Management Waylon met mediacode: ‘Alleen positief’

Paul Brinks, de manager van Waylon, heeft op NPO Radio 2 laten weten hoe hij wil dat de Nederlandse media omgaan met het Songfestival-avontuur van zijn artiest. Dat was te horen in de show van Bart Arens. Brinks vindt het heel erg terecht dat Waylon heeft besloten om het AD en De Telegraaf te boycotten. Om andere media hiervoor te behoeden komt hij nu met een mediacode. “Ik ga geen uitspraken doen over hoe ik vind dat de pers er mee om moet gaan. Nee, dat ga ik trouwens wel doen!

Hoe luidt de mediacode van Waylons management? “Als je kijkt hoe de buitenlandse pers met haar inzendingen omgaat en als je ziet hoe jullie ermee omgaan – deze studio is een eerbetoon aan de zanger die wij uitzenden – dan vind ik dat een prachtig voorbeeld van hoe het zou moeten.”

Het moet dus allemaal hosanna zijn. “Er zijn een aantal journalisten die daar niet in meegaan, dat mag, alleen wat er hier gebeurt is dat er stelselmatig een toon wordt gezet die negatief is.”

Heeft Brinks een praktijkvoorbeeld? “Op het moment dat hij met een hoed op op een pleintje staat te zingen, dan wordt er uitermate badinerend en denigrerend over gedaan. Denk je dat daar 15.000 betalende bezoekers op af komen? Nee en dat hadden we ook niet verwacht. Om dat neer te sabelen met een cynische toon...”

Brinks benadrukt dat Waylon niet alleen staat. “Dit wordt wel een heel eenzame aanval op de enkels van deze artiest. Ik vind het belangrijk dat wij als management én directie van AVROTROS daar de uitspraak over doen dat wij de beslissing die hij heeft genomen volstrekt begrijpen.”

Daniël Dekker

AVROTROS blijkt het ineens ook niet zo op te hebben met de vrijheid van meningsuiting. De omroep achter programma’s als EenVandaag wil dat er niet te veel kritiek is. Daniël Dekker namens de omroep: “De pers in Nederland is ontzettend belangrijk bij dit evenement, want de mensen willen het graag volgen. Hij krijgt ontzettend veel kritiek.”

De media blijven maar kritisch, aldus Dekker. “Ook de eerste keer was er veel te doen over het liedje. Dat gebeurt nu ook weer. Het zijn niet alle journalisten die het doen. Als wij tegen elkaar zeggen dat Adele een slechte zangeres is, dan denk je toch ook: waarom zeg je dat? Of dat Messi een slechte voetballer is. Dat kan bijna niet. Ik wil niet zeggen dat iemand dat dan bewust doet, maar dat is wel wat ik erbij voel.”

Hoort de AVROTROS journalisten niet te verdedigen? “Als AVROTROS vinden wij dat iedereen mag schrijven en vinden wat hij vindt van iets, maar ik vind wel: op het moment dat er stiekem opnamen worden gemaakt van mensen van AVROTROS die aan het werk zijn en die worden zonder toestemming online gezet en op televisie getoond, dat is geen hoogstaande journalistiek.”

Hij doelt op de video van de boze Waylon en een persmevrouw van AVROTROS die het AD op zijn website publiceerde. Die werd vervolgens ook getoond door RTL Boulevard en Shownieuws. “Dat gaat wel een sfeer rond het Songfestival creëeren die we niet moeten willen. Andere collega’s van de pers vinden dat ook.”

Dekker laat weten het ‘legitiem’ te vinden dat Waylon niet meer met het AD en De Telegraaf praat.

NPO Radio 2 voldoet aan mediacode

Bart Arens, de presentator van het dagelijkse NPO Radio 2-programma vanuit Songfestival-stad Lissabon, houdt zich aan de mediacode. “Iedereen is hier welkom, zolang je het op een positieve manier benadert.

Foto: NPO Radio 2

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen