NPO wilde Andere Tijden ook programmanaam afpakken

Geplaatst op vr 29 jun 2018 om 10:30

De NPO heeft Andere Tijden de helft van zijn zendtijd afgepakt, maar had het liefst ook gezien dat het programma zijn naam zou veranderen in Focus: geschiedenis. Dat vertelt presentator Hans Goedkoop vandaag in De Telegraaf. Goedkoop wist niet wat hij hóórde. “Als je iemand een naam afneemt, is dat krankzinnig. We hebben een brede naamsbekendheid en een grote schare vaste kijkers. We zijn de spil in historisch Nederland. Het doel van zo’n namen-actie moet de sloop van het programma zijn.

De presentator is zeer bedroefd om de halvering van de zendtijd van Andere Tijden. “Ik vrees voor het einde van ons programma Andere tijden. Eerst de helft minder zendtijd krijgen en ook een mogelijke naamsverandering; ik zie de bui al hangen.

Waar is de NPO mee bezig, vraagt hij zich af. “Ik ben niet tegen de NPO, maar de publieke omroep verwaarloost zo wel een deel van haar eigen taak; onafhankelijke educatie en kennisoverdracht. De bezuinigingen van de NPO gaan ten koste van kwetsbare programma’s.”

De NPO wil niet inhoudelijk reageren op zijn bezuinigingsplannen.

Het Telegraaf-artikel ‘NPO bezuinigt op gewaardeerde programma’s maar snijdt niet in eigen pleziertjes’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NTR, Marieke van der Velden
22 Reacties op “NPO wilde Andere Tijden ook programmanaam afpakken”


 1. Floris

  Echt een mooi programma voor M om te presenteren!

 2. Jan

  Het lijkt erop dat Shula Rijxman een hele valse tante is die smerige spelletjes speelt….

 3. Rubicon

  @Jan. Volledig mee eens. Kan nog wel eens als een boomerang terugkomen. Ik begrijp gewoon niet waarom. Ik hoor/zie/lees nergens onderbouwing waarom deze keuzes worden gemaakt. Doe eens een doorwrochte visie laten zien hoe de toekomst van de publieke omroep eruit ziet in het licht van teruglopende advertentie-inkomsten, veranderend kijkersgedrag, ontzuiling etc. In plaats van onder druk zetten van de politiek met deze losse flodders

 4. nic

  Ik weet niet wat Rijxman aan het doen is, maar het strategisch versoberen van deze programma’s, samen met het dreigen van opheffing van programma’s als 1VD werkt naar mijn opzicht averechts.

  Het zal alleen maar tot meer bezuinigingen leiden.

 5. OokDatNog

  PROGRAMMANAAM MOOI WOORD VOOR SCRABBLE

  NIET DAT IK HET VAAK SPEEL MAAR IK HEB ER WEL ZEEËN VAN TIJD VOOR

  MAAR NIET IEDEREEN HEEFT 24/7 VRIJ NATUURLIJK

  PRZEWLSKIPAARD, OOK MOOI SCRABBLEWOORD

 6. Shaniquilia vd Put

  De meeste afleveringen vind ik interessant, maar het programma onafhankelijk noemen is onzin. De insteek is cultuurrelativistisch en soms zelfs revisionistisch. En dat mag natuurlijk.

 7. Grace321

  NPO is achterlijk

 8. Shaniquilia vd Put

  Maar dat neemt niet weg dat het van de zotte is om een dergelijk inhoudelijk programma te axen ten faveure van goedkope amusementsrommel die beter op de commerciele zenders zou passen. Ik vermoed idd tactische en achterbakse politieke spelletjes van Sheila en haar roversbende.

 9. Zonder Naam

  Shula lijkt wel een mol die door ‘rechts’ gestuurd is om de boel te verkloten.

 10. Jens Ruknel

  Het format is sleets. Weg ermee.

 11. gerdien

  Dat Brandpunt na de zoveelste zinloze restyling wordt stopgezet snap ik nog: het voegt niks toe aan het overige informatieve aanbod en lijkt alleen nog bedoeld om de naam Brandunt op tv te houden. Andere Tijden is echter niet alleen het enige echte geschiedenisprogramma op tv maar bijna altijd van hoog niveau. Over die naamswijziging kan ik alleen maar hard lachen: gevolg van de doorgedraaide poging om de NPO als een merknaam met ‘herkenbare’ huismerken neer te zetten, want de kijker is oliedom en snapt niet dat Andere Tijden van de publieke omroep is als je het geen Focus gaat noemen.

 12. Gerard

  @Jan: ”Shula Rijxman is een hele valse tante die smerige spelletjes speelt” @Rubicon: ”klopt, kan nog wel eens als een boemerang terugkomen”.
  Wie en wat zijn dat voor mensen die dit schrijven? Wie zijn hier nu eigenlijk bezig met smerige spelletjes, die wel eens als een boemerang kunnen terugkomen?

 13. Marijke

  @Gerard: kritische tv-kijkers die de vinger op de zere plek durven te leggen, daar kunnen de mensen van onder de kaasstolp niet zo goed tegen, en dat is genieten

 14. Broem

  Gerard heeft gelijk en Marijke werkt op de Wаllen.

 15. nic

  Gerdien en Broem, uw verhuisdoos in Hilversum 1 staan alvast klaar.

 16. Broem

  Uw verhuisdoos staan? Misschien moet je eens wat vaker naar de NPO kijken, dan leer je nog eens wat.

 17. Gerard

  Rubicon:”kan wel eens als een boemerang terugkomen” moet ik dit normaal vinden?
  Van dezelfde figuur: ” Doe eens een doorwrochte visie laten zien hoe de toekomst van de publieke omroep eruit ziet ” etc.
  Let op de taal.

 18. Rubicon

  @Gerard. Puntje voor jou. Te snel getypt. Bedoelde met de boemerang de spelletjes (triest onder druk zetten van Den Haag met losse flodders als Andere tijden zonder onderbouwing) nog wel eens tegen haar kunnen werken-en ja dat moet je normaal vinden. Slob hoorde ik net al zeggen dat Shula een beetje relaxed moet doen en eerste maar eens moet praten. En met ‘doe eens een doorwrochte…etc permitteer ik me een eigentijdse straattaal die je bekend voor moet komen en klopt staat niet in het Groene Boekje

 19. Henk

  Andere Tijden mag wel weg. Dat programma over Werkspoor bevatte zoveel halve waarheden dat je ook aan de juistheid van de andere uitzendingen gaat twijfelen.

 20. merel

  Jammer, goed programma.

 21. Inside_Hillywood

  Shula is gewoon een vies spelletje aan het spelen. Echt goede programma’s dreigen te stoppen en daar pulp voor in de plaats zoals een soap ed. die makkelijk door commerciëlen kunnen worden gedaan. Het is gewoon valse concurrentie. Gewoon terug naar 2 kanalen, volledig gratis en de losse omroepen opdoeken. Weg met die losse zuilen en 1 omroep voor iedereen. Het is omslachtig en ouderwets.

  Het kinderachtige gestampvoet van Shula, laat gewoon zien dat de huidige NPO top met de Martijn van Dam prutser die zoveel digitale expertise zou hebben, gewoon totaal incompetent is.

 22. BRAAK

  Hans Goedkoop maakt echte televisie!!! Blijf er met je poten vanaf vieroog!!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.