‘Bijna kwart luisteraars Edwin Evers vertrokken’ (upd)

Geplaatst op vr 08 feb 2019 om 11:45

Bijna een kwart van het aantal luisteraars van Evers Staat Op is afgehaakt nu Edwin Evers is opgevolgd door Frank Dane. Maar liefst 22 procent is overgestapt naar een ander station of zelfs helemaal gestopt met radio luisteren in de ochtend. Dat blijkt uit onderzoek van marketing- en mediabureau Mediaxplain onder een ‘representatieve groep’ van 175 Nederlanders. Het duurt nog maanden voordat de luistercijfers een beeld geven, dus liet Mediaxplain zelf onderzoek uitvoeren.

Het onderzoek deelde de luisteraars van de ochtendshow op in drie groepen: blijvers, zwevers en afhakers. De zweversgroep blijkt hierbij het grootst. Waar 38 procent van de Evers Staat Op-luisteraars trouw zegt te blijven aan de ochtendshow van Radio 538, overweegt 40 procent te switchen naar een andere zender of is zich al aan het oriënteren. De overige 22 procent is dus afgehaakt.

Mediaxplain, dat zendtijd koopt voor adverteerder, laat bij monde van strategisch directeur Sander Bots weten: “De radiomarkt is natuurlijk constant in beweging, maar dergelijke grote veranderingen kunnen de markt in één keer op z’n kop zetten. We zagen dat al eerder bij het vertrek van Giel Beelen en het uit elkaar gaan van Mattie & Wietze. De verwachting was dat de impact van Edwin Evers van de buitencategorie is en dat toont dit onderzoek ook aan.”

Het is voor ons te laat om te wachten op de luistercijfers, die pas maanden later beschikbaar komen. We kunnen met dit inzicht anticiperen op de te verwachte verschuivingen in marktaandelen van de zenders. Dit is van invloed op ons advies voor wat betreft inzetstrategie – en tactiek.”

Update 12.20 uur

Radio 538 reageert: “We hebben kennisgenomen van het onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van Mediaxplain. En wij herkennen ons niet in de uitkomst. We krijgen goede reacties van onze luisteraars over de nieuwe ochtendshow. Daarnaast zien we dat de onlinebeluistering in de pas loopt met het afgelopen jaar. We wachten graag op de officiële luistercijfers van NLO/GfK, dat is de enige en onafhankelijke partij als het gaat om luistercijfers. Wij zijn overigens heel blij met de manier waarop Frank en zijn team de show van Edwin heeft overgenomen.

Foto: Talpa Radio
39 Reacties op “‘Bijna kwart luisteraars Edwin Evers vertrokken’ (upd)”


 1. Ron

  Dat gaan we zeker terug zien in de luistercijfers. Radio 2 kon dit jaar nog wel iets langer op 1 blijven staan dan andere jaren, en misschien wel definitief de koppositie over nemen.

 2. Michel

  Ach… 538 wilde zich al richten op jongere doelgroep (dan de gem. luisteraard naar Evers). Dat je daar luisteraars mee verliest neem je dan op de koop toe.
  Ben zelf ook zwever: luister nog wel eens naar 538, maar ook wel eens naar Radio10. Ben nog niet overtuigd bij een van beiden. De rest heb ik wel eens geprobeerd, maar vond ik niets.

  Het lukt mij niet om geloofwaardig naar Mattie te luisteren. Als hij zijn mening geeft vraag ik me altijd af of het echt zo is…. veel te vermoeiend.

 3. Ronnie

  Tsja, dat was wel te verwachten natuurlijk. Edwin Evers was zo´n zekerheidje, dat kon met Dane ook niet zo blijven. Denk dat dit ook ten goede komt van Ekdom op 10, zodat de luisteraars alsnog grotendeels bij Talpa blijven, maar Q Music is ook bezig aan een opmerkelijke opmars.

 4. René

  Sinds Andre van Duin 2.0 met zijn lachzakjes zijn vertrokken, is het er veel beter op geworden.

 5. Jasper

  Het is ook wel écht tenenkrommend slecht.

 6. Zonder Naam

  Tja. De redenen waarom mensen naar Edwin Evers luisterden, zijn bij uitstek redenen om juist níet naar Frank Dane te luisteren. Die mensen verschillen als dag en nacht.

 7. Remi

  … Intussen verheug ik me nú reeds op de nieuwste Hilversum 3 cijfertjes.
  … Volgende week worden we weer ge-update, heerlijk ;)

  https://nationaalluisteronderzoek.nl/update-luistercijfers/

  Ze zitten intussen op 2.3% maar dit móet lager kunnen.

  De linksdraaiende correcte “jocks” die in aftandse oude autootjes
  ’t studio-complex komen oprijden (als ze al niet op de fiets zijn) …
  maar intussen per persoon jaarlijks tónnen belastinggeld opslurpen.

  … Om nog maar te zwijgen van die zender-coördinator.

 8. Fred

  Een ander geluid maar op zich prima. Henk Blok is vertrouwd evenals de opzet van het programma.
  Ik had echter meer verwacht van Hannelore, zij vervult echt een minimale rol. De echte sidekick is Jelte, die mag wat mij wat minder dominant aanwezig zijn.
  Ik merk ook dat ik elders ga luisteren en begin fan te worden van NPO met Jan Willem met Jeroen.

 9. Pieter

  Ben voor de aardig eens naar de ochtendshow op 3 FM gaan fluisteren, en potverdorie is nog goed ook nog.
  Ik heb mijn keuze gemaakt.

 10. Tino

  Vanmiddag zal er wel een persbericht van Talpa verschijnen waarin dit als leugens wordt bestempeld.

 11. Dennis

  Mijn radio staat sinds kort op 100%NL.

 12. Kees

  Dennis: verders alles goed?

 13. HansR

  Bij Evers ben ik afgehaakt vanwege dat irritante gebulder om helemaal niks. Inmiddels heb ik hetzelfde met Genee op Veronica. Derksen heeft gelijk dat die 2 lachende mannen totaal misplaatst zijn. De Mol is momenteel zo goed in mensen ontslaan maar die lachzakken durfde hij blijkbaar niet aan. Mijn alternatief ’s ochtends even geen radio en ’s middags na Rob Stenders gewoon op 2 blijven hangen.

 14. Tino

  Als insider bij Talpa wist ik natuurlijk dat de update er ging komen.

 15. Harm

  Ik heb het een paar weken geprobeerd maar ik trek die Hannelore niet! Dan liever Giel Beelen.

 16. max

  Q!

 17. Klaasje v

  Een onderzoek onder 175 mensen? Dat zegt toch niets.

 18. Erik

  Frank Dane doet het uitstekend. Alleen die sidekicks zijn verschrikkelijk. Vooral die Hannelore irriteert me zo erg dat ik juist om haar vaak een andere zender opzoek. Jelte mag zich inderdaad iets bescheidener opstellen. Het blokje om kwart voor acht ‘wat vindt de luisteraar’ is vaak hilarisch. Even de echte cijfers afwachten.

 19. Japie

  Een kwart? Dat zou me nog meevallen. Het is een ernstige onderschatting van Edwin Evers, wanneer ze denken dat de luistercijfers gelijk zouden blijven. Dat betekent dat welke kwiebus je dan ook er in de ochtend op zou zetten, dezelfde cijfers scoort.

 20. Amsterdammer

  eh 175 mensen, tegen 16.825.000. mensen niet niet gevraagd zijn, hoezo representatiecf

 21. lok

  38 mensen zijn maatgevend voor de reactie van een hele bevolking. Kan het niet geloven. 175 is ook zo lekker deelbaar.

 22. ABBEY ROAD NW8

  Hi fooks

 23. Smulpaap

  IO!

 24. Hobbybob

  Wanneer heeft “rupsjenooitgenoeg” john de mol, nu eens door dat Nederland hem niet pruimt met zijn megalomane projecten… Ober, mag ik een teiltje!

 25. Woi!ter.

  En toch heeft 538 er geen spijt van dat ze Evers ontslagen hebben; Dane is véél goedkoper!

 26. aammehoela

  Moet eerlijk toegeven dat het best meevalt. Enkel die halbe Stunde vind ik niks, maar dat was bij Evers ook al. Al met al hoor ik wat meer muziek tussen met name half negen en negen uur. Dus ik ben een blijver. Helaas is dat gedoe met Genee na vier uur op Veronica wel een reden om een andere zender op te zoeken. Geen 538 als alternatief maar diverse zenders. Van radio 2 tot Sky. Van alles wat, maar het is dat saaie Sky of dom gepraat overal.

 27. Zo ist, en niet anders.

  Ik luister graag naar die leuke knappe Frank Dane.

 28. gaathemnietworden

  538, 10 x op een dag dezelfde top 40 meuk,
  Evers was werkelijk niet om aan te horen met die twee stumperds.
  Evers idd een André van Duin 2.0 , heb ook altijd het idee gehad dat Evers alleen nog maar als een typetje kon praten.
  Ben een trouwe NIET- luisteraar en dat gaat nog heel lang zo blijven.
  Vond Dane bij 3FM al irritant.

 29. boodschap van het licht

  ik luister lekker naar grootnieuws radio topzender

 30. RaymondVL

  175 Nederlanders…. ja echt, lekker representatief weer hoor. Allemaal nog zeker in het bezit van een transistorradiootje? Kansloos!

 31. kanonsschot

  Er zijn er veel naar Veronica Inside gegaan, lachen.

 32. Joop de R

  Bij Tata Steel staat in de fabriek inmiddels Radio 2 aan. Bedankt Hannelore! :-(

 33. Dennis

  Mijn radio staat sinds kort op 100% NL

 34. Woi!ter.

  Mijn radio staat tegenwoordig op Radio Caroline en soms op Kink.

 35. Jordao

  Frank Dane doet het redelijk, de side kicks mogen van mij opzouten. Niks te melden en die Zwitserlood zit er voor spek en bonen bij. De begin tune is leuk maar dan hoor je die irritante Jelte stem. Daarna maar gauw naar Radio 2 .

 36. Jan

  Het rechts gelul op kleuterniveau van Edwin Evers was al droevig en irriterend met overheersend lachend geluid. Laat staan familie van Robert Jensen. Tijd voor een overstap voor velen naar een verstandige inhoudelijke radiozender! Of Sky radio zolang er nog geen dom gelul aan toegevoegd wordt. Hopelijk worden vele luisteraars wijzer. I.i.g al bijna een kwart!!

 37. ano@niem.nl

  Ik trek Hannelore niet. Ze heeft niets te melden. Het is bij het irritante af gewoon.
  En verder zijn alle items van Evers in een ander verkeerd jasje gezet tot de krijzende chinese kantinedame aan toe (Evers gebruikte de stem van de inmiddels overleden kantinedame, maar dat was een prima stem). Tenenkrommend allemaal.

  En dan die draaiorgel steeds…

 38. tatjana

  mijn radio staat op de keukentafel ,uit

 39. B v B

  Spotify en Keizerstad radio via stream, perfecte muziek zonder geouwehoer!
  Heerlijk in de auto!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.