Jeroen Pauw pakt Antoine Bodar aan om bizar interview

Jeroen Pauw sprak priester Antoine Bodar maandagavond in zijn talkshow aan op de bizarre uitspraken die hij heeft gedaan in de Volkskrant. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Bodar liet zich merkwaardig uit over transgenders en de jaarlijkse homoparade in Amsterdam. Het was voor RTL-ster Peter van der Vorst zelfs de druppel om zich uit te schrijven bij de kerk. De uitspraken zijn erg kort door de bocht, vindt Pauw. Bodar vindt het meevallen: “Het is natuurlijk een korte tekst, hè?

De uitspraak van Bodar die Pauw het meest tegen de borst stootte is: “Het feit alleen al dat wij in Nederland gezamenlijk de ziektekosten betalen voor het toenemend aantal mensen dat van geslacht wenst te veranderen – het aanbod schept de vraag: dat is een krankzinnig thema. Als je vindt dat je in het verkeerde lichaam zit, moet je niet naar een psycholoog, maar naar een psychiater. Ik was afgelopen winter in Ethiopië. Daar hebben ze geen last van mensen die omgebouwd moeten worden.

Pauw: “Het zijn sowieso geen aardige observaties, hè?”

Daar reageert Bodar nu als volgt op: “Ik doe helaas wel eens vaker niet prettige observaties. Zo’n interview is natuurlijk ook niet al te lang, dus ik ben blij dat ik er iets over mag zeggen jegens u vandaag. Ten eerste is het zo dat wij vanuit de kerk toch denken dat het gaat om de schepping. Daar hoort ook ons eigen lichaam bij.”

Als je je laat verminken om een eigen geslacht te krijgen, dan hoort dat niet tot de heelheid van de schepping. Neem me niet kwalijk voor deze formulering. Natuurlijk moeten wij de mensen die omgebouwd zijn koesteren en ook liefhebben. Daar heb ik het niet over. Ik heb het over nog om te bouwen mensen.”

Schrijver Arnon Grunberg: “Wilt u het dan verbieden? En als ik zo vrij mag zijn: die opmerking over Ethiopië was echt niet handig. U bent een intelligent mens, dat had u beter niet kunnen doen.”

Pauw: “U weet dat er in Ethiopië een gevangenisstraf van vijftien jaar is als blijkt dat je homoseksueel bent?

Bodar: “Wat ik wil zeggen is: je kunt het geld dan beter aan een derdewereldland geven, waar de mensen erg arm zijn.”

Pauw: “U zegt: ‘Daar hebben ze geen lást van mensen die omgebouwd moeten worden.’ Daar hebben ze er last van dat als je homoseksueel bent je vijftien jaar de gevangenis in moet.”

Hoeveel geld zouden we misschien wel aan ziektekosten kwijtraken aan alle mensen die nadat ze misbruikt zijn door de Rooms-Katholieke kerk in therapie moeten?”

Bodar: “Dat weet ik niet. Dat zou je moeten vragen.”

Pauw: “Je zou van u een zekere mate van deemoedigheid mogen verwachten in zo’n positie als vertegenwoordiger van een kerk die toch in dit geval een behoorlijk criminele organisatie blijkt te zijn. Dat je dan niet zo’n grote broek aantrekt als het gaat over mensen die transgender willen zijn.”

Bodar: “Dit interview is afgenomen in de periode dat die seksuele misdadigheid niet opnieuw in de media was.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen