John de Mol wil dat NPO meer energie steekt in NLZIET

Geplaatst op Thu 20 Dec 2018 om 11:30

John de Mol ergert zich eraan dat de door de overheid gefinancierde NPO niet optimaal meewerkt aan NLZIET, het gezamenlijke platform van NPO, RTL en SBS dat een vuist moet maken tegen Amerikaanse videogiganten. Dat liet hij woensdagavond blijken in Pauw. Het is echt twee voor twaalf, aldus De Mol. “Het ergste moet nog komen: de Chinezen. De Alibaba’s en Tencenten van deze wereld kennen we nu nog allemaal niet, maar let op: over één of twee jaar komen die er ook nog even overheen.”

In het buitenland werken dit soort samenwerkingen wél, aldus De Mol. “Als je kijkt naar Engeland, Duitsland en Frankrijk. Daar hebben de publieke omroepen en de commerciële zenders één gezamenlijk kijkplatform om te concurreren tegen de Amerikanen en de Chinezen. In Nederland, een heel klein marktje, gebeurt dat niet, want de publieke omroep wil er niet aan meedoen.”

Wat moet er gebeuren? “Heel simpel: er moet één platform komen. Hij bestaat ook: NLZIET, maar daar kijkt bijna niemand naar. Nou ja, het gekke is: er gebeurt bijna niets aan publiciteit, maar er zijn toch al 100.000 abonnees. De potentie is er, maar de publieke omroep kiest ervoor dat NPO Start belangrijk is in plaats van NLZIET. Zo krijg je in een kleine markt dus nooit een krachtige positie om de Amerikanen een beetje te kunnen concurreren.”

De politiek heeft de NPO zelfs gepusht om hier aan mee te doen, maar op het moment dat er aan de andere kant weer een minister is die denkt van: ik schrijf weer een cheque uit van 40 miljoen, dan is de noodzaak bij de publieke omroep er minder.”

Lees ook: NPO vindt dat ze genoeg aandacht steekt in NLZIET (oktober 2018)

Foto: BNNVARA
26 Reacties op “John de Mol wil dat NPO meer energie steekt in NLZIET”


 1. scott_0

  Hahaha, een vuist maken hahaha. Oh en daarom wil de Mol de NPO erbij hebben, voor de belastingcentjes.

 2. Ron

  Gewoon 1 platform waarin Videoland ook valt, NPO en Talpa. Dat is inderdaad de enige manier om de concurrentie aan te gaan met de Netflixen van deze wereld. Niet alles gespreid waardoor je teveel verplintering krijgt. Gewoon 1 Nederlands platform.

 3. Hannie

  Maar John heeft hier wel een punt !

 4. Hans

  Eens!

 5. Erik

  De npo loopt met alles achter behalve verdeeldheid te creëeren onder de mensen als het gaat om rechts/links en andere maatschappelijke discussies. Het liefst alles opdoeken en laat desnoods de Mol alles maar overnemen.

 6. kil

  Het volk moet investeren en de poet is voor ome John. Want voor hoe lang committeert hij zich aan zo’n platform. Altijd een exit natuurlijk.

 7. sien

  John de Mol zou iets aan zn image moeten doen, hij acteert als een alleswetende narcist en dat maakt hem niet erg toegankelijk. Iedereen kan interessant kijken op de tv en net doen alsof ie heel aandachtig luistert. Maat hij vindt het geweldig blijkbaar om zich zo te profileren. En ja hij heeft het zakelijk goed gedaan en is heel rijk, maar je kunt toch ook normaal blijven doen?

 8. Ingrid

  De Mol probeert zelfs door het creëren van een vijandbeeld (Amerikaanse videogiganten) alles en iedereen naar zijn pijpen te laten dansen.
  En zo’n Talpa nieuwsdienst kan hij maar beter niet aan beginnen, want dat hele Talpa wordt door de consument niet serieus genomen, dus zal alles wat er daar als nieuws uit de bus komt, niet serieus worden genomen.

 9. ruben

  hallo hallo hallo

  john de mol is man met ervaring en heeft kijk op de markt

  wie dat ook heeft
  begin dan in nederland een zender en maak john kapot

  en toen stak niemand zijn of haar vinger

  maar om bij de Mol in dienst te komen wil iedereen…

  laat jullie vader ook een tv zender voor jullie beginnen kruimel loondienst likkers

  meneer john ga rustig je gang

  en als er iemand is die denkt het beter te weten

  begin een eigen tv zender….

 10. Rolf

  @ruben

  Ik denk dat niemand in Hilversum zijn vinger opsteekt hoor. Een zender beginnen in deze tijd is vrijwel kansloos. Helemaal als je weet dat John de Mol al 7 jaar aan het ploeteren is met SBS.

  Daarentegen is het een geniale producent en TV maker.

 11. Holtor

  Over (SBS)6 zei hij dat het fundament niet goed is. Het ‘bouwen’ van een zender kost tijd zei John. Dit riedeltje horen we al 7 jaar…

 12. west

  Iik produceer niet voor Talpa, maar niemand doet John de Mol na! en we zouden trots moeten zijn , zijn programmas gaan naar meer dan 150 landen In Nederland mag je niet trots zijn op iemand die veel betekend heeft voor het Medialandschap Samen met Joop hebben ze wel het rasio tv landschap en de bedrijvigheid op het mediapark en in het Gooi een flinke boost gegeven !
  Maar de gewone kijker heeft gewoon geen benul hoe belangrijk de heren John en Joop voor de werkgelegen zijn !!

 13. Mediaprak

  Gezamenlijke kijkdienst in Engeland?? Haha ja hoor, BBCIplayer met content van ITV? Nee, NPO moet veel investeren in NLZiet, kan hij het op termijn, met hulp van zijn VVD vriendjes voor een zacht prijsje overnemen.

 14. Simon

  Ik keek gisteren toevallig naar de NLZIET website maar het ziet er echt niet aantrekkelijk uit. En het duurde mij 10 minuten zoeken voordat ik gevonden had of ik Chromecast kan gebruiken.

 15. Reaguurder2.0

  Echt, ik zweer bij de NLZiet app. Het werkt echt top, programma’s staan er snel/meteen op!
  Erg fijne app, waarbij ik graag de €7,95 per maand betaal om maar geen reclame te hebben.

 16. Remi

  Respekt en bewondering voor John de Mol.
  De échte baas van Nederland … sorry Mark Rutte ;)

 17. Solange

  Hij zou moeten stoppen alleen die reclames al op de commerciele John is rupsje nooitgenoeg….toen Peter Pannenkoek hem roastte vond hij dat helemaal niet zo grappig…….hij had het n iet gezien …. oh jawel het laatste stukje ja ja….lange neus… hij zou het bagger programma Utopia van de zender moeten halen de mensen die daar meedoen zijn allemaal trekpoppen liegen stelen en aan een contract gebonden….

 18. aldus

  SBS en de NPO hebben de slag gemist. Er blijft inderdaad maar 1 zo’n kanaal over en het heet: Videoland. En RTL gaat 20-30 miljoen investering weggooien? Daar doen ze nou juist ervaring op die nuttig is voor een aantal andere landen in Europa, waar die samenwerking die John ziet, helemaal niet bestaat. Als Pauw er een beetje verstand van had gehad, had-ie even doorgevraagd.

 19. thepat

  gewoon videoland groter maken die hebben de meeste abbo en zijn goed op weg.

  ben het helemaal met de mol eens dat we als NL samen en platvorm moeten hebben dat is videoland

 20. henk

  Tja, John heeft nou eenmaal niet de kwalitatieve content om zelf een eigen VOD dienst te starten.

 21. Freek1989

  De Mol herft gelijk, alleen moet de nederlandse politiek zich wat harder uitspreken om een echte samenwerking van de grond te krijge

 22. Sean

  Wat bedoelt hij met een NLZIET variant in Engeland? Nog nooit van gehoord namelijk. Daarnaast zou de Britse overheid veel gemakkelijker een NLZIET-achtige service kunnen aanjagen, omdat deze nog steeds een belang hebben in commerciële partijen als ITV en Channel 4.

 23. Henk

  Sinds wanneer heeft een echte ondernemer de overheid nodig?

 24. Curi Frans Jansen Orbi in de Urbi

  Als John de Mol iets zegt, dan kan hij er goed aan verdienen.
  Dat is prima, echter ik hoop dat hij nooit wat te zeggen krijgt bij de NPO want dan gaan we leven in een tvbagger maatschappij.

 25. jroen

  Snap niet dat John niet zijn eigen ondemand dienst start. Een internationale naast Netflix. Goede afspraken maken met productie huizen en het breed in de markt zetten. Videoland slaat nog steeds de plank mis om series uiteindelijk ook op tv uit te zenden. NLziet slaat de plank net zo hard mis.

 26. Ellie

  Hij heeft gelijk. Want NLziet is top. Ik zou het niet meer willen missen!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.