NPO heeft maling, komt met nieuwe HHB-napraatshow

De NPO trekt zich weinig aan van de amusementstoets die ze opgelegd heeft gekregen van Den Haag. Er wordt met Omroep MAX gewoon gewerkt aan een ander soort nabeschouwing van Heel Holland Bakt. Dat heeft een woordvoerder laten weten aan het AD. De nabeschouwing Smaakt Naar Meer verdwijnt van de buis, omdat amusement om het amusement alléén is toegestaan als daarmee de slecht bereikbare jongerendoelgroepen worden bereikt. Dat is hier niet het geval.

Amusementsprogramma’s nabeschouwen is natuurlijk geen publieke taak waar belastinggeld aan moet worden besteed. Amusement om het amusement is volgens de huidige regels alleen gelegitimeerd als het de slecht bereikbare jongeren naar de NPO trekt, maar het publiek van Smaakt Naar Meer is stokoud.

Het is doodeenvoudig om de regels te omzeilen: de NPO en MAX komen met een iets aangepast format en daarmee mogen ze het weer twee jaar proberen. “Met Omroep MAX zijn we in overleg over een soortgelijk programma dat net als Smaakt Naar Meer ook past bij Heel Holland Bakt en wél die toets kan doorstaan“, aldus de NPO.

Heel Holland Bakt zelf, en overigens ook Wie is de Mol? en Boer Zoekt Vrouw, mogen wél gewoon blijven. “Fans van deze titels hoeven dus niet te vrezen dat ze om deze reden van de buis verdwijnen.

Overigens verzet de NPO zich tegen het beeld dat Jan Slagter schetst dat huidige amusementsregels pure leeftijdsdiscriminatie zijn. “Het is uiteraard geen enkel probleem dat er met een amusementsprogramma oudere kijkers worden bereikt. De enige extra voorwaarde is dat zij daarnaast ook een relatief jonger publiek trekken.”

Het AD-artikel ‘Smaakt Naar Meer van de buis, waarom Boer Zoekt Vrouw dan niet?’ kunt u hier lezen.

Lees ook: Nabeschouwing HHB van de buis: Jan Slagter woest (donderdag)

Foto: Roland J Reinders / MAX

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen