Paul Römer wil Frans Klein weg als NPO 1-baas

Geplaatst op za 09 feb 2019 om 8:30

De dubbelfunctie van Frans Klein als directeur video van de NPO en zenderbaas van NPO 1 kan absoluut niet. Dat zegt NTR-baas Paul Römer in het programma BM Talk van Broadcast Magazine. Klein is als NPO 1-baas een collega van de leiders van NPO 2 en 3, maar vanuit zijn directeursfunctie ook hun baas. Dat kan gewoon niet, meent Römer. “Hij is én hun collega én de baas. Je voelt al dat dat qua governance niet heel handig is. De NPO is nu een beetje een rommeltje.

Wat moet er gebeuren? “Het feit dat we al twee jaar geen netmanager op NPO 1 hebben, het belangrijkste net dat we hebben, is natuurlijk heel merkwaardig. Frans Klein is zowel de directeur video van de NPO als de netmanager van NPO 1.”

Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen, zegt de vertrekkende omroepbaas Römer. “Ik zeg overigens niet dat hij het slecht doet, maar het is governance-technisch niet goed.”

Het hele systeem van netmanagers is volgens hem niet handig. “Die netmanagers zijn heel machtig, want zij bepalen wat er op de buis komt. Het zijn nu als het ware mensen die voor het leven aangesteld zijn, maar dat is niet goed.”

Zo’n machtige functie moet je altijd met tegenmacht in evenwicht brengen, dus je moet de governance goed inregelen. Het moet beter dan het nu is.”

Paul Römer is met 230.000 euro per jaar de best verdienende omroepbaas bij de NPO. En dat terwijl het directeurschap niet eens een dagtaak is, vertelde hij onlangs.

De BM Talk met Paul Römer kunt u hier bekijken.

Foto: NPO
21 Reacties op “Paul Römer wil Frans Klein weg als NPO 1-baas”


 1. Woi!ter.

  Waar blijven de kijkcijfers?

 2. Flexi

  Hoeveel mensen met een oude-religieachtergrond bivakkeren er wel niet in de top van de NPO? En voor het leven benoemen, dat zijn vreemde praktijken, dat zou niet moeten mogen in een westerse democratie. Maar een sstaatstelevisiezender is natuurlijk sowieso een belachelijk concept voor een moderne westerse maatschappij. Hoeveel indoctrinatie en manipulatie heeft een overheid uberhaupt nodig?

 3. Maxer

  Als het directeurschap volgens Römer geen dagtaak is, is het goed dat Frans Klein twee functies heeft. Klein gaat in ieder geval niet elke dag uit zijn neus eten. Het ontbreken van een netmanager voor Npo 1 heeft echter geen nadelige gevolgen voor de Npo gezien de uitstekende kijkcijfers. Heer Römer vertrekt binnenkort bij de PO en zal waarschijnlijk naar de CO gaan en is de laatste weken driftig bezig om niet met stille trom te vertrekken en het, nu nog, eigen nest flink te bevuilen.

 4. Tv junkie xl

  @wou!ter http://www.kijkonderzoek.nl

 5. L.

  Zelfs na de Voice weet Twan Huijs geen kijkers meer vast te houden…

 6. Woi!ter.

  kijkonderzoek.nl

 7. Fox Mulder

  Paul Römer = de man die Johan Cruijff een mes in de rug stak.

 8. Arjan

  @L. The Voice is flink uitgelopen
  RTL Late Night is pas gestart na 11.00

 9. Ikke

  Eindelijk iemand die hardop zegt wat niet deugd. Resteert nog 1 onderzoeksvraag: Heeft Frans Klein ook 2 salrissen?

 10. Ikke

  salarissen

 11. 🌻 Ingrid 🌻

  Frans klein moet al heel lang weg. Heeft teveel vriendjes en gunt hun zendtijd!
  Vriendjes politiek. Frans heeft teveel macht en geniet daar net iets teveel van!
  Dodelijk voor de NPO.

 12. Rudolfo

  Iemand die het woord ‘governance’ gebruikt, is sowieso af.

 13. robb

  Hij doet het goed gezien de kijkcijfers.

 14. Flexi

  Ik dacht dat mensen als robb het afmeten van succes aan de hand van kijkcijfers verafschuwde? Blijkbaar niet als het in het eigen straatje zit.

 15. aammehoela

  Frans Klein heeft wel wat foutjes gemaakt in de afgelopen jaren. Geen talkshow in de zomer op de late avond, de aanstelling van M als opvolger. Maar misschien komt dit nog goed. Maar anderzijds is NPO 1 toch al jaren de best bekeken zender. En dat is toch wel anders geweest toen RTL 4 echt begon en SBS 6 ook startte.

 16. aammehoela

  Ik vergeet nog te vermelden dat de NPO jaarlijks een kleine miljard euro van burgers afgeperst geld krijgt toegeworpen en dat de NPO daarmee alles kan aankopen wat de commerciele omroepen niet kunnen omdat deze wel winst moeten maken itt de staatszenders.

 17. Weg Ermee

  Er “werken” al meer dan 50 jaar groot graaiers aan de top bij al die achterhaalde (overkoepelende) staatsomroepjes.

 18. Hendrik Sihasulewaneputty

  Die po is en blijft een rommelzooitje.

 19. Bart

  @Ikke Eens, maar dat had ik ook al best kunnen doen toen hij nog bij de NTR zat.

 20. Bart

  ik moet hij zij natuurlijk. Sorry zie het nu pas. Overigens ben ik het wel eens met Römer. Die Frans Klein is helemaal niet geschikt als zendercoördinator en heeft echt veel te veel macht. De man heeft al een hoop publiekelijke fouten gemaakt. Zowel als directeurtje van de VARA als baas van NPO1. Dit geld overigens ook voor juffrouw Kunzeler die al jaren maar wat aanrommelt en aan het vergaderen is over NPO3 en ZAPP/Zappelin Ondertussen is ZAPP/Zappelin behoorlijk uitgekleed en te veel van het zelfde. Iets wat de publieke kindertelevisie nooit was en ook niet hoort te zijn en NPO3 dat zich wanhopig dan weer wel en dan weer niet op jongeren richt. Terwijl voor die laatste doelgroep al jaren een platvorm op internet hoort te zijn en men met NPO3 allang iets anders had kunnen en moeten doen.

 21. tante servana

  Hahaha directeur van Nederland 1.
  Dag vogels dag bloemen dag kiinderen dag vieze ho mo”s

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.