AD moet vragen mailen aan Matthijs van Nieuwkerk

Geplaatst op Thu 09 Aug 2018 om 13:00

Matthijs van Nieuwkerk wil de schrijvende pers nog altijd niet persoonlijk te woord staan. Ook het AD, waarin vandaag een interview met de NPO-ster staat, moest zijn vragen schriftelijk indienen. Dat is te lezen in het dagblad. Van Nieuwkerk wil alleen rechtstreeks geïnterviewd worden op radio en tv, maar niet door journalisten van de schrijvende pers. “Geheel in stijl met een programma over boeken, vindt dit interview met Van Nieuwkerk schriftelijk plaats“, schrijft het AD vandaag.

Het AD wilde Van Nieuwkerk spreken voor zijn nieuwe boekenshow Moby Dick, maar mocht hem alleen per e-mail interviewen. De krant stuurde zijn vragen op, die de presentator vervolgens per e-mail beantwoordde.

Heel spannend is het interview dan ook niet. Van Nieuwkerk vertelt onder meer dat hij niet verwacht dat zijn boekenshow de ontlezing een halt toe gaat roepen. “Natuurlijk, de culturele zendeling in mij slaapt nooit, en het zal ook niet zomaar zijn dat dit tv-uitstapje over boeken gaat, maar de groteske gedachte dat Moby Dick de ontlezing wel eens een halt zou kunnen toeroepen, komt ondanks de wel erg warme zomer gelukkig niet in mij op. Dat zou wat zijn.”

Volgens Van Nieuwkerk leest men minder, omdat er tegenwoordig veel meer vormen van tijdverdrijf zijn. “Wat dacht je alleen al van alle opwinding die in het wonderdoosje van de iPhone te bekijken en beluisteren is. Daar ben je, als je het op je heupen krijgt, zo maar een dag mee zoet. En dan heb je je geen seconde verveeld en dommer ben je er ook niet per se van geworden.

Boycot

Waarom wil Van Nieuwkerk, die vroeger hoofdredacteur was van Het Parool, zich eigenlijk niet laten interviewen door de schrijvende pers? “Bij radio en televisie is het precies wat je zegt en bij kranten wordt er nog redactie gepleegd op dat wat je zegt“, zei hij in december. “Vanzelfsprekend: ik heb het zelf vaak genoeg gedaan. Maar daar heb ik minder talent voor. Dan word ik nerveuzer en dan denk ik: wat maken ze ervan?

Ik heb ook iets te veel meegemaakt dat er niet precies stond, of helemaal niet stond, wat ik gezegd had. Daar moet je dan over steggelen. Dat is allemaal gedoe. Op een gegeven moment dacht ik: dat kan ik missen als kiespijn.

De Volkskrant publiceerde in 2015 een bizar interview met Van Nieuwkerk aan de hand van 14 sms’jes en 45 e-mails. “Ik geef wel eens een interview en dan zeg ik: stuur mij de vragen op en dan stuur ik je per omgaande het antwoord. Als je op dat antwoord nog een vraag hebt, dan stuur je die weer op en geef ik je weer een antwoord.”

Uitzendtijd

Overigens gaf de presentator vanochtend ook nog een radio-interview bij marktleider NPO Radio 2. Daarin deed hij net of hij de uitzendtijd van zijn programma niet wist. “Ik heb geen idee jongens.

Moby Dick begint vanavond op een onbekend tijdstip op NPO 1.

Foto: BNNVARA, Annemieke van der Togt
29 Reacties op “AD moet vragen mailen aan Matthijs van Nieuwkerk”


 1. Ad

  En ieder medium gaat door de knieën voor Van Nieuwkerk.

 2. johan

  Over het paard getilde presentator. Heeft zijn zakken inmiddels meer dan gevuld.

 3. Ghj

  Kan deze narcistische arrogante ijdeltuit nou niet verdwijnen van tv ??

  Rot op met je boekjes die natuurlijk weer van bevriende boekenwinkels komen

  En dieuwertje moet er natuurlijk ook weer bijzitten
  Alsof het iets toevoegd

  Alsof het uberhaupt om de boeken gaat

  Het gaat alleen om de egos van het typische npo incest groepje die natuurlijk allemaal elkaars grootste fan zijn

  Besteed mijn belastinggeld maar aan wat nuttigs
  En niet aan deze waardeloze overbetaalde hebzuchtige doo dskoppen

 4. shrink

  Bespottelijk dat zowel AD als de Volkskrant ingaan op de e-mail-eis van Van Nieuwkerk. Beide interviews zijn volstrekt onleesbaar omdat er uiteraard geen enkele interactie tussen de interviewer en geïnterviewde heeft plaatsgevinden en Van Nieuwkerk dus alle ruimte krijgt zijn eigen nuffige gebabbel zonder enig tegenspel in druk terug te zien. Dat de hoofdredacties van AD en Volkskrant zich zo in de luren laten leggen, is een belediging voor de journalistiek!

 5. Dirk

  Alleen maar interessant doenerij van deze ijdeltuit . Ik ben bang dat Sylvana Simons ook wel weer zal aanschuiven.

 6. Marianne

  Lijkt wel een Farao!

 7. Curryworst

  @Dirk,
  Lijkt me stug.
  Sylvana S. heeft in een ver verleden zélf een boekenprogramma gepresenteerd. Bij de commerciëlen. Gesponsord door ECI of Boek & Plaat.
  Op de vraag of zij zelf een boekenlezer is antwoordde ze onomwonden dat ze helemaal geen boeken leest.
  Programma flopte enorm en was snel van de buis.
  Zoals alles mislukt bij Sylvana S.

 8. VR4

  MC haalt eens in de zoveel maanden deze info weer van stal. We weten het allang, we hebben het meermaals gelezen op MC… Blijkbaar levert het kliks op.

 9. Dirk

  Dank je curryworst voor deze informatie , dat wist ik namelijk niet . Ik zet de tv altijd zo snel mogelijk af als als deze mevrouw ergens te zien is .

 10. arjan

  Ook de paus kan niet zonder sex.

 11. Theo

  Tsja…. Wie populair is kan eisen stellen…. Zo werkt t helaas!

 12. Ad

  @shrink
  Kranten die doorgaans niet gediend zijn van deze manier van handelen. Op deze manier zou Trump ook best een interview willen geven aan die kranten!

 13. Fox Mulder

  Wat trek je weer een vreemd pruilmondje voor de foto Matthijs. Je doet mij denken aan een Spice Girl. Zou het dan toch waar zijn?

 14. Japie

  Wie hoog vliegt kan diep vallen, het liefst zo snel mogelijk!
  Scheelt weer een bak salaris.

 15. Helllady Penelope

  Nu hij weer in beeld komt, realiseer ik me dat ik het eigenlijk wel prima vond dat hij niet op tv verscheen. IK wist niet dat ik zo’n gruwelijke hekel heb aan deze ijdeltuitlip. Alsof je tegen wil en dank met die klojo moet leven. Iedere dag weer op tv, iedere dag weer dat geouwehoer over zijn programma door de collega’s. Er is geen ontsnappen aan. Ik heb er niet om gevraagd!

 16. Curryworst

  @Dirk
  Thu 09 Aug 2018 om 14:15,
  Dat was in de tijd dat ze na haar TMF periode nog wat tv-baantjes aangeboden kreeg.
  Nadat ze jarenlang gepasseerd werd in ‘het wereldje’ en haar inkomstenbron opdroogde ontdekte ze een nieuw verdienmodel met het ra ci sme/sla vern ij-geneuzel.
  En staat ze weer lekker in de spotlights. Met iedere week een ander kapsel.

 17. tim

  arrogant noemen we dat Mathijs, gelukkig wordt je salaris niet uit belastinggeld betaald…..

 18. Jan

  Zo raar is het toch ook niet? Als Matthijs van Nieuwkerk hier zich beter bij voelt, wie zijn wij om dat te veroordelen? Iedereen heeft zijn eigen rare maniertjes en dit is er misschien een van hem. En zolang kranten inderdaad gewoon de ‘verzoeken’ van Matthijs volgen lijkt het mij dat het AD het ook niet erg vindt om het dan maar zo te doen.

  Mensen hebben tegenwoordig, vooral op internet, te snel een etiketje of beeld van een persoon klaarstaan die ze maar al graag rondbazuinen. Maar even een minuutje nadenken dat ook jij en ik misschien voor deze opzet zouden kiezen is teveel gevraagd.

 19. HansrZ

  Matthijs voelt zich een beetje als Ivo Niehe, alleen op een wat minder pocherige manier.
  Hij verzamelt teennagels, dat zegt meer dan genoeg.

 20. Lies

  De Arrogantie. Neemt in medialand iedereen de maat in zijn televisieprogramma DWDD.

 21. Lies

  @hansrZ: dat van die teennagels blijft op mijn netvlies staan. Misschien kan het AD beter om een teennagel van Matthijs vragen bij het volgende schriftelijke interview?

 22. Ano Nymous

  Prima presentator.
  Gaat tnminste dieper in op culturele, wetenschappelijke en culinaire dingen. Anders blijf je van die domme oppervlakkige bagger houden die je bij CO met name ziet. Waar Roelvinkjes helden zijn. Tja.

 23. Helllady Penelope

  Ano Nymous, een kinderhand is snel gevuld.

 24. Henk

  Vertrouwt hij de media niet?

 25. Dooie Hannie

  MvN heeft hem het leifste achterin. En een neusjob voor die lelijke kobolt van hem is een prachtig idee.

 26. dr phil

  HOOG MOET KOMT VOOR DE VAL VAN DEZE LINKSE RAKKER

 27. dr phil

  henk luister zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten

 28. dr phil

  tim waar dan heeft de vara soms een boom staan

 29. Dooie Hannie

  Hee Matthijs, vuile hom* waar blijft het Sinterklaasboekje van Humberto Tan a Tjong? Lekker blijven fronsen en pruilen (interessant) op je persfoto´s, zakkenwass*r.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.