Restauratie-oorlog tussen RTL 4 en SBS 6 op komst

RTL 4 en SBS 6 gaan een restauratie-oorlog uitvechten. Beide zenders komen met een tv-programma waarin bijzondere objecten worden gerestaureerd. SBS 6 kondigde afgelopen weekend de nieuwe John de Mol-productie Zo Goed Als Nieuw aan, maar dat format lijkt wel héél erg te zijn geïnspireerd op de Britse BBC-hit The Repair Shop. En juist RTL 4 maakt vandaag bekend met een Nederlandse versie daarvan te komen, geproduceerd door de oorspronkelijke makers Warner Bros.

Het lijkt er dus op dat SBS 6 naast de rechten van The Repair Shop heeft gegrepen en John de Mol er snel een eigen formatje van heeft gemaakt. Nu komt het origineel dus op RTL 4, hoewel later aangekondigd, en komt SBS 6 met een aftreksel ervan.

The Repair Shop gaat over gebroken of gehavende kunstobjecten en antiek, die door experts worden gerestaureerd naar hun oude staat. Deelnemers zien de door hun geliefde objecten weer tot leven komen, dankzij bijvoorbeeld meubelmakers, keramiekexperts en horloge-experts.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de menselijke verhalen. “Elk object vertelt een uniek verhaal. De kijker wordt meegesleept door de emotie die eigenaars voelen bij hun objecten en de emoties die ze voelen als die objecten weer tot leven komen.

The Repair Shop begon in 2017 op BBC Two en is bij het vierde seizoen gepromoveerd tot BBC One. Het programma haalt marktaandelen van boven de 20 procent en is genomineerd voor diverse tv-prijzen.

RTL-baas Peter van der Vorst is enthousiast. “Ik vind het geweldig dat we deze BBC-hit naar RTL 4 brengen. Dit programma is een unieke combinatie van vakmanschap, bijzondere objecten en de verhalen die eraan vast zitten. Het is spannend om te zien hoe die objecten worden gerestaureerd in hun oude staat, waardoor ze een nieuwe toekomst hebben en ze familiehistorie weer tot leven wekken. Het is een programma dat perfect past bij deze tijd en bij RTL 4.

De afgeleide van SBS 6 begint in september. Het is niet duidelijk wanneer de RTL 4-show van start gaat.

Lees ook: SBS 6 komt met ‘feelgood restauratieprogramma’ (zaterdag)

Foto: SBS

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen