Albert Verlinde: ‘Je ziet de paniek echt toeslaan bij RTL’

Je ziet de paniek bij RTL echt toeslaan nu Linda de Mol haar overstap naar SBS heeft aangekondigd. Het is een doorbraak in tv-land. Dat zei Albert Verlinde woensdagavond in 6 Inside. Verlinde heeft zeer hoge verwachtingen van de komst van Linda. “Het is echt een doorbraak in tv-land. Linda is een autonoom iets. Je kunt de programma’s van Linda de Mol op de kleinste zender zetten en dan scoren ze nog. Het feit dat ze nu ja gezegd heeft, is echt een moment“, meent hij.

De showkoning hekelt zich aan RTL-gezicht Jan de Hoop, die een beeld probeert neer te zetten van John de Mol als graaier. “Al dat gedoe wat je hebt ook vandaag. Ik zag de reactie van Jan de Hoop. Wees dankbaar dat Linda al die jaren dit voor je gemaakt heeft.”

Linda heeft RTL veel succes bezorgd, benadrukt Verlinde. “Als je kijkt naar de programmering van afgelopen weekend, dan was het zaterdag Oh Wat Een Jaar met meer dan 1,5 miljoen kijkers en zondag Weet Ik Veel met 1,5 miljoen kijkers. Wees daar blij om. Waarom ga je dan meteen als RTL-collega afgeven op iemand die een andere keuze maakt? Dat vind ik echt niet sportief.”

Hij begrijpt dat het pijn doet bij RTL. “Maar ze doen nu net alsof dit spel nog nooit gespeeld is. Vroeger was RTL klein en deed SBS het op een gegeven moment fantastisch. Toen heeft RTL gewoon Robert ten Brink, Wendy van Dijk, Pieter Storms en Willibrord gekocht. Het ging allemaal die kant op. Alleen Piet Paulsuma en ik bleven bij SBS. Dus doe nou niet alsof de wereld veranderd is. RTL heeft net van de publieke omroep Paul de Leeuw en Art Rooijakkers gekocht. Dit is het spel.

Doodsbang

RTL is gewoon doodsbang, aldus Verlinde. “Je ziet nu wel de paniek bij RTL toeslaan. Dat kan niet anders. Als je ziet wat er op dit moment gebeurt, hoe presentatoren zich beginnen uit te spreken en hoe RTL zich begint uit te spreken: dat is niet echt aardig. Dat betekent eigenlijk dat er een soort oorlog gevoerd wordt.”

Nederland moet zich achter SBS scharen en niet achter RTL, vindt hij. “Iedereen zegt: ‘John en zijn geld’, maar wat mensen vergeten is dat John en Talpa een Nederlands bedrijf zijn. Dit is een Nederlandse zender waaraan gebouwd wordt. RTL, hartstikke leuk, maar dat is Duits en Luxemburgs. Wat is er mis mee dat we nu een eigen Nederlandse zender aan het opbouwen zijn? Leuk als al die belastinggelden en reclame-inkomsten naar Luxemburg drijven, maar daar kunnen we hier ook leuke dingen mee doen.”

RTL-stal

Komt het nog goed bij RTL? “Je hebt daar nu Patty Brard, Ruben Nicolai en Art Rooijakkers is ook een goede zet geweest. Chantal Janzen heeft een heel raar contract. Als er nog iemand deze kant op zou kunnen komen, dan is het Chantal Janzen. Ik heb in mijn telefoon opgezocht wanneer zij een contract heeft getekend met RTL, namelijk in juni. Het opvallende is dat het een langere overeenkomst is, maar er wordt niet gezegd hoe lang. Is het één jaar, twee jaar, drie jaar? Dus ik denk: ik stuur Chantal een bericht om te vragen hoe lang haar contract met RTL nog loopt. Ze zei: ‘Met alle programma’s die ik nu moet overnemen, zal het lopen tot 2038.’ Ha ha ha. Dat is volgens mij de enige sportieve manier waarop je kunt reageren.

De Mol is erg benieuwd naar de kijkcijfers van komend tv-seizoen. “Linda neemt uren televisie mee. De weekendprogrammering van SBS krijgt daardoor echt body vanaf volgend seizoen, want je hebt miljoenenprogramma’s te pakken. Doordeweeks zie je dat het langzaam maar zeker omhoog begint te kruipen met ook Hart van Nederland dat continu aan staat. Dat wil ik ook even zeggen: het is een continue leverancier aan de zender. En Johnny die bezig is en Gordon. Dan denk ik: nou, jongens, het gaat nu echt wel gebeuren.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen