Kim Kötter: ‘RTL 4-ster Jamai krijgt heel ander leven’

Het leven van RTL 4-ster Jamai Loman gaat ingrijpend veranderen nu hij zich vanwege nierproblemen meerdere keren per week moet gaan melden in het ziekenhuis. Dat heeft Kim Kötter gisterenavond gezegd in Shownieuws. Kötter is ervaringsdeskundige, want haar ex heeft ook nierproblemen gehad. “Ja, het ligt er even aan wanneer hij een transplantatienier krijgt en of hij die inderdaad krijgt. Ik weet wel dat die nierdialyse die hij nu moet ondergaan enorm heftig is.”

Het gaat de agenda van Loman volledig opslokken, aldus Kötter. “Je moet inderdaad drie tot vijf keer per week naar het ziekenhuis een halve dag. Dat vreet energie en je lichaam is helemaal kapot.”

Nierdialyse is geen wondermiddel, benadrukt ze. “Je denkt dat nierdialyse je lichaam weer zuivert zoals je nier dat normaal gesproken doet, maar die doet dat maar voor tien procent van je normale functie, dus je voelt je nooit optimaal. Het is heel erg heftig.”

Je moet een ander dieet volgen en kunt niet zomaar meer op vakantie. Het gaat een heel ander leven worden voor Jamai. Ik hoop voor hem dat hij zo snel mogelijk een nierdonor, in zijn familie of vriendenkring, mag ontvangen.”

Zonder nierdialyse zou Loman kunnen komen te overlijden, legt Hans Bart, directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, uit. “Dialyse is een manier om in leven te blijven. Je geneest er niet van. De nierfunctie gaat steeds verder achteruit en op een gegeven moment, als de nieren niet meer zouden werken, overlijdt je eraan. De functie van dialyse is om een klein beetje nierfunctie nog in stand te houden.

Lees ook: Jamai heeft nieuwe nier nodig, zegt reisprogramma af (gisteren)

Foto: SBS

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen