Brandpunt-baas: ‘Kijkcijfers zijn te laag voor NPO’

Geplaatst op Sun 24 Jun 2018 om 10:00

Brandpunt-eindredacteur Henk van der Aa wist even niets te zeggen toen hij deze week te horen kreeg dat de NPO de stekker uit zijn programma trekt. Dat zegt hij in een stuk op de Brandpunt-site. NPO 2 zendt Brandpunt+ tegenwoordig elke dinsdag en donderdag uit, maar niet voor lang meer. In 2019 stopt de zender ermee, officieel vanwege de bezuinigingen. Maar ook de scores van het programma speelden mee, zegt Van der Aa. “Natuurlijk: de kijkcijfers vielen – op tv althans – tegen.

Er keken niet heel veel mensen naar Brandpunt+. “Op de dinsdagen scoorden we gemiddeld 327 duizend kijkers, op de donderdagen slechts 205 duizend. Dat is te weinig voor de NPO. Maar: de programma’s om ons heen deden het nauwelijks beter.

Hij vervolgt: “Het ironische is juist: daar zou het volgens de NPO ook niet meer over moeten gaan. Nee, dat was ouderwets denken. De NPO pleitte voor vernieuwing, voor het belang van innovatie.

En vernieuwing heeft Brandpunt+ juist wél gebracht, aldus Van der Aa. “We innoveerden ons een slag in de rondte, en revitaliseerden ondertussen een titel die uit de jaren vijftig van vorige eeuw stamt. Maar de eerste titel die wordt geschrapt op NPO 2, zijn wij dus.

Oké, we werden geen kijkcijferhit. Maar we maken verhalen van waarde“, zegt hij in zijn blog.

Lees ook:
Brandpunt+ sneuvelt vanwege bezuinigingen NPO 2 (21 juni)
‘NPO-top gebruikt staken Brandpunt als pressiemiddel’ (22 juni)

Foto: Wessel de Groot, KRO-NCRV
14 Reacties op “Brandpunt-baas: ‘Kijkcijfers zijn te laag voor NPO’”


 1. andre

  Het programma is ontzettend duur met een redactie van 20+ man en levert te weinig op, prima keuze van NPO.

 2. Curryworst

  Het programma is ook tenenkrommend.
  Enorm vooringenomen met voorspelbare onderwerpen die uitentreuren behandeld zijn in andere actualiteitenprogramma’s .
  Staan ze weer met camera en microfoon in een volkswijk of bij een asielzoekerscentrum.

 3. Shaniquilia vd Put

  Met het verdwijnen van dagbladlezers en lineaire tv kijkers vind ik dat er ook wel een school voor linkse propagan uhh journalistiek kan worden opgedoekt. Er is toch geen werk meer voor al die toekomstige nieuwsduiders en stukjestikkers.

 4. Raaf

  Had je van Brandpunt een neutrale en objectieve actualiteitenprogramma gemaakt dan had het nooit zover moeten komen.
  Nu hebben we 100 keer de Volkskrant/Trouw/NRC.

  Ze zouden het gat vullen dat al decennialang wagenwijd open ligt; een policor programma die niet alleen louter van, door en voor de gutmenschen is.
  Gewoon een programma, 1 discussiepunt, 1 uur en dan 2 voorstanders en 2 tegenstanders.

  Maar ook Brandpunt moest eindeloos 110%-policor links gaan lullen en dus stemt niemand erop af want de hele NPO is al 110%-Policor links gever.
  Met uitzondering van die lege kinderlijke onderbroekenlol van Powned (dat zogenaamd de niet-ultra-linkse segment van NL dient te voeden) dat meteen opgeheven zou moeten worden)
  Het kneuterige WNL is de D’66 zender van de NPO.

 5. Bart

  Er zijn veel te veel NPO programma’s die op elkaar lijken. De tijd dat elk omroepclubje elk programma in eigen genre heeft moet toch echt eens voorbij zijn. Het is jammer dat nu toevalig Brandpunt sneuvelt. Ik had juist dat programma uitgebreid naar dagelijks en de programma’s Zembla, Reporter, Nieuwuur etc. laten opgaan in Brandpunt. Voortaan het late NOS journaal los van het programma. Het late sportjournaal/Studio sport 7 dagen in de week naar NPO3.

 6. loki

  Wat wil je met dit soort Greenpeace, AzG promotie tv. Veel en veel te links. Actievoeren onder de vlag van zogenaamde journalistiek.

 7. SOLANGE

  Jammer dat Brandpunt verdwijnt…ze kunnen beter met Railaway stoppen …

 8. J. De Hoop

  In SA zoeken ze nog mensen

 9. Ad

  Als er iets herkenbaars in was te zien van KRO/NCRV, dan was het besluit misschien anders geweest. In deze vorm past het prima bij BNN/VARA.

 10. Janus

  Goed gedaan henk! En nu? Weer naar 1 vandaag?

 11. Karel

  Prima. 23 man redactie voor zo’n voorspelbaar en uitgekauwd programma van 18 minuutjes? Die Henk zou zich moeten schamen dat hij óns zoveel geld heeft gekost! Ga eens werken in een bedrijf jochie.

 12. suggestie

  Een redactie van 23 mensen bij Brandpunt? Dat is bijna niet voorstelbaar. Dat is ook wel heel veel menskracht voor 2 reportages met wat internetvideo, per week.

 13. StefanV

  De herstart van Brandpunt een paar jaar geleden was prima. Het programma behoorde tot de beste programma’s op de Nederlandse tv. Maar de omvorming naar Brandpunt+ is een flop. Alles moest een positieve draai krijgen; een slecht idee voor een journalistiek programma.

 14. Fred

  We kijken maar naar nieuwsuur en de toestand in wereld. Dat lijkt mij genoeg.
  1 Vandaag lijkt ook te verdwijnen. De radioversie is prima, waarom dat Suzanne blijft volharden met: alles na te lezen………Als je elke dag radio maakt dan moet je je zelf venieuwen. En kan je niet blijven volharden met de zelfde tekst. Suzanne, stopt met die onzin. De naam van website is bekent. Suzanne bosman, zij presenteert de radioversie en soms ook de t.v versie.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.