Volkskrant verdedigt interview Matthijs van Nieuwkerk

Foto: RVDOmbudsvrouw Annieke Kranenberg van de Volkskrant vindt het verdedigbaar dat de krant een interview heeft gepubliceerd met Matthijs van Nieuwkerk op basis van 14 sms’jes en 45 e-mails. Dat laat ze weten in een commentaar op de Volkskrant-site. De Volkskrant kreeg veel kritiek op het interview, omdat het stuk – waarin Van Nieuwkerk niet letterlijk geciteerd werd – ontzettend vaag zou zijn. “Over smaak valt niet te twisten. Over de journalistieke methode wel“, reageert Kranenberg.

Journalist Jelle Brandt Corstius merkte in een kritische tweet op dat iemand interviewen per sms of e-mail dan ook wel erg lastig is en vraagt zich af waarom de Volkskrant dat niet gewoon heeft geweigerd.

Kranenberg is het ermee eens dat een fysieke ontmoeting over het algemeen praktischer is. “Bij een persoonlijk interview verdient een fysieke ontmoeting zonder twijfel de voorkeur. Intonatie en mimiek worden gelezen, er kan meteen worden doorgevraagd.

Maar“, zo vervolgt ze. “De stelregel dat zulke interviews nooit per mail mogen worden afgenomen, is te rigide. Als iemand zich al schrijvend gemakkelijker bloot durft te geven dan oog in oog met de interviewer, kan het goed uitpakken.

Bij de DWDD-presentator heeft de interviewer volgens haar geen ‘enkele belemmering’ ervaren. “Bovendien heeft hij zijn controledrang – per mail kon Van Nieuwkerk over elk woord nadenken – omzeild door te ‘freestylen’ in de derde persoon.

Dat Van Nieuwkerk ook nog een voorkeur had voor een fotograaf, een visagist en de plek waar het interview verscheen, is ook goed te doen, vindt Kranenberg. “Maar een vetorecht op tekst en beeld krijgen geïnterviewden niet.”

Gerelateerd: Matthijs van Nieuwkerk ziet een roestbruine koe (vorige week maandag)

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen