‘NPO verprutst meevaller van 40 miljoen euro’

Geplaatst op Wed 31 Oct 2018 om 10:00

De meevaller van 40 miljoen euro die Den Haag heeft toegezegd aan de NPO staat op losse schroeven. Minister Arie Slob (Media) is ontevreden over de manier waarop de publieke omroep het geld wil besteden. Dat meldt De Telegraaf. De anti-NPO-krant kopt op zijn voorpagina: ‘NPO verprutst miljoenenwens van 40 miljoen’. Volgens het dagblad dreigt de omroep het geld mis te lopen. “De NPO moet rond half november met iets deugdelijks komen. Anders kan het cadeau niet doorgaan.

De NPO moet in ruil voor de 40 miljoen euro met een bestedingsplan komen. Dat plan is ‘volgens Hilversumse en Haagse bronnen onbestaanbaar genoemd’. Een twistpunt zou NPO Start Plus zijn.

Volgens De Telegraaf wil de NPO de extra miljoenen deels gebruiken om betaaldienst NPO Start Plus te versterken, terwijl de overheid zou aansturen op afschaling. “Het wekt wrevel. In Den Haag ziet men liever dat de NPO en commerciële televisiestations investeren in NLZIET.

Arie Slob bevestigt noch ontkent dat hij een plan van de NPO heeft afgekeurd. “Er gaan voortdurend dingen over en weer”, zegt hij. “Soms is een eerste leg in één keer goed, soms niet.

Half november moet hij de Tweede Kamer informeren of de 40 miljoen wel of niet wordt uitgekeerd. Dan moet er een goed plan liggen. “Mijn naam staat onder die Kamerbrief.

De NPO kan prima zonder die 40 miljoen, vindt De Telegraaf. “Het kan in 2019 sowieso rekenen op een bijdrage van ruim 740 miljoen euro uit Den Haag.”

Tot slot deelt de krant nog een sneer uit aan Martijn van Dam, voormalig PvdA-staatssecretaris en nu NPO-bestuurder. Hij is mede aangenomen om de banden met Den Haag te versterken, maar volgens de krant heeft niemand hem daar nog gezien.

Het Telegraaf-artikel ‘Onenigheid over de betaaldienst NPO Start Plus’ kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: NPO stopt extra 40 miljoen euro in programmering (26 september)

Foto: NPO, Michel Schnater
16 Reacties op “‘NPO verprutst meevaller van 40 miljoen euro’”


 1. Martijntje

  We hebben wel degelijk een goed plan voor die 40 miljoen en wel een eigen vliegtuig: kunnen onze presentatoren tenminste lekker comfortabel de wereld overvliegen.

 2. Michael

  Salarissen betalen: Blijft er 1 miljoen….

 3. Henk

  Den Haag moet zich er niet te veel mee bemoeien.

 4. Meneer Kaktus

  Volslagen idioot dat die 40 miljoen (extra) nodig is. Schaf Nederland 3 af, houd je daadwerkelijk aan de Balkenende-norm, schrap al die bestuurslagen, omroepen opheffen en stop met het uitdelen van snoepreisjes. Zo ingewikkeld is het niet.

 5. Diederick

  Toch te absurd voor woorden dat geld voor de publieke omroep gedeeld moet worden met de commerciëlen? Publiek geld zou nooit naar commerciële tv mogen gaan.

 6. X

  De telegraaf tja dan weet je het wel. Terwijl ze met hun eigen omroep WNL hun onzinprogramma’s op de NPO mogen uitzenden.
  Met eeuwig aanwezige mastodont Wiegel. Hou toch op.

 7. B.

  Wachten op de volgende Telegraaf – hetze!!

 8. B.

  Vastgehouden? Normale keurige reactie!!

 9. Bart

  @Diederick Dat staat er niet he. De politiek vind dat de NPO moet samenwerken op het gebied van een online platvorm. De commerciëlen andersom ook met de NPO. Je kunt wel concluderen dat de streamingdienst van Talpa/SBS (Start) en NL Ziet misluk is. Men zou eigenlijk allemaal samen moeten gaan in Videoland. Het probleem is alleen dat RTL daar alleen eigenaar van is. Allen zouden samen moeten gaan in een online kijkplatvorm. Dit is beter en makkelijker voor de kijker en beter om de concurrentie aan te gaan met Netflix, Youtube, Amazon, en straks Disney en andere nieuwe spelers.

  Een ander idee kan zijn en daar ben ik voor is dat de NPO hier helemaal niet aan mee doet en op NPO Start het gehele Beeld&Geluid archief vanaf het begin van televisie plaatst. Bij de NPO schermt men heel erg met rechten en de hoge kosten hiervan. Echter hoort dat hele rechten en kosten verhaal voor alles wat door de NPO is gemaakt niet op te gaan omdat al die content is gemaakt met publiek geld. Het publiek heeft er dus al voor betaald zodat het gemaakt kon worden. Kort door de bocht gezegd zou je dus kunnen zeggen dat het publiek de eigenaar is van al deze contant en dat het hele rechten verhaal dus niet op zou moeten gaan. De eigenaar (het publiek) kun je niet weer om geld vragen om iets te kijken als hij er al voor betaald heeft. Het Beeld en Geluid archief van de NPO hoort voor iedereen vrij en gratis toegankelijk te zijn.

 10. frans

  Dat linkse vrouwtje heeft niet de capaciteiten om daadwerkelijk veranderingen door te voeren.ze laat zich te veel leiden door de snoepers uit het potje.
  Een type als Trump zou daar beter ol zijn plaats zitten

 11. Sjakie

  @Bart……hulde, zo zit het precies !!!

 12. west

  @BART vertel dat maar eens aan de BUMA./SENA gratis bestaat niet
  in Nederland , bijna overal zitten auteyursrechten op , 1 muziekfragmet plaatsen bijvoorbeeld paint it black van de Stones op je eigen website site of you tube kost je 300 – tot 700 euro , of zou dat ook gratis moeten zijn als het fragment/ clip uit de archieven van beeld en geluid komt
  Die muziek archieven kan je niet gratis zomaar weggeven!! ben er wel voor om aantal clips of het clearen van radiofragmenten voor you tube ogf eigen website gratis te stellen en vrij van rechten als het niet om com. activiteiten gaat !

 13. Bart

  @west Dat de Buma bestaat is goed. Die beschermd de rechten van artiesten, liedjes en teksten. Dit alles gefinancierd vanuit eigen middelen of door bedrijven. Niet zoals in dit geval de tv programma’s en series gemaakt vanuit publiek geld. Je hebt het niet helemaal goed gelezen. Omdat iemand ooit heeft bedacht dat er bij publieke omroep programma’s ook sprake is van rechten is het nu nog steeds zo. Omdat iets altijd al zo is wil dit niet zeggen dat dit de juiste gang van zaken is. Over die auteursrechten een serie of programma is in principe ook met publiek geld geschreven al moet er wel worden gekeken in welke volgorde deze afspraken zijn gemaakt. Dan geld nog steeds dat het is gemaakt met publiek geld. Dit is ook het geval bij optredens in een televisie programma. De artiest heeft zelf de keuze gemaakt om in het programma te komen optreden. Het is weer een ander verhaal als de artiest een concert geeft en de publiek omroep besluit later dit concert aan te kopen en uit te zenden. Dit geld ook voor films. In dat geval kan de NPO dit nog steeds aanbieden via NPO Start tegen een klein bedrag en met uitleg dat dit een concert, voorstelling, film of serie is die aangekocht is en niet is betaald uit publiek geld.

 14. janus

  telegraaf: jullie verkapte telegraaf zender WNL zal ook sneuvelen

 15. Mike

  Opheffen van NPO Start Plus. Totaal overbodig. Onnodig uitgaven van geld. Geldt ook voor de diensten RTLXL en ZIET.

  Je heb NLZiet al. Daarop kan je alles van alle Nederlandse zenders een jaar terug kijken. Live tv kijken. En dat voor 7,95 euro per maand. Een koopje.
  Veel goedkoper dan een Ziggo of welke abo dan ook.

 16. Shaniquilia vd Put

  Misschien typ ik nu iets wat niet waar is, maar voor NLziet heb je toch een internetabbo nodig? En internetabbo’s geven tv en telefonie er zowat gratis bij. Dus een internetabbo plus NLziet is niet goedkoper dan een internetabbo plus tv pakket. Am i wrong?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.