‘NPO-top gebruikt staken Brandpunt als pressiemiddel’

Geplaatst op Fri 22 Jun 2018 om 12:15

RTL-journalist Koen de Regt denkt dat de NPO het programma Brandpunt van de buis dreigt te halen als pressiemiddel in de bezuinigingsonderhandelingen met Den Haag. Dat heeft hij gezegd op Twitter. De NPO moet in 2019 een hoop bezuinigen en Brandpunt lijkt een van de slachtoffers te zijn. “Het opheffen van een journalistiek programma voelt toch als politiek pressiemiddel. Je zou immers ook kunnen overwegen 3FM te sluiten. Scheelt ook een hoop geld“, zegt De Regt.

Frans Klein, de tv-baas van de NPO, liet gisteren op NU.nl doorschemeren dat Den Haag invloed heeft op het eventuele einde van Brandpunt. Pijnlijke ingrepen zijn onvermijdelijk, zei hij. “Tegelijkertijd doen we er nog steeds alles aan om de politiek ervan te overtuigen dat de aangekondigde bezuiniging onverstandig is.

RTL-collega Olaf Koens vindt het ook merkwaardig dat de NPO juist dit programma opoffert. “‘Het zou krankzinnig zijn als Brandpunt zou verdwijnen’, staat er in het stuk. Dat is het zeker. Prachtig programma, fantastische collega’s. Wat moet er voor in de plaats komen, een BN’er op reis, een spelshow? Arm Nederland.

De NPO maakt de verkeerde keuzes, vindt journalist Kim van Keken. “EenVandaag moet van zender verkassen voor een soap. Brandpunt+ stopt. Reporter was al weg. De NPO bezuinigt flink op de journalistiek. Ik ben kapot benieuwd wat er gaat gebeuren met al die (reis)programma’s voor BN’ers.

Foto: RTL
10 Reacties op “‘NPO-top gebruikt staken Brandpunt als pressiemiddel’”


 1. Sven L.

  Dit zei ik een half uur geleden nog haha. Fijn dat er meer mensen zo over denken.

 2. Robert

  Je kan ook stoppen met reisprogramma’s met onze B artiesten, dan ben je helemaal klaar en hoef je nergens meer op te bezuinigen.
  Dus Fransje en zijn familie terug naar de caravan, Nick en Simon naar paling city.
  Die Kees Tol liever nog verder weg. Ilse weer naar Twente, Erica lekker achter de plantjes.
  En dan vergeet ik er nog een heleboel.

 3. nic

  Goed idee. Haal Nieuwsuur en Pauw/Jinek er ook gelijk af. Dan kan de overheid gelijk de hele NPO afboeken als irrelevant.

 4. StefanV

  Ja, het is belachelijk dat de NPO overweegt om EénVandaag te verplaatsen vanwege een soapserie. Ja, het is belachelijk dat de NPO geld uitgeeft aan een soapserie. Ja, het is belachelijk dat de NPO zo veel uitgeeft aan uitzendrechten van sportwedstrijden. Ja, het is belachelijk dat de NPO geen prioriteiten weet te stellen.

  Maar met Brandpunt is echt wel wat meer aan de hand dan een stuntelende NPO. Sinds de metamorfose van serieus journalistiek programma naar een programma met een geforceerd positieve insteek zijn de kijkcijfers namelijk ingestort. Het is in korte tijd hard bergafwaarts gegaan met Brandpunt.

 5. Feder

  Reisprogramma’s zijn niet duur. Het enige dat je nodig hebt zijn 2 personen voor licht en geluid, een bekende Nederlander, hotelovernachtingen en vliegtickets. Goed, daar komt misschien nog wat overheen, maar vergeleken met een studioprogramma zijn veel reisprogramma’s aanzienlijk goedkoper.

 6. Sven L.

  @ Feder;

  OK.. misschien niet het beste voorbeeld inderdaad. Maar het is juist dit type programma’s wat zo tot de verbeelding spreekt en dat men roept: “het mag allemaal wel wat minder”. Als ze met 3 op Reis naar Cuba gaan zal dat inderdaad niet de wereld kosten vergeleken met een studioshow, maar driekwart van de kijkers zal Cuba nooit zien omdat ze dat niet kunnen betalen.

  Overigens vind ik de reisprogramma’s van de NPO van een zeer bedroevend laag niveau.

 7. Job

  3fm dicht!!

 8. Fox Mulder

  EénVandaag sluiten. Veel te veel mensen op de redactie voor een programma van drie keer 7,5 minuut item die er meestal totaal niet toe doen. Pak het aan waar het echt nodig is.

 9. RaymondVL

  3FM uit de ether verbannen en er een non stop internetstation van maken. Vrij naar het voorbeeld van het voormalige Radio6 nu NPO Jazz & Soul. Dat is pas een besparing voor de NPO. En Brandpunt(+) was in de vorige eeuw interessant. Nu niet meer.

 10. Insider

  Brandpunt doet altijd alsof er geen nieuws in Nederland is en is een presentator air miles spaar programma

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.