Martine, Sybrand en Jinek babbelen over kijkcijfers

Martine van Os, Sybrand Niessen en Eva Jinek zijn types die elke ochtend neurotisch de website van Stichting KijkOnderzoek zitten te F5’en totdat om 7.38 uur de kijkcijfers verschijnen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de uitzending van Jinek op NPO 1. Jinek ontving het Tijd voor MAX-duo om te praten over hun enorme succes. “Dit is de allereerste keer dat jullie samen in een ander programma zitten, want jullie zijn bescheiden mensen die niet willen pochen over het succes“, legde ze uit.

Daarna kwam het gesprek al snel op hun hoge kijkcijfers. “Iedereen die tv maakt heeft een obsessie met kijkcijfers. Iedereen in het vak wordt rond een bepaald tijdstip wakker, hoe laat ze ook naar bed zijn gegaan, want dan worden die kijkcijfers gepubliceerd. Normaal is dat 7.38 uur, maar jij hebt ze tien minuten eerder dan de rest van Nederland. Hoe kan dat?“, vroeg Jinek aan Sybrand.

Sybrand: “Dat vertel ik natuurlijk niet, maar ik heb ze precies om 7.28 uur.”

Martine: “
Dat moeten wij ook allemaal weten, want dan komt er bij de hele redactie en bij mij ook een pingetje binnen. Elke dag, ja.”

Sybrand: “Ik vind het elke dag weer spannend en het bepaalt wel het humeur van de dag, ja. Bij mij wel.”

Martine: “Ja, bij mij ook. Het heeft echt invloed.”

Sybrand tegen Jinek: “Heeft het bij jou geen invloed dan?

Jinek: “Jawel, natuurlijk heeft het invloed, maar ik probeer me te ontworstelen aan die terreur van de kijkcijfers. Van: heb ik het goed gedaan of heb ik het niet goed gedaan? Dat laat ik dan even los, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niets uitmaakt.”

Martine: “Het is toch een soort rapportcijfer dat je elke keer krijgt.”

Rapportcijfer

Martine van Os is van het drietal nog het meest geobsedeerd over haar kijkcijfers. “Ik heb een eigen ritueel. Ik kan het vaak niet laten, want dan wil ik het gauw zien, maar soms dan wil ik wachten. Dan wil ik eerst heel voorzichtig de hele rij bekijken van NPO 1 en dan langzaam bij mijn eigen programma uitkomen en dan pas naar rechts schollen om te kijken wat het marktaandeel is en dán pas zien wat het kijkcijfer is.”

Jinek: “Wat een fetisj. Dan leg je de telefoon neer zodat je niet kan zien wat hij stuurt? Pfoe, ik dacht dat ik een probleem had…

Hoe kan het dat hun kijkcijfers de laatste tijd zo hoog zijn? Martine: “Wij denken toch dat het ook wel iets te maken heeft met het feit dat we voor de zomer twee maanden lang op het tijdstip van De Wereld Draait Door zaten. Mensen hebben er daardoor kennis mee kunnen maken. Ze zijn misschien toch blijven plakken.”

Aanvankelijk wílden ze niet eens op het tijdstip, aldus Sybrand: “Zeven uur is van Matthijs en wij hadden absoluut niet de pretentie om een Matthijs te worden en je weet dat je daarmee wordt vergeleken. Daar hadden we geen zin in. We zitten lekker in de luwte om vijf uur, dus waarom?

Verder lieten ze weten Piet Paulusma graag te verwelkomen als de weerman van Omroep MAX en dat ze graag nog tien jaar een duo met elkaar vormen.

Lees ook: Kijkcijfers Tijd voor MAX gaan door het dak (vorige week)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen