Omroepen willen ‘misfit’ Martijn van Dam weg bij NPO

Omroepbestuurders delen de kritiek die er is op de ‘onzichtbare’ NPO-bestuurder Martijn van Dam. Ze vinden hem een ‘misfit’ en willen hem graag weg hebben. Dat meldt voormalig NPO 1-baas Ton F. van Dijk in een column bij HP/DeTijd. Van Dam, die het lijsttrekkersschap van de PvdA in 2012 aan zijn neus voorbij zag gaan na een volstrekt mislukt optreden in DWDD, blijft op de achtergrond, zelfs nu collega Shula Rijxman ernstig ziek thuis zit. Bij de NPO wordt hij ‘de ambtenaar‘ genoemd.

Net als met de fipronilcrisis tijdens zijn vorige baan als staatssecretaris, geeft Van Dam tijdens zijn huidige baan als NPO-bobo ook geen thuis in de bezuinigingscrisis. “De oud-staatsecretaris lijkt een kind dat z’n handen voor z’n ogen doet en dan denkt dat niemand hem kan zien. Totaal onzichtbaar.”

Van Dam speelt in de maatschappelijke discussie over de keiharde ingrepen in de journalistieke programmering van de NPO geen enkele rol, constateert Van Dijk. “Bij de NPO leidt dit op de werkvloer inmiddels tot de nodige onrust.”

Zijn passieve houding en gebrek aan kennis maken hem niet populair binnen de NPO, aldus Van Dijk. “En wie zijn oor op dit moment te luisteren legt bij omroepdirecteuren hoort eigenlijk hetzelfde.

Eén van die omroepdirecteuren zegt: “Van Dam? We zien hem niet, we horen hem niet. Hij staat om 17.00 uur met z’n tasje in de lift op weg naar huis. Niemand neemt Martijn hier serieus. Hij is een technocraat.

Van Dijk: “Er wordt inmiddels in kringen van omroepdirecties openlijk gespeculeerd over het vertrek van Van Dam, die wordt gezien als een totale misfit.”

De HP/DeTijd-column ‘Opsporing Verzocht: Martijn van Dam, de ‘ambtenaar’ van het Mediapark’ kunt u hier lezen.

Foto: Michel Schnater, NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen