Yvon ontkent bijna-ontslag, Jinek vraagt niet door

Yvon Jaspers ontkent de bewering van Albert Verlinde dat haar contractonderhandelingen met KRO-NCRV zeer moeizaam zijn verlopen. Dat was dinsdagavond te zien in de talkshow van Eva Jinek. Het was duidelijk dat Jinek en Jaspers voor dezelfde omroep werken, want de talkshowhost was wel héél mild voor haar collega. Ze durfde niet aan te stippen dat Verlinde van bronnen heeft vernomen dat Jaspers vlak voor de kerst bijna is ontslagen door KRO-NCRV.

Jinek vroeg Jaspers slechts of ze zich herkende in het beeld dat Verlinde schetste. “Ja, ik ben aan de beurt, hè. Sjongejonge. Ik heb gewoon een contract, ik ga gewoon Boer Zoekt Vrouw doen, ik ga gewoon Onze Boerderij doen. Niets aan het handje“, zei de Boer Zoekt Vrouw-ster, die daarop geen vervolgvragen kreeg.

Vlak daarvoor ging het nog wel over Jaspers’ discutabele dubbelrol als presentatrice van boerenprogramma’s op tv en door ForFarmers betaald promoter van het boerenleven. Ze zou KRO-NCRV onder druk hebben gezet om door te gaan met het boerenlevenpromotie-programma Onze Boederij, omdat ze daarmee ook het belang van ForFarmers dient.

Jinek: “Iets anders, Yvon. We horen jou zeer oprecht en gepassioneerd praten over jouw betrokkenheid bij het boerenleven. Je hebt ook een professionele samenwerking met ForFarmers, daar is veel gedoe over. Even kort: wat is dat voor organisatie?

Jaspers: “Dat is een veevoerbedrijf.”

Jinek: “En die hebben jou in dienst genomen om…

Jaspers: “Nee, ze hebben me helemaal niet in dienst genomen.

Jinek: “Ze betalen jou om…

Jaspers: “Ik doe soms een klusje voor hen. Dan klets ik met boerinnen in het land. Dan zet ik ergens een tent op en dan praten we over hoe die boerinnen kunnen overleven. Van: zetten we een winkeltje op het erf of niet? Moet je een camping beginnen? Wat zijn de trends in de agrarische wereld? En ik doe dan het dagvoorzitterschap.”

Jinek: “Verdien je daar veel geld mee?

Jaspers: “
Daar verdien ik fijn geld mee, ja.

Jinek: “Je wil niet zeggen hoeveel?

Jaspers: “Nee.

Jinek: “Maar fijn geld.”

Jaspers: “Ja.”

Onderzoek

Jinek: “Nu loopt er een onderzoek naar deze samenwerking bij het Commissariaat voor de Media, die de publieke omroep en dit programma controleren over oneigenlijke reclame. Wanneer krijg je daar een uitspraak over?

Jaspers: “Dat weet ik niet. Het kan een jaar tot anderhalf jaar duren. Maar het is helemaal niet stiekem, hè? Al 25 jaar geleden deed ik Het Klokhuis en toen deed ik in het land dingen voor kinderen. Nu doe ik vijftien jaar boerentelevisie en dan doe ik dingen in het land voor boeren. Dat doen heel veel presentatoren. Het is niet geheim en goedgekeurd door de KRO.”

Het is helemaal niet geheim. Er is geen boer in Nederland die het niet wist. Er wordt nu gezegd dat ik stiekem via ForFarmers geld zou sluizen naar een programma en dat het een soort geheime sponsoring is. Het is niet eens in me opgekomen. Natuurlijk niet.”

Boos

Jinek: “Maakt het je boos?

Jaspers: “Ik heb dingen in de krant gelezen van: dat je zo kunt denken!”

Jinek: “Je bent een verstandig mens. Heb je ergens in het proces gedacht van: ik heb er toestemming voor en het mag, maar misschien is het beter dat ik het niet doe om gesodemieter te voorkomen?

Jaspers: “Ja, maar weet je: ik heb gewoon zó’n liefde voor mijn portemonnee voor die boeren. Ik vind het zo mooi om met die mensen te praten en ik leer er zo veel van. Ik sta gewoon met boerinnen in een weiland. Het is heel onschuldig. Daar zitten geen kwade bedoelingen achter.

Ik kan stoppen, ja, maar waarom? Dan moeten alle presentatoren na de publieke omroep stoppen met dingen in het land doen die iets soortgelijks top tv doen. Als het moet, dan stop ik, maar veel liever stop ik niet. Het onderzoek moet eerst uitwijzen of de KRO mij geen toestemming had moeten geven en als dat zo is, dan heeft het gevolgen voor heel veel presentatoren, want dan mag niemand meer buiten z’n tv-werk iets doen.”

Lees ook: Pikant: KRO-NCRV dreigde Yvon Jaspers te ontslaan (gisteren)

Foto: BNNVARA

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen