Meeste gebruikers NLZIET kijken op het tv-scherm

Geplaatst op Sun 20 Jan 2019 om 8:30

De meeste gebruikers van NLZIET kijken de programma’s van NPO, RTL en SBS niet terug op hun telefoon of iPad, maar via het vertrouwde televisiescherm. Dat heeft de televisiedienst laten weten. NLZIET ziet dat online kijken op het tv-scherm in 2018 met maar liefst 30 procent is gegroeid. “Met een kijktijd-aandeel van 57 procent is de ‘good old tv’ veruit het belangrijkste apparaat op gebied van online live televisie en video on demand geworden“, legt een woordvoerder uit.

Deze 57 procent aan kijktijd is onder te verdelen in 31 procent settopbox (Apple TV en Chromecast) en 26 procent smart tv’s.

Recente onderzoeken tonen al aan dat de verkoop van tablets en desktops steeds meer inzakt. “Dat tablets en desktops steeds meer uit de gratie raken, is ook terug te zien in het kijkgedrag van NLZIET-gebruikers. Vorig jaar daalde het aandeel van kijktijd op desktops naar 19 procent (-30 procent) en op tablets naar 14 procent (-22 procent).”

Het aandeel van kijktijd op de smartphone daalde naar 9 negen. “Dit wordt ook beïnvloed door de grote groei in kijktijd op settopboxen en smart tv’s. Bij het streamen via een Apple TV en Chromecast wordt overigens ook vaak de smartphone gebruikt.”

Niels Baas, directeur van NLZIET, laat weten: “Kijkers nemen hun online kijkgedrag steeds meer mee naar het grote scherm. De huidige connected tv’s en streaming devices maken het nieuwe tv-kijken laagdrempelig en bieden een volwaardig en voordelig alternatief voor een tv-abonnement.”

Lees ook: John de Mol wil dat NPO meer energie steekt in NLZIET (20 december)

Foto: NLZIET
20 Reacties op “Meeste gebruikers NLZIET kijken op het tv-scherm”


 1. Alberto

  Ik heb zelfs nog deze week een kleine htpc in elkaar geknutseld voor dat doel.

  Gewoon om programma’s terug kijken via kijk, npo of rtl.
  Zelfs nog een goede mediaspeler kan niet goed met deze apps overweg.
  En je hebt hierbij natuurlijk de garantie dat alles blijft werken omdat je het gewoon via de website bekijkt.

  Met wat hulp van aliexpress was ik voor 120 euro klaar voor barebone met quadcore celeron cpu,4gb ram en een 32gb ssd’tje.

 2. Flexi

  Die cijfers gaan dus alleen over NLZiet, ze worden vreemd genoeg breed getrokken naar al het on demand kijken. En die conclusies zijn raar. Verbanden zijn nog geen causale verbanden.

 3. Flexi

  Alberto, je zit op M ediaC., niet op tweakers. Hier weten ze amper het verschil tussen een laptop en een tv toestel.

 4. Flip

  @Flexi
  Sun 20 Jan 2019 om 8:40

  Dus jij weet alles van de mensen die hier reageren?

 5. Flexi

  Niet alles Flip, maar de trend is me wel duidelijk.

 6. Flexi

  NLZiet is op zich een goed alternatief voor een tv abo. Maar de providers zagen deze bui natuurlijk al lang hangen en geven tv en telefoon zowat gratis weg bij een internet abo. En daardoor verdwijnt het financiele voordeel van een internetabo + NLZiet. En bovendien mis ik dan de zenders waar ik het meeste naar kijk: Fox Sport, Comedy Central, NG, Disc. Geen alternatief voor mij dus.

 7. Dirk

  Nog steeds storende logos in beeld bij terugkijken van NPO zenders. Ongelooflijk voor een betaal streamingdienst.

 8. Anita

  Nou, nou, wat een stel zeikwijven ;-) zeg.
  Goed is het nooit en er moet iets behoorlijk mis zijn met je leven als je je zo druk maakt over de meest stupide futiliteiten.

 9. Sven L.

  Die KIJK App is dramatisch. Heb toch best een goed televisietoestel, maar die App weigert gewoon direct goed te starten. Beeldformaat klopt geen snars van en na 2 x opnieuw opstarten ben ik mijn geduld kwijt.

 10. Alberto

  @sven,

  Gewoon ff een klein bedrag investeren in een htpc voor onder je tv, zo’n pc is op vandaag iets groter dan een pakje sigaretten.

  Gewoon windows 10 erop pleuren en kun je alles bekijken.

 11. Henk

  De NL Ziwt-app op Apple TV 4 is echt erg goed. Soepel, mooi, helemaal de moeite waard. Ps dat geldt trwns ook voor de apps van Npo Start, Videoland, Amazon en Netflix. De hardware van een smart tv is over het algemeen snel verouderd (terwijl het scherm zeld best wel een tijdje mee kan).

 12. Wop

  Het is gewoon jammer dat internet zo duur is anders was ik al lang over gestapt naar alleen streaming abbonomenten.

  Waar ik dan nog wel aan zit te twijfelen is alles via m’n shared wifi telefoon en onbeperkt internet hebben, echter kun je dan niks permanent op de wifi aan sluiten.

 13. dokus

  Ik kijk via de apple tv naar NL Ziet maar stop na de proefperiode. Reden?

  NL Start via de Appletv (NPO 1,23 en themakanalen) is gratis met 20 sec reclame vooraf
  Videoland heeftvia de Appletv na afloop en soms vooraf alle series en programmas

  dan betaal je dus 8 euro pm voor SBS via NL ziet, en we blijven niet aan de gang.

 14. robb

  Ik heb NLZIET al een paar jaar ,ik hoef niks meer op te nemen kijk alles van rtl/sbs zonder reclame wel uitgesteld ,alle buitenlandse series staan er op van de npo , 9 euro voor twee aansluitingen .

 15. robb

  dokus :Videoland is alleen voor de rtl fanboys,op nlziet kan je ook rtl programma vooruit kijken.

 16. Sven L.

  @Alberto; thnx voor de tip. Ik ga daar ff induiken.

  Heb deze SONY Bravia pas ‘n paar maandjes, en was best prijzig (maar kwaliteit). Baal er gewoon van dat ik dus wéér een apparaat nodig heb om de boel fatsoenlijk te bekijken. Overigens werken alle ander Apps perfect. Ik wilde juist van die spaghetti af achter het TV meubel.

  Is NL Ziet abbo zinvol? Mwa; komt alle content van Videoland daar ook op? Lijkt me sterk… Ik heb inmiddels Netflix & Videoland; ik vind het wel best zo.

  AppleTV: is dat wat?

 17. TopofFlop

  Apple TV is prettig als je al andere Apple apparaten hebt. Je hebt veel apps en games voor Apple TV. Als je tv al de NLZiet app heeft en je hebt geen Apple producten, dan is het ook goed via je smart tv te doen. Alle tv uitzendingen van NPO, RTL en Talpa een jaar reclamevrij terugkijken en live tv kijken naar hun zenders inclusief TV 538, RTL Lounge, Crime en Telekids. Niet geschikt als je live wil kijken naar andere zenders, zoals bijv. Nat Geo, Fox, TLC, Comedy Central, want die zitten er allemaal niet bij. Zelf combineer ik het als sportliefhebber met Eurosport Player (Apple TV app).

 18. TopofFlop

  Apple TV werkt veel beter als de settopboxen van KPN en Ziggo en heeft veel meer apps en 4K. In Frankrijk zijn er kabelmaatschappijen waarbij abonnees de AppleTV gebruiken als settopbox. Dat scheelt die bedrijven om zelf software te ontwikkelen.

 19. Sven L.

  Ik heb idd Apple devices (telefoon, tablet). Smart TV is ook Ultra HD 4K.. toch eens overwegen dan….

  KPN abbo nu.

 20. robb

  Sven L :Als je apps op tv niet meer werken of er niet zijn is het veel goedkoper om een Google Chromecast te kopen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.