Humberto Tan: ‘Facebook bang voor DWDD’

Geplaatst op Fri 19 Oct 2018 om 9:30

Humberto Tan ergert zich eraan dat Facebook pas actie ondernam tegen de nepnieuwsartikelen over hem toen hij donderdag de publiciteit opzocht. Dat vertelde hij ‘s avonds in De Wereld Draait Door. Bedrijven proberen de consument geld af te troggelen door op Facebook te adverteren met nepnieuws, onder meer met Tan als boegbeeld. De oud-talkshowhost deed uitgebreid zijn verhaal in De Wereld Draait Door, met techster en Blendle-baas Alexander Klöpping aan zijn zijde.

Tan vertelt dat hij al maanden met Facebook aan het bakkeleien is. “Dit speelt al sinds juni. Sinds juni verschijnen er met name op Facebook berichten met mijn gezicht. De aanleiding is dan mijn afscheid bij RTL Late Night en dat ik zo verdrietig ben – ik was ook heel erg verdrietig – maar dat koppelen ze dan aan dat ik geïnvesteerd zou hebben in bitcoins.”

Op die manier proberen bedrijven Facebook-gebruikers te verleiden om aankopen te doen. “Iedereen zou dan op die manier verrijkt kunnen worden. Wat er vervolgens gebeurt – en dat weet ik omdat een aantal mensen mij gemaild hebben – is dat mensen er hun geld in stoppen. Zij verliezen hun geld.”

Vreselijk, vindt Tan het. “Ik heb dus meteen vanaf dag één via mijn advocaat Facebook op de hoogte gebracht en gevraagd om op te letten. Facebook liet toen doodleuk in het Engels weten – je kan namelijk niet in het Nederlands klagen – dat het niet hun probleem is, omdat ze niet precies zien wat er fout is aan het bericht.”

Facebook verwees Tan naar de adverteerder. “Ze zeggen: ‘Je moet niet bij ons zijn, maar bij het bedrijf dat het maakt.’ Hier is niet tegen op te treden en ik weet ook zeker dat er morgen weer nieuwe berichten komen.”

Die bedrijven zijn echter ook allemaal nep. “Het zijn heel veel namen, zoals 24finance-news.com, enzovoorts.”

Nu Tan de publiciteit opzoekt onderneemt Facebook wél ineens actie. “Sinds mijn tweet kreeg ik opeens een bericht van Facebook: ‘O, wat erg, we gaan het nu verwijderen.’ Dus ik dacht: eerst laat je weten dat ik niet zo moet zeuren, maar nu het in de publiciteit komt en bang zijn voor De Wereld Draait Door of wat dan ook, ondernemen ze ineens actie.”

Het sociale medium is gewoon blij met de inkomsten van nepnieuws, denkt Tan. “Natuurlijk, het zijn advertenties. Ik vermoed – en ik kan het niet bewijzen – dat ze het helemaal niet erg vinden dat die berichten op hun pagina’s staan.”

Lees ook: Humberto Tan woest over nepnieuws op Facebook (gisteren)

Foto: BNNVARA
17 Reacties op “Humberto Tan: ‘Facebook bang voor DWDD’”


 1. Bobby Eden

  Arme verdrietige Humberto – wat een onrecht overkomt die man toch ook

 2. Terry

  Tan heeft hier helemaal gelijk in. Facebook/Suckerberg is de duivel. En Whatsapp en Instagram zijn ook van hem. Google, Amazon, Apple en Facebook zijn de nieuwe Stalins en Mao’s.

 3. rob

  Wat doe je nog op Facebook of al die andere rotzooi.
  Wist je dat als je Facebook stopt en verwijderd het toch nooit verwijderd wordt, dat zegt genoeg dacht ik.

 4. Uuuh

  Ik heb met verbazing naar dit item gekeken. Tan die opeens als een Robin Hood het gevecht aan gaat met nepberichten op Facebook, aangejaagd door Mattthijs vN en Alexander K. Ik vond het een behoorlijk verwarrend geheel. Tan schijnt opeens toch ‘normaal’ te kunnen praten. Met zijn laatste optreden in de DWDD nog in het achterhoofd zat daar opeens een hele andere man. Sinds juli, hoe apart, heeft hij opeens last van allerlei berichten op Facebook die niet van hem komen. Je denkt even: hebben we hier een nieuwe DoTan? Ach, zegt Alexander K., je kunt het ook als een compliment zien, ze gebruiken jouw hoofd omdat mensen jou ‘vertrouwen’…. Wat????? In wat voor toneelstuk zijn wij terechtgekomen? Een item over nepnieuws dat zelf nepnieuws is? Help!

 5. Terry

  Rob, misschien is mcour. ook wel een verkapte dataminingsite. Zodra je verbonden bent met het internet begint het gevecht. Plak iig je cam af.

 6. Terry

  Uhh, waarom was het nepnieuws?

 7. anoniem

  nep nieuws en nep na bellen op advertenties

  is geboren uit de kranten wereld….

  Van Jan moest ik naam en telefoonummers van adverteerders door geven aan JAN,

  Jan op zijn beurt ging de adverteerders NEP na bellen,

  Ik heb uw advertentie gelezen, stuur mij informatie,

  met de opgestuurde informatie werd niets gedaan ging rechtsstreeks de brullebak in..

  Heb dit verhaal op papier.

  van de krant mag ik niet praten over mijn ontslag……..

  de rechter heeft verzoek van de krant afgewezen…

  meer weten

 8. johan de vries

  Wat is een techster? En is zo iets/iemand genderneutraal?

 9. Wietse

  Fakebook

 10. Ron

  Nou ja, als het niet over TV en zijn eigen programma destijds kan hij nog wel zinnige dingen zeggen. Vond wat hij gisteren in DWDD zei over Facebook wel billik.

 11. Pak 'm

  ‘Billik’, Ron? En ‘TV’?

 12. Hans S.

  Alexander Klöpping met z’n nep accent.

 13. Vrede

  Bedriegt zijn eigen vrouw en klaagt dan over andere bedriegers.
  Maar die oplichters die mediums spelen en zwakke mensen elke dag op rtl oplichten voor hoge kosten hoor je hem niet over.
  Zogenaamd gaat het hem niet om zijn naam maar om de mensen die de pineut zijn. Jaja.

  Vandaag weer mensen die bellen voor een overleden vader en onzin te horen krijgen waarvoor ze grof geld betalen. Kom dat zien op rtl

 14. Bart

  @Rob Je profiel wordt wel verwijderd inclusief wat je daar op had staan qua informatie. Na de 2 weken bedenktijd is daarvan alles binnen 90 dagen weg. Wat Facebook er niet bij vermeld is dat alles wat je in de loop der jaren hebt geliked of waar op hebt gereageerd op andere pagina’s niet wordt verwijderd en dat jou naam er altijd bij blijft staan. Dit geld ook voor sommige van je foto’s als je gaat googlen. Voordat je je profiel verwijderd moet je dus eerst alles wissen in je activiteitenlogboek en je foto’s verwijderen. Dit is best veel werk en Facebook werkt je hierin ook tegen als je te veel in een ker verwijderd. Helemaal verdwijnen van Facebook gaat dus niet zomaar. Het kan wel maar je hebt er even werk aan.

 15. Dorus

  Hoeveel onzin heeft Tan wel niet verkocht? Nu een beetje zielig doen. Ik word er misselijk van.

 16. SOLANGE

  Moeten we dit nu weten van die Narcist Tan????Toen hij op Staks lag mocht niemand het weten …onbetrouwbaar persoon.

 17. SOLANGE

  Lach me rot…. Karma is een bitch Tan…..en je had al zo een rotjaar met je relatie die niet iedereen steunde….. whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.