Femke Halsema vond vraag Paul Witteman ‘onsmakelijk’

Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam, vond het heel erg onsmakelijk dat Paul Witteman haar in oktober in Buitenhof vroeg of ze Eberhard van der Laan wil opvolgen. Dat zegt ze vandaag in de Volkskrant. Halsema kreeg die vraag op 1 oktober en vier dagen later overleed Van der Laan. Ze reageerde destijds al geprikkeld op Witteman: “Volgens mij is er geen vacature op dit moment. Ik word eigenlijk heel erg ongemakkelijk dat u de vraag stelt.

Ze vervolgde destijds: “Dat vind ik echt heel onplezierig. Het is niet aan de orde. We hebben een zieke burgemeester. Dat is al verdrietig genoeg. Dat is wat ik erover wil zeggen, meer niet.”

Nu komt Halsema in de Volkskrant terug op die tv-uitzending. “Ik ben nog steeds blij met mijn reactie. Het was zo onsmakelijk om die vraag te stellen terwijl we allemaal verdrietig waren dat Van der Laan zou sterven. En het bracht mij ook echt in een onmogelijke positie.

Toch was toen al wel duidelijk dat Amsterdam een nieuwe burgemeester nodig had en dat Halsema vaak werd genoemd voor die positie. “Daar heb ik nooit op durven vertrouwen“, zegt ze. “De overtuiging om te solliciteren is heel langzaam gegroeid.

Het Volkskrant-interview met Femke Halsema kunt u lezen via Blendle.

Het bewuste tv-fragment:

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen