KRO-NCRV verspreidt leugens: Ruud de Wild niet #1

KRO-NCRV heeft met name bij NPO Radio 2 flink wat ergernis veroorzaakt door dinsdag ronkend in een persbericht te melden dat Ruud de Wild de nieuwe nummer één van de Nederlandse radio is. Aangezien de luistercijfers niet zo transparant zijn als de kijkcijfers namen veel media dat bericht over. Wat blijkt echter? Er zijn alleen al bij NPO Radio 2 vijf programma’s die een hogere luisterdichtheid hebben en over het hele radiolandschap gezien zijn dat zelfs zéstien programma’s.

De Wild in de Middag heeft een luisterdichtheid van 317.000 luisteraars, terwijl de échte nummer één NPO Radio 2-collega Bart Arens is. Zijn programma Aan De Slag heeft een luisterdichtheid van 489.000 luisteraars.

KRO-NCRV meldde in het persbericht dat nu ook de ochtendshow van Radio 538 verslagen is, maar die zit op een luisterdichtheid van 349.000 luisteraars.

Het blijkt allemaal uit een schema dat Broadcast Magazine heeft opgevraagd bij Nationaal Luister Onderzoek en hier terug te vinden is.

KRO-NCRV wil zichzelf niet verantwoorden over het verspreiden van fake news. De omroep is gevraagd om te reageren, maar gaat hier niet op in. Wel geeft ze een summiere reactie aan RadioFreak: het zou gaan om het hoogste luistertijdaandeel, oftewel het percentage van het totale aantal luisteraars dat op een bepaald tijdslot op een programma afstemt. “Het gaat om het dagelijks best beluisterde programma“, houdt ze vol.

Uit de cijfers van NLO blijkt echter dat De Wild in de Middag óók niet het hoogste luistertijdaandeel heeft. Met 13,0 procent blijft het programma achter bij Stenders Platenbonanza, ook op NPO Radio 2, dat een aandeel van 14,0 procent heeft.

Stenders heeft zijn ergernis uitgesproken op de radio. Hij twijfelde of hij er iets over wilde zeggen, maar zei toen: “Het gaat best goed met ons programma. Het is meer des Ruuds om te zeggen dat het zo is, maar bij ons is het dan ook echt zo. Dat is mooi, hè?

Het gesjoemel met de cijfers door KRO-NCRV werd eerder deze week ook al aangestipt in RTL Boulevard.

Lees ook: Ruud de Wild is de nieuwe radiokoning van Nederland (dinsdag)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen