopen dat men eindelijk eens een keertje stopt met het activistische gezeik van mevr Rense en mevr Veenhoven over letterlijk elke scheet die een west Somalische boktor nu weer gelaten heeft.

 14. rooie Rinus

  Tevens kan het dus helemaal geen kwaad om heel Radio1 eens onder de loep te nemen. Tussen 06:00 en 12:00 is de balans imo goed. Actuele items, en van normaal niveau.
  Na 12:00 begint het gedonder, en dat stopt pas om 19:00. En dan komt ook een stukje doelgroep denken. Want wat is de doelgroep? Boven de 50. Die bekoor je niet met het belerende ‘activistische’ geneuzel van wat brood presentatoren ( Veenhoven/Lodiers en Rense ) die geen fatsoenlijk interview kunnen afnemen.
  En dat is ook te zien aan de luistercijfers.
  En het gezemel tussen 14:00 en 16:00 is ook vlees nog vis. Ga de Publieke radio aub ook niet Frans Baueren aub, niet iedereen heeft het IQ van een weekdier.

 15. Fred

  Opvallend dat juist Lara zich laat horen. Ze doet het leuk naar vermogen maar waarom presenteert ze ook niet de Vrijdag? Aan het eind van de rit -haar pensioen – scheelt haar dat veel geld. Wie naar Suzanne luistert zal opvallen dat ze kost wat kost aan het eind van de uitzending altijd de naam van de website moet noemen. Zo geforceerd, alsof het in haar contract staat. Goed, de veranderingen op NPO radio 1 gaan hoogst w.s Jan 2020 in.

 16. rooie Rinus

  @fred Omdat Mevr Rense nogal overtuigd is van eigen kunnen en haar prg als bijzonder waardevol inschat?

 17. gerdien

  Och jee: het duo Stax/Peperstraten gaat een luchtig magazine presenteren. Nou: dat was er inderdaad nog niet;-(!!

 18. gerdien

  @Rooie Rinus; nou, het mediaforum is ook naar een treurig niveau afgezakt. Wat daar vaak aan feitenvrije onzin voorbij komt… .En de nieuwskwis voor mensen die tijd hebben om de krant van gisteren uit hun hoofd te leren mag ook wel eens weg.

 19. Jurgen

  Goed zo! Lekker verfrissend! Kunnen ze De Nieuws BV niet afschaffen wat een irritant programma is dat zeg.

 20. rooie Rinus

  @gerdien Ook weer zo. Wat ik niet zo goed begrijp van Radio 1 is het constant overal achter aan lopen. Dus ipv innoveren en wat vaker eens wat proberen wat betreft diepte en inhoud ( zoals vroeger met het Gebouw ) is men nu jaren blijven hangen in het activistische #ophef van de dag gepruttel van BNN/VARA en Rense.
  Dat hoeft niet als radio 1 zijnde. Men kan het ook eens zoeken in juist het niet luchtige. Niet in frans bauer. Niet in een redactie die gewoon twitter afstruint en dan de obligate ophef inkoppertjes doet .

 21. alexh

  Onbegrijpelijk. De NPO zou voor een goede nieuwsshow tussen 16 en 19 uur moeten zorgen. Een goede nieuwsshow is niet dat verschrikkelijke programma wat ze er van gemaakt hebben met al die mini formaties waar niet naar te luisteren is. Een interview tussen Lara en een “Vriend van de show” is echt het slechtste wat er bestaat op de radio. Sowieso is Lara Rensen ongeschikt om een (min of meer) objectieve nieuwsshow te presenteren

 22. rooie Rinus

  Simpel voorbeeld. Nu is BNN VARA bezig met Grootverdiener Lodiers. Als eerste hoor je dat zo Elfie Tromp komt om een christenpartij af te branden. Mooi stukje selectieve VARA verontwaardiging. En dan gaan we straks meteen los met ( natuurlijk ) een stukje activisme verpakt in een netflix serie. En nu meteen een stukje over een vermeende coup in Soedan. Soedan mensen.
  En dan maar afvragen waar de luisteraars naar toe vertrekken, reclame injkomsten droppen, etc.

 23. rooie Rinus

  Ben benieuwd wanneer de Nieuws BV de giertijden en waterstanden van oost Congo gaat omroepen.

 24. Edy

  Ze moeten die enge Van Jole van Radio 1 af gooien. Wat een ellende is die vent zeg. Als een omroep zo’n vooringenomen figuur van een andere politieke kleur zoveel zendtijd zou geven, was de Wereld te klein geweest.

 25. Fred

  Blijft jammer dat Felix met de nieuws bv is gestopt. Tot voor kort was hijveel te horen op NPO radio 1. Nu net als Frits spits op Zaterdag twee uurtje s radio. En dat voor zulke legendarische radiomakers. Frits houdt het bij de taalstaat. Door de week bij spraakmakers horen we hem nu en dan toen met een rubriek over de NED.taal. En Rooie Rinus, enig idee waarom Lara op Vrijdag niet presenteert?
  Ook op gevallen dat Ron stoeltie weg is bij de EO?

 26. Ad

  Rense heeft de pech dat ze is verbonden aan de NOS/NTR, een omroep zonder achterban. En zo lang het achterhaalde zuilensysteem kost wat kost in stand moet worden gehouden, hebben zij een belangrijke stem in het verdelen van de uitzendtijden. Ik hoor Nieuws en Co ook wel eens, maar kan er niet uit opmaken dat dit aanvullend is op de traditionele omroepen. Gelukkig dat Slob deze gekunstelde omroep ter discussie gaat stellen. Deed hij dat maar met alle omroepen overigen. Tip voor Rense, ook overstappen naar een zuil, net als Stax.

 27. Trudy

  Jankerd Peperstraten en Vreemdgaander Stax lekker setje zum kotzen

 28. gerdien

  BNN/VARA links? Flauwekul, net zomin als Rense een linkse activist is. De enige omroep die nog een uitgesproken politieke voorkeur uitvent is WNL en hun programma’s zijn daardoor slaapverwekkend voorspelbaar. Mijn probleem is meer alle rubriekjes en de stijl van sommige presentatoren die alles leuk en gezelli willen houden. Ghislaine Plag die klinkt alsof ze elk moment in een proestbui zal uitbarsten of de overgezellige Lara Rense die de luisteraar steeds maar wil ‘meemenen’. Hou toch op, ik ben geen kleuter, ik wil gewoon weten wat er aan de hand is en meer niet.

 29. Actries van Houten

  Op tv valt het niet zo op dat Dionne eigenlijk een héél onpréttige maníérrrr van práeten hééft.

  Dat gaat nog lelijk tegenvallen op de radio.

 30. rooie Rinus

  @eddy Het wekelijkse 1-tweetje tussen vanJole en Peter kee is ook precies datgene wat er mis is met ‘activisten radio’. Een heel klein en marginaal groepje radicalen ( zie de bezoekcijfers van joop.nl ) is daar de doelgroep. Grote publiek haakt af. Al een jaar of 10.
  @fred Zit Petra Grijze dan daar niet? Want dat moet de opvolger zijn van mevr Rense. Tevens holt heel radio 1 op vrijdag naar BNR met Genee’s friday move.

  Probleem is dat de nieuws en co en nieuws bv redacties er blijkbaar vanuit gaan ( ook vandaag was het weer raak ) dat je tijdens je lunch geïnteresseerd bent in het zoveelste ruk item over 1 of andere obscure lokale frivoliteit ergens op de aardbol.
  meen maakt het vooral voor zichzelf. Niet voor de luisteraar.

 31. rooie Rinus

  Oh, en mocht men denken dat Rinus het niet heeft met ‘links radio activisme’ , WNL op zaterdag, en dan vooral tussen 18:00 en 19:00 is van hetzelfde diep bedroevende niveau. maar dat is 1 uur. 1 uur. 1 ., per week.

 32. Yuwan

  Jurre wat is dat een sterke NPO? Gaat toch alleen om luistercijfers, en ik kan voorspellen dat die jaar na jaar minder worden.

 33. Jantje

  Goed dat Nieuws en Co wordt ingekort of helemaal verdwijnd. Maak van “Dit is de Dag” weer een uur. Beste wat er op radio een te horen is. Discussies over actuele onderwerpen op een genuanceerde manier met met mensen die weten waar ze het over hebben dus steek je ook nog iets van op.

  Nieuws in Co is vooral langdradig en links. Schrap die bus, schrap die vrienden (vooral die extreem linkse psychiater die al onderwerp linkt met racisme) en als ze wel uitgenodigd worden stel dat kritische en doortastende vragen. Meer economie, meer ondernemers en minder sociaal geneuzel

 34. Maartje

  Zeker omdat Dionne zo goed kan ar-ti-cu-le-ren waardoor de wat minder intelligente luisteraars het goed kunnen volgen. We gaan naar kleuterradio toe. Ik vind haar een irritante stem hebben, helemaal NIET geschikt voor radio.

 35. rooie Rinus

  @gerdien Natuurlijk is BNNVARA op radio 1 links. Net zoals Rense haar voorkeur nogal sterk leunt op amnesty, greenpeace en de milieugroepen.
  Allemaal prima verder, punt is natuurlijk wel dat als je zelf WNL slaapverwekkend voorspelbaar noemt, zowel de nieuws BC als Nieuws en co dezelfde infantiele toon hanteren, enkel dan van de linkerkant.
  Of is er op radio 1 alleen het juiste, en dan iets op rechts?

 36. gerdien

  @Rooie Rinus: nee, hoor, dat is alleen maar ‘natuurlijk’ omdat jij hoort wat je wilt horen. Dat is net als het idee dat DWDD/Nieuwsuur/Buitenhof links is. Het is wel eens nagegaan en dat bleken er meer rechtse dan linkse meningen aan het bod te komen en toch blijven sommige mensen ervan overtuigd dat de NPO links is.

 37. rooie Rinus

  @gerdien Grappig dat je Buitenhof noemt. Juist dat prg heeft vorige zomer even de bezem gehaald door de presentatoren. Voor een reden.
  en natuurlijk is de BNNVARA links. de VARA heeft het notaben in het huiswapen staan. Dat niet eens er en herkennen is hetzelfde als WNL een neutrale omroep noemen. Dus nogmaals, waarom is iets wel expliciet rechts, maar is expliciet links zogenaamd de norm?

 38. Paolo

  Stax naar NPO Radio 1. Van Peperstraten barstte in snikken uit…..van blijdschap(?).

 39. aammehoela

  Luister nooit radio 1 maar we wachten het maar af. Hoe gaat het straks met Langs de Lijn op zondag. Want de KNVB wil op zondagavond ook regelmatig een wedstrijd laten spelen. Ze denken dat ze meer kijkers gaan trekken en dat moeder de huisvrouw bv. geen BZV hoeft te zien want bv. RKC- Fortuna Sittard is toch veel interessanter…………………………..

 40. Bart

  @Edy Francisco van Jole is zeer gevaarlijke man!

 41. Bart

  Nu nog Spijkers met koppen naar Radio 1 Jurre Bosman! Een grote ergernis van veel luisteraars van Radio 2.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.