Brandpunt-baas: ‘Kijkcijfers zijn te laag voor NPO’

Brandpunt-eindredacteur Henk van der Aa wist even niets te zeggen toen hij deze week te horen kreeg dat de NPO de stekker uit zijn programma trekt. Dat zegt hij in een stuk op de Brandpunt-site. NPO 2 zendt Brandpunt+ tegenwoordig elke dinsdag en donderdag uit, maar niet voor lang meer. In 2019 stopt de zender ermee, officieel vanwege de bezuinigingen. Maar ook de scores van het programma speelden mee, zegt Van der Aa. “Natuurlijk: de kijkcijfers vielen – op tv althans – tegen.

Er keken niet heel veel mensen naar Brandpunt+. “Op de dinsdagen scoorden we gemiddeld 327 duizend kijkers, op de donderdagen slechts 205 duizend. Dat is te weinig voor de NPO. Maar: de programma’s om ons heen deden het nauwelijks beter.

Hij vervolgt: “Het ironische is juist: daar zou het volgens de NPO ook niet meer over moeten gaan. Nee, dat was ouderwets denken. De NPO pleitte voor vernieuwing, voor het belang van innovatie.

En vernieuwing heeft Brandpunt+ juist wél gebracht, aldus Van der Aa. “We innoveerden ons een slag in de rondte, en revitaliseerden ondertussen een titel die uit de jaren vijftig van vorige eeuw stamt. Maar de eerste titel die wordt geschrapt op NPO 2, zijn wij dus.

Oké, we werden geen kijkcijferhit. Maar we maken verhalen van waarde“, zegt hij in zijn blog.

Lees ook:
Brandpunt+ sneuvelt vanwege bezuinigingen NPO 2 (21 juni)
‘NPO-top gebruikt staken Brandpunt als pressiemiddel’ (22 juni)

Foto: Wessel de Groot, KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen