Wilfred tegen AD-Angela: ‘Je wil echt graag op tv, hè?’

Wilfred Genee heeft het idee dat Angela de Jong wel heel erg graag op televisie wil. Dat liet hij gisteren aan haar blijken in het programma VI Oranje Blijft Thuis. De Jong is bekend als tv-recensent van het AD, maar maakt tegenwoordig ook furore als tv-persoonlijkheid. Genee liet doorschemeren haar een beetje ijdel te vinden. “Het botst wel met elkaar. Je wil echt graag op tv én je schrijft erover. Wat wil je nou: wil je BN’er worden of wil je de mensen bekritiseren die op televisie zijn?

De Jong: “Eén kleine correctie: ik wil niet heel graag op televisie.”

Genee: “Nah, kom, je zit zo vaak op tv, man. Nog vaker dan Peter Vandermeersch van het NRC. Wat dat betreft doe je het echt knap.”

De Jong: “Ten eerste heeft de krant me ervoor vrij gemaakt. Ik vind het heel leuk om te doen, maar ik nodig mezelf niet uit. Jullie nodigen me uit. Ik nodig me ook niet uit bij Jinek of Pauw.”

Genee: “Maar je zegt graag ja. Dat vind je fijn, toch?

De Jong: “Ik zeg ja omdat het bij mijn werk hoort tegenwoordig en ik het belangrijk vind dat hier iemand van het AD zit.”

Genee: “Ze dwingen je nog net niet bij het AD?

De Jong: “Ze vinden het heel fijn dat er iemand zit van het AD die een goed uithangbord is van de krant.”

Genee: “Het botst wel een beetje met elkaar.”

De Jong: “Collegajournalisten hebben er altijd heel veel moeite mee en beginnen er altijd over, maar mijn lezers totaal nooit.”

‘De dame die RTL kapot maakte’

De Jong werd door Genee aangekondigd als ‘de dame die deze zender helemaal kapot gemaakt heeft’. Daar herkent ze zich niet in. “Ik heb de zender niet kapotgemaakt. Dat hebben de mensen gedaan die er werken.”

Genee: “Je hebt het wel heel hard aangepakt, hè? Met name als het gaat om het programma over Humberto was jij altijd wel heel erg uitgesproken. Het leek op een gegeven moment wel een klein beetje een hetze. Het leek erop alsof je hem aan het zoeken was.”

De Jong: “Dat vind ik niet. Ik schrijf vijf dagen per week over televisie en RTL is een belangrijke zender en een latenighttalkshow is het vlaggenschip van zo’n zendergroep. Dan volg ik dat kritisch.”

Is zij verantwoordelijk voor het stoppen van RTL Late Night? “Ik vind het heel leuk dat mij zo veel macht wordt toegedicht, maar bij een commerciële zender werkt het heel erg simpel: als de kijkcijfers niet goed zijn, dan stopt het. En die kijkcijfers waren niet goed.”

Prem

De Jong werd deze week op de radio keihard aangepakt door Prem Radhakishun. “Ik denk dat het ene woordje wat hij gebruikte, ‘witte’, wel een behoorlijk deel van zijn klachten prijs gaf. Dat een witte vrouw over een donkere man mag schrijven.”

Genee: “Het feit dat Humberto erbij zat en dat ook allemaal beaamde. Heeft Humberto genoeg zelfkritiek, vind jij?

De Jong: “Ik denk dat hij inderdaad de problemen nog steeds heel erg buiten zichzelf zoekt. Het is heel makkelijk om mij de schuld te geven.”

De Jong heeft meer haters. Wendy van Dijk gaf ooit aan De Jong te willen slaan. Heeft ze dat al gedaan? “Die heb ik nog steeds kunnen ontwijken. Humberto kom ik ook niet tegen. Ik woon niet in Amsterdam of het Gooi, dus ik zit niet in dat wereldje.”

En Erland Galjaard dan? “Die kwam ik in het verleden nog wel eens tegen, maar tegenwoordig niet meer nee.”

Overigens gaf 40 procent van de kijkers van VI Oranje aan Angela de Jong niet te kennen.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen