Daniël Dekker: ‘Liet me voor Waylons karretje spannen’

Daniël Dekker, voorman van de Nederlandse Songfestivalequipe, moet achteraf bekennen dat hij zich tijdens het festival van vorig jaar een beetje voor het karretje van Waylon heeft laten spannen. Dat zegt hij vandaag in het AD. Waylon zorgde voor de negatiefste editie in jaren: hij zag de pers als vijand en Dekker ging daar in mee. Het management van Waylon kwam met een mediacode die inhield dat alleen positieve media nog welkom waren en dat werd vergoelijkt door Dekker.

Het keerpunt bij Waylon was toen een journalist van een festivalblog iets racistisch zag in zijn act. “Nou, dat was een bom in de groep. Waylon is iemand die dan juist zijn poot stijf houdt. Het werd voor hem ‘zij’ tegen ‘ons’. Vaak is het ook zo dat als je een vijand creëert, het teamgevoel sterker wordt.

Dekker werd meegesleurd in dat teamgevoel. Hij kwam met een statement waarin hij de media aanviel. “De vibe werd snel heel negatief. Mede doordat er ruzie was tussen Waylon en het AD en De Telegraaf. Ik dacht: ik moet nu iets doen. Anders gaat het tijdens die halve finale helemaal fout. Waylon twijfelde op dat moment aan alles: ook aan ons.

Achteraf heeft Dekker een beetje spijt. “Natuurlijk heb ik me toen voor een karretje laten spannen. Waylon móest en zou naar de finale, dat voelde ik heel sterk. Dat radio-interview was natuurlijk heel erg. Ik gooide het op nationale trots. Maar ik móést mijn verantwoordelijkheid nemen.”

Vergeet niet: de emotionele component op het Songfestival is groot. Daarom greep ik terug op ons plan. Dat zegt: wij moeten de artiest faciliteren. Die moet met alle creatieve vrijheid én vertrouwen het podium op“, besluit Dekker in het AD, via Blendle.

Dit jaar is er op reetgate na geen controverse rondom de Songfestival-inzending.

Lees ook: Management Waylon met mediacode: ‘Alleen positief’ (8 mei 2018)

Foto: Ruud Baan

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen