Martine, Sybrand en Jinek babbelen over kijkcijfers

Geplaatst op Wed 06 Feb 2019 om 11:15

Martine van Os, Sybrand Niessen en Eva Jinek zijn types die elke ochtend neurotisch de website van Stichting KijkOnderzoek zitten te F5’en totdat om 7.38 uur de kijkcijfers verschijnen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de uitzending van Jinek op NPO 1. Jinek ontving het Tijd voor MAX-duo om te praten over hun enorme succes. “Dit is de allereerste keer dat jullie samen in een ander programma zitten, want jullie zijn bescheiden mensen die niet willen pochen over het succes“, legde ze uit.

Daarna kwam het gesprek al snel op hun hoge kijkcijfers. “Iedereen die tv maakt heeft een obsessie met kijkcijfers. Iedereen in het vak wordt rond een bepaald tijdstip wakker, hoe laat ze ook naar bed zijn gegaan, want dan worden die kijkcijfers gepubliceerd. Normaal is dat 7.38 uur, maar jij hebt ze tien minuten eerder dan de rest van Nederland. Hoe kan dat?“, vroeg Jinek aan Sybrand.

Sybrand: “Dat vertel ik natuurlijk niet, maar ik heb ze precies om 7.28 uur.”

Martine: “
Dat moeten wij ook allemaal weten, want dan komt er bij de hele redactie en bij mij ook een pingetje binnen. Elke dag, ja.”

Sybrand: “Ik vind het elke dag weer spannend en het bepaalt wel het humeur van de dag, ja. Bij mij wel.”

Martine: “Ja, bij mij ook. Het heeft echt invloed.”

Sybrand tegen Jinek: “Heeft het bij jou geen invloed dan?

Jinek: “Jawel, natuurlijk heeft het invloed, maar ik probeer me te ontworstelen aan die terreur van de kijkcijfers. Van: heb ik het goed gedaan of heb ik het niet goed gedaan? Dat laat ik dan even los, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niets uitmaakt.”

Martine: “Het is toch een soort rapportcijfer dat je elke keer krijgt.”

Rapportcijfer

Martine van Os is van het drietal nog het meest geobsedeerd over haar kijkcijfers. “Ik heb een eigen ritueel. Ik kan het vaak niet laten, want dan wil ik het gauw zien, maar soms dan wil ik wachten. Dan wil ik eerst heel voorzichtig de hele rij bekijken van NPO 1 en dan langzaam bij mijn eigen programma uitkomen en dan pas naar rechts schollen om te kijken wat het marktaandeel is en dán pas zien wat het kijkcijfer is.”

Jinek: “Wat een fetisj. Dan leg je de telefoon neer zodat je niet kan zien wat hij stuurt? Pfoe, ik dacht dat ik een probleem had…

Hoe kan het dat hun kijkcijfers de laatste tijd zo hoog zijn? Martine: “Wij denken toch dat het ook wel iets te maken heeft met het feit dat we voor de zomer twee maanden lang op het tijdstip van De Wereld Draait Door zaten. Mensen hebben er daardoor kennis mee kunnen maken. Ze zijn misschien toch blijven plakken.”

Aanvankelijk wílden ze niet eens op het tijdstip, aldus Sybrand: “Zeven uur is van Matthijs en wij hadden absoluut niet de pretentie om een Matthijs te worden en je weet dat je daarmee wordt vergeleken. Daar hadden we geen zin in. We zitten lekker in de luwte om vijf uur, dus waarom?

Verder lieten ze weten Piet Paulusma graag te verwelkomen als de weerman van Omroep MAX en dat ze graag nog tien jaar een duo met elkaar vormen.

Lees ook: Kijkcijfers Tijd voor MAX gaan door het dak (vorige week)

Foto: KRO-NCRV
19 Reacties op “Martine, Sybrand en Jinek babbelen over kijkcijfers”


 1. Ome H

  Laat ze maar babbelen, doen wij toch ook?

 2. Remi

  Heerlijk, het zoveelste “niets aan de hand” Jinek uitzendinkje gisteravond.

  Een Thierry Baudet durft ze niet uit te nodigen.
  … Het mag vooral niet “ongemakkelijk” worden, voor Eva.
  … Bang dat ze op alle fronten wordt afgetroefd.

 3. Bears’den

  @ Remi

  Precies dat!

 4. Danny

  Ik merk zo langzamerhand dat Jinek er steeds minder toe doet. Te gezellig allemaal. Ik wil soms vuur zien,een pittig gesprek.
  Als dit te lang duurt zal het zich vertalen in dalende kijkcijfers. Laat Jeroen snel terugkomen. Op alle fronten beter.

 5. Klaasje v

  Ik keek altijd graag naar Jinek maar mis nu ook wel de pittige gasten en gesprekken. Iedere keer dezelfde gasten met hun analyses. Eva tettert maar door en alles wat n gast zegt gaat zij dan weer samenvatten alsof de kijker zelf niet weet wat er gezegd is.
  Ze heeft een spraakmakende gast nodig die ze als vanouds weer eens aan de tand kan voelen.

 6. tonio

  Risicoloos programma…………………….

 7. Curryworst

  Jinek speelt nu al op safe: gaat het niet over het eigen tv-wereldje dan is het wel de kleine Haagse kaasstolp die besproken wordt door de vaste politiek verslaggever. En zo kabbelt het voort totdat Pauw gelukkig weer begint.
  Gemakzuchtige tv, een soort DWDD meets RTL Late Night.

 8. Bep

  Martine en Sybrand ik heb een nieuwtje voor jullie, ik keek niet om 19.00, ik kijk sinds kort ook om 17.00 omdat ik SBS boycot, die hele pulpzender niet aan wil hebben, soms nog even HvN om 22.30 maar niet elke avond.
  Ik vind dat jullie vaak leuke gasten hebben.Heerlijk, normaal,gewoon en beschaafd.Dat kun je van SBS niet zeggen

 9. Saskia

  Jinek babbelt steeds meer en zegt steeds minder…

 10. Bart

  Zonde dat MAX nu net Hallo Nederland in de ban heeft gedaan. Had prima met Piets Weer erbij kunnen integreren in Tijd voor MAX wat hierdoor gerust een half uur/3 kwartier eerder kan beginnen.

 11. Godefroy France

  De leegte van het holle vat “engnek” komt steeds meer bovendrijven !
  Zeker nu Trump een behoorlijke state of the union heeft afgegeven heeft de hilly en billy pijpster weinig te melden!
  Verdwijn,,,,,,, linkse antisemitische heks

 12. Peter

  Die Amerika obsessie van haar hangt me de keel uit en vooral haar eigen mening daarbij hoe slecht Trump het allemaal wel niet doet……echt vreselijk allemaal.

  En dan ook nog precies de gasten uitnodigen die dit ook zo ervaren. En al die linkse rakkers er nog eens bij in de studio. Als het over klimaat, Amerika, of er zit een linkse politicus aan tafel dan kijk ik al niet eens meer. En dat is dus niet vaak….

 13. anonymous

  Begrijp echt niet dat Jinek en Tijd voor Max zoveel kijkers hebben.
  Oubollige tuttenprogramma’s.

 14. Wanny

  Een winkelier kijkt op het einde van de dag toch ook wat de dagopbrengst is? Waarom zou het dan raar zijn om als tv-maker naar de kijkcijfers te kijken.

 15. Carol

  Jinek hard op weg richting oude wijvenprogramma. Geen scherpe intelligente vragen. Te veel linkse gezelligheid.

 16. Shaniquilia vd Put

  Jinek is helaas slachtoffer geworden van het moedersyndroom. Vrouwen die een kind hebben gehad verliezen daarbij hun scherpte en humor. Dan krijg je van die oersaaie voorspelbare humorloze vrouwen die vooral op facebook rondhangen.

 17. Fox Mulder

  Duo suf

 18. liefkleinhertje

  Die Martine en Sybrand konden wel goed Sylvana Simons nadoen eerlijk is eerlijk.

 19. liefkleinhertje

  Kan dat halve gare voorhoofd (Jinek) niet eens een keer die Jules Deelder uitnodigen dat zou ik nou wel leuk vinden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.