Jamai heeft nieuwe nier nodig, zegt reisprogramma af

RTL 4-ster Jamai Loman heeft ernstige nierproblemen. Hij kan daardoor niet de nieuwe reisshow Beter Laat Dan Nooit presenteren. Dat heeft de zanger, die drie weken geleden nog een megacontract van vier jaar tekende bij de zender, zojuist gezegd op NPO Radio 2. Loman wilde het slechte nieuws per se vertellen in de show van Ruud de Wild, waar hij ook ooit zijn coming out had. “Ik ben wel vaker bij jou te gast geweest en als ik het dan ergens moet vertellen, dan wil ik het bij jou doen Ruud.”

Wat is er aan de hand? “Ik heb een beetje problemen met mijn nieren. Het komt een beetje uit de lucht vallen, maar ik vind het toch wel belangrijk om te vertellen. Mijn nieren werken niet zo goed meer en dat is natuurlijk klote. Dat betekent dat ik binnenkort begin aan een dialyse en uiteindelijk een traject in ga voor een niertransplantatie.

Ik wil het ook vertellen omdat ik waarschijnlijk door heel veel onderzoeken in het ziekenhuis daar veel rondloop. Voordat er allemaal indianenverhalen komen… Het liefst had ik er uitgegaan, teruggekomen met een nieuwe nier en niets verteld, maar ik heb een baan in de publiciteit, dus ik ontkomt er niet aan. Mensen gaan zich afvragen wat hij doet of ze zeggen: ‘Zie je wel, hij doet dus wel mee aan Wie is de Mol.’

Dikke kop

Het gaat niet goed met Loman. “Ik hield een beetje vocht vast en mensen zeiden al tegen mij: ‘Wat heb jij een dikke kop.’ Maar ja, ik dacht: dat weet ik al dat ik een dikke kop heb, maar nu was het wel heel snel gegaan in een korte periode.”

Ik ben naar de huisarts gegaan en die heeft me op mijn nieren laten testen en dat was eigenlijk schrikbarend slecht, maar zo slecht dat ik me meteen ’s avonds moest melden in het ziekenhuis. Ik kan je vertellen: in de afgelopen tien dagen is mijn leven behoorlijk op zijn kop gaan staan.”

De entertainer heeft dus een nieuwe nier nodig. “Sterker nog: zo snel mogelijk. Daar gaat natuurlijk wel wat tijd over heen, want het kost wel een aantal maanden om testen te doen. Ook moet de perfecte match gevonden worden.

Dialyse

De wachtlijst voor een nieuwe nier is zo’n drie à vier jaar. “Tot die tijd moet je aan een dialyse. Er zijn verschillende therapieën voor, bijvoorbeeld een buikdialyse. Dan moet je een zak verschonen vier keer per dag. Of je moet het in het ziekenhuis doen drie keer in de week. Het is vrij intensief, maar als je eenmaal een nieuwe nier hebt kun je weer functioneren.

Hij heeft geen pijn. “Nee, dat is nou zo gek. Dat is zo bizar. Ik heb geen pijn en functioneer gewoon prima. Ik voel me wel een beetje raar, maar dat komt vooral door de medicijnen die ik nu krijg.”

Het is voor mij allemaal nieuw en ik weet nog niet wat er gaat gebeuren.”

Tv-pauze

Zijn reisprogramma wordt overgenomen door Olcay Gulsen. “Ik zou aankomende week weggaan voor het programma Beter Laat Dan Nooit, een nieuw programma voor RTL 4 met Barry Stevens, Gerard Cox, Peter Faber en Willibrord Frequin.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen