Paul Witteman en Femke Halsema nog steeds in onmin

Paul Witteman heeft nooit meer om tafel gezeten met Femke Halsema nadat ze eind 2017 boos de studio van Buitenhof verliet. De ruzie is niet bijgelegd. Dat vertelde de presentator donderdagavond in De Wereld Draait Door. Halsema vindt het afschuwelijk dat Witteman haar in oktober van dat jaar, vijf dagen voor de dood van Eberhard van der Laan, vroeg of ze de nieuwe burgemeester van Amsterdam wil worden. “Het was zo onsmakelijk“, zei de GroenLinks-politica daarover.

Het fragment werd donderdag herhaald in de Paul Witteman-special van DWDD. “Ik kijk er met spijt op terug. Het was weliswaar een goede vraag, want iedereen speculeerde of Femke Halsema het zou gaan doen. Dat ze gevraagd zou worden stond al vast“, zegt hij.

Halsema was er toen al lang voor gepolst, meent Witteman. “Later bleek ook in allerlei reconstructies dat er in de eigen GroenLinks-kringen al naartoe werd gewerkt, maar uiteraard niet met een camera erbij.”

Toch had hij het niet moeten vragen, zegt hij nu. “Als het nou gaat om timing was daar ongeveer alles verkeerd aan wat je verkeerd kunt doen. Het kompas deed het niet. Zo kun je het wel zeggen.”

De vraag kwam niet spontaan op. “We hadden in de redactie voorbereid of we die vraag zouden stellen of niet. Ik was er overigens een voorstander van dat ik die vraag zou stellen en de eindredacteur ook. Er was wel discussie over of je dat moest doen of niet.”

Meestal wordt in zo’n redactievergadering gezegd: ‘Het hangt van het moment af of je dat wel of niet kan doen in het gesprek.’ Ik heb een volkomen verkeerde beslissing genomen, wat niet wegneemt dat het op zich wel een goede vraag was. Maar niet op het goede moment. Ze zag er zo totaal ontredderd uit toen ik die vraag stelde. Toen werd het wel duidelijk.”

Is het ooit nog goedgekomen? “Niet dat ik weet.”

Matthijs van Nieuwkerk: “Zo diep zit het dus?

Witteman: “Ja.”

Lees ook: Femke Halsema vond vraag Paul Witteman ‘onsmakelijk’ (juli 2018)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen