Talpa moet miljoen euro dokken aan ontslagen directeur

Talpa Media moet een miljoen euro dokken aan creatief directeur Patrick Scholtze, die in ongenade viel bij John de Mol en vervolgens keihard op straat werd gezet. Dat laat RTL Z weten. John de Mol verzamelt volgens zijn zoon Johnny de Mol vooral ja-knikkers om zich heen en kennelijk begon Scholtze horizontaal te knikken. Hij werd er snoeihard uitgekinkeld. Scholtze werkte sinds eind jaren tachtig al met De Mol en klom in 2010 op tot creatief directeur van Talpa Media. 

Scholtze kreeg niet alleen een topsalaris, maar dankzij de verkoop van Talpa Media aan het Britse ITV maakte hij ook aanspraak op een overnamebonus van ruim 3 miljoen euro tot 2020. Daarvan heeft hij inmiddels 1,3 miljoen euro geïncasseerd.

In 2017 werd Scholtze geschorst, omdat De Mol hem een ‘slappe hap’ vond. Ook was hij ‘mateloos geïrriteerd’ over diens afwezigheid tijdens een belangrijke vergadering. De Mol stopte de uitkering van de bonus.

De creatief directeur stapte naar de rechter en die maakte in ‘drie verschillende uitspraken gehakt van de pogingen van Talpa om van de man af te komen, schrijft RTL Z. “Het bedrijf moest Scholtze alvast het tweede deel van zijn bonus betalen en hem terug in dienst nemen.”

De re-integratie slaagde niet en Talpa stapte in januari naar de rechter om het arbeidscontract te ontbinden. De rechter oordeelde dat de creatief directeur veel te snel op non-actief is gezet en daarmee ‘de kans ontnomen is om zich te rehabiliteren’.

Talpa moet dus dokken: een schadevergoeding van 1.026.450 euro en een reguliere ontslagvergoeding van bijna 40.000 euro. Het is de hoogste ontslagvergoeding die een Nederlandse rechter ooit heeft uitgedeeld, weet De Telegraaf.

Toevallig zei Johnny de Mol van de week ook nog: “Ik heb in het vak nog nooit iemand gehoord die zegt: ‘Je pa heeft iemand genaaid.’ Sterker nog: ik hoor alleen maar de andere kant en die lees je nergens.

Het RTL Z-arikel ‘Keihard ontslag van directeur kost Talpa één miljoen’ kunt u hier lezen.

Foto: Talpa

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen