Brandpunt+ sneuvelt vanwege bezuinigingen NPO 2

Geplaatst op Thu 21 Jun 2018 om 17:35

Het NPO 2-programma Brandpunt+, dat in januari het zestig jaar oude Brandpunt opvolgde, sneuvelt vanwege de bezuinigingen bij de publieke omroep. Dat bevestigt Hans Laroes, hoofdredacteur journalistiek KRO-NCRV, bij Villamedia. Omdat Den Haag voor het eerst niet meer in het gat van de dalende advertentie-inkomsten wil springen, ziet de NPO zich genoodzaakt om programma’s te schrappen. Er gaan harde klappen vallen, aldus Laroes. “Het is niet meer met de kaasschaaf.

Er werken 23 mensen bij Brandpunt+, dus het is een duur programma. Volgens Laroes zijn alle omroepen de afgelopen dagen langsgeweest bij de NPO om te horen voor welke programma’s geen geld meer is. Dit is pas het begin, stelt hij.

Er worden veel nieuwe projecten afgeschoten, stelt Laroes, en ‘in ons geval, een programma waar een stevige redactie achter zit’.

Hij zit niet in zak en as: “Wat voor ons essentieel is, is dat ons tweewekelijkse 18 minuten durende tv-programma niet het belangrijkste doel was, maar een middel. Het zou aanvaardbaar zijn als er iets vernieuwends voor in de plek komt.

De NPO zegt tegen NU.nl dat er nog niets definitief is. “We zijn net gestart met gesprekken met de omroepen over de uitwerking van de plannen voor 2019 en de vernieuwing van de programmering. Over de exacte invulling daarvan praten we de komende weken verder“, zegt tv-baas Frans Klein.

Pijnlijke ingrepen zijn volgens hem noodzakelijk. “Tegelijkertijd doen we er nog steeds alles aan om de politiek ervan te overtuigen dat de aangekondigde bezuiniging onverstandig is.

Foto: KRO-NCRV
33 Reacties op “Brandpunt+ sneuvelt vanwege bezuinigingen NPO 2”


 1. Jan

  NPO3 dicht aub…

 2. andre

  Prima. VPRO heeft sterkere journalistieke titels.

 3. Tom

  Denk sluiten

 4. Karel

  Tja niets verloren aan die moslimliefhebbers. Wat een vreselijk wegkijk-programma.
  6 miljard richting buitenlandse aandeelhouders en ze houden uit angst voor VVD en CDA hun slabek. Opzouten die KRO.

 5. Frank

  Hey Karel, goed dat je zo bezig bent met de moslims. Toppertje ben je. Met het anaal vernederen van kleine knaagdieren zou je wel beter stoppen.

 6. Marianne

  Mijn zus kijkt hier altijd met veel plezier naar. Snij maar in de overhead en de hoge salarissen.

 7. Mike

  Brandpunt stond tientallen jaren bekend als een goed journalistiek programma. Ik denk wel 1 van de betere.

  Dus wel zonde.

  Verder vind ik wel dat het televisielandschap in Nederland totaal omgegooid moet worden en duidelijker moet worden voor de kijker.

  Moeten de zenders gewoon niet meer politiek gekleurd worden?

  Duidelijke linkse zender(s) en duidelijke rechtse zenders(s)? Dat mis je momenteel een beetje. Het is volgens mij allemaal een beetje midden/links.

  NPO1 – midden
  NPO2 – rechts
  NPO3 – links

  RTL – links/midden of RTL4 – midden / RTL5 – rechts / RTL7 – links
  Talpa – rechts/midden of SBS6 – midden / Veronica – rechts / NET5 – links

 8. Flip de Beer

  Dit zou in M hebben gemoeten!

 9. animo

  Mike weet jij nog wat rechts is ,ik hoor telkens dat de hele npo links is ook de vvd word al als links gezien.

 10. Mike

  @animo,

  FOX News is duidelijk rechts.

  Ik zou in Nederland niet weten welke programma’s er echt rechts zijn. Laat staan zenders.

  Jij wel?

 11. Mike

  Er is bij de NPO bv geen programma te vinden waar als het over Trump gaat men pro Trump is. Overal vind je enkel gasten ook die anti Trump zijn en niet zoals het neutraal behoord evenwichtig een pro en anti Trump gast.

  Duidelijk iig dat al die programma’s die duidelijk anti Trump zijn vrij links zijn. Niet eens neutraal.

  Dit geld iig voor DWDD, Jinek en Pauw.

  Zelfs het NOS Journaal is niet objectief als je kijk wat ze wel laten zien en wat niet.

  Dit is maar 1 voorbeeld.

 12. Penny Wise

  Het aantal laaggeletterden is gestegen van 1,5 naar 2,5 miljoen. Het betreft hier de autochtone Nederlander. Dit gaat de kenniseconomie grote schade toebrengen. Afbraak van de publieke omroepen is een teken aan de wand. Intussen delen we miljarden uit aan Shell. Oliedom!

 13. Curryworst

  Goed nieuws dat Brandpunt+ stopt.
  Wat een voorspelbaar programma met vooringenomen standpunten.
  En de dramatische kijkcijfers van 150.000 per keer ben je echt overbodig.

 14. Jan

  Jinek is duidelijk voor de PVV en DWDD tegen de SP. Dus links kan je die programma`s niet noemen Mike.

 15. Boudewijn

  Datgene dat zich onderscheidt van de commerciëlen wordt opgedoekt. Rare jongens daar bij de NPO. Zo maakt deze zich juist geheel overbodig. Alles afhankelijk maken van kijkcijfers is de eerste stap naar totale oppervlakkigheid en ledigheid. Kwaliteit is blijkbaar van geen belang.

 16. 123

  @Mike (18:27 uur): Ik ben het niet helemaal eens met jouw bewering dat de zenders elk een politieke kleur zouden moeten krijgen; ik zou er zelf voor kiezen om op elk moment van de dag (politieke) diversiteit uit te zenden op alle drie de zenders – iedereen zou dan op elk moment van de dag iets kunnen zien wat bij zijn/haar overtuiging aansluit.

  Overigens ben ik het wél eens met het feit dat het spijtig is dat Brandpunt stopt. Ik hoop dat de expertise en kunde over zal gaan naar een ander hoogwaardig journalistiek programma.

  Wat ik ook nog wel graag wil zeggen: je bent een constructief baken in deze poel van ellendige opmerkingen; fijn om te lezen!
  Een compliment geven is een kleine moeite, maar een groot gebaar. Hopelijk kunnen andere mensen hier ook wat mee.

 17. Henkie

  Ik ken Brandpunt nog van vroeger. Ik lees hier dat het nog bestond haha.

 18. Appelsap

  Tja 30 miljoen in voetbal is belangrijker dan een goed nieuws programma

 19. BBcee

  NOVA en Panoramiek komen weer terug.

  Het lijkt wel op Hongarije elke vorm van serieuze journalistiek verdwijnt.

  En allemaal schreeuwers op de buis. Gisteren grappen en grollen over files bij Jinek. Maar serieus er op in gaan, ho maar.
  En zo gaat het maar. Liever bij de 800 festivals zitten en snuiven en roken. Dan serieus zijn.

  Het gaat je goed Nederland.

 20. Bart

  @Mike Met de betrekking tot de NPO zou het misschien beter zijn op den duur afscheid te nemen van de aparte omroepclubjes en eens naar het Vlaamse omroep bestel te kijken. Het bespaard veel kosten die weer meer in de programma’s gestoken kunnen worden en heeft minder tot geen politieke of andere voorkeur. Toch herkennen veel Belgen zich in de zenders omdat de zenders EEN, Ketnet, Canvas en Sporza tussen de mensen probeert te staan. Ze zijn zichtbaar en met alle mensen i.p.v. belerend met het vingertje en proberen niet boven de mensen te staan. Omroepclubjes die toch willen blijven bestaan en niet willen opgaan in zo’n nieuwe publieke omroep staan vrij andere mogelijkheden te onderzoeken om te blijven uitzenden of op andere manieren zichtbaar en actief te blijven. Commercieel of online gaan uitzenden behoord dan tot een van de mogelijkheden.

 21. Mike

  @Jan
  Thu 21 Jun 2018 om 19:47
  Jinek is duidelijk voor de PVV en DWDD tegen de SP. Dus links kan je die programma`s niet noemen Mike.

  Jinek PVV? Hoe kom je daarbij?

  https://wnl.tv/2018/01/30/dwdd-steunde-jesse-klaver-laatste-verkiezingen/

  “DWDD is gewoon erg links en het is algemeen bekend dat met de laatste verkiezingen ze GroenLinks promoten
  De ingewijde zou Waling hebben verteld dat “het politieke panel van DWDD in de zomer van 2016 besloot om in de naderende verkiezingscampagne niet de PvdA te steunen – een primeur in de dieprode geschiedenis van het programma, als ik het goed begreep –, maar om ‘Jesse’ te gaan ‘brengen’”.”

  Iemand die DWDD nog objectieve televisie durft te noemen…

 22. Klavvie

  Aangekondigde bezuinigingen onverstandig? Vast wel voor een bepaalde groep mensen met een riant salaris die nog vastgeroest zitten in oude gewoontes van het omroepbestel. Wordt eens wakker en zie in dat de tijden veranderen en handel daar naar in plaats van te blijven hangen in oud gedachtegoed dat tv het belangrijkste is wat er is als het gaat om media. Ik hoop echt dat het mes heel diep zal gaan snijden in het publieke bestel. Doek NPO3 dan ook gelijk maar op.

 23. Mike

  @123
  Thu 21 Jun 2018 om 20:34

  Dank voor het compliment. :)

  Ja je kan ook de 3 zenders gevarieerd vullen met duidelijke linkse en duidelijke rechtse programma’s. En zo 3 zenders gevarieerd voor iedere politieke overtuiging van SP/GL naar PVV/FVD alleen denk ik dat iedere zender een eigen kleur dat dat voor de kijker erg duidelijk is dan.

  Wat je ook van de kleur van Brandpunt vind. Het is gewoon een kwalitatief hoogstaand journalistiek programma. Ik durf wel te beweren dat het de beste was en zeer passend bij de functie van NPO. Daarom snap ik niet ze deze schrappen?

  Zonde dat Fons de Poel eruit gezet werd.

  “Op 12 september 2010 keerde Brandpunt terug op televisie bij de KRO. Het wordt wekelijks uitgezonden. In tegenstelling tot vroeger wordt het programma niet vanuit de studio uitgezonden maar vanaf locatie. De verslaggevers die als eerste aantraden waren Sven Kockelmann, Wouter Kurpershoek, Fons de Poel en Aart Zeeman. In 2012 werd Liesbeth Staats aan het rijtje verslaggevers toegevoegd en tijdens het seizoen 2012/2013 ook Eva Jinek en Henk van der Aa. In april 2015 moest Fons de Poel vertrekken als verslaggever nadat hij parlementariër Jesse Klaver een ‘snotneus’ had genoemd wegens diens kritiek op ABN AMRO-topman Rik baron van Slingelandt. De Poel had een commerciële opdracht voor die bank gedaan. In 2018 werd Brandpunt omgedoopt naar Brandpunt+. Dit ging gepaard met een gewijzigde journalistieke invalshoek; men wilde meer verdieping brengen en meer zoeken naar oplossingen van de aangekaarte problemen. In 2018 werd Nadia Moussaid toegevoegd aan het team van verslaggevers.”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandpunt_(televisieprogramma)

 24. Mike

  @Curryworst
  Thu 21 Jun 2018 om 19:47

  Wat vind jij dat het beste journalistieke programma?

  Verder doen kijkcijfers er niet zo toe zeker niet betreft NPO. Zeker niet als uitgesteld kijken er niet bij zit.

  Als je redeneer zoals jij doet zou het in jou ogen dan zo zijn dat een film in de bioscoop enorm veel bezoekers trekt getuigen van een goede film terwijl het aantal kijkers niets zegt over de kwaliteit van een film.

  Zo trekken films in filmhuizen relatief weinig bezoekers en moeten ze het hebben van subsidies. Als je alles beoordeeld op kijkcijfers en bezoekersaantallen zullen er enkel blockbusters overblijven in bioscopen en de kwalitatief hoogstaande films zullen er verdwijnen. Dit geld ook voor televisie. Het blindstaren op enkel kijkcijfers is oppervlakkig en weinig zeggend. Je zou de waarderingscijfers ernaast moeten leggen. Vroeger werden die ook gemeten.

  Lage kijkcijfers maar hoge waarderingscijfers is doorgaan en een success in de doelgroep. Lage kijkcijfers en lage waarderingscijfers is stoppen mee. Hoge kijkcijfers en lage waardering. Is doorgaan maar daar is alles mee gezegd.

  Het wordt tijd er eens meer ook naar waarderingscijfers gekeken gaat worden.

  Misschien is dit wel een site voor wie dan ook die dit leest: https://www.tvmeter.nl/ Hier kan je een cijfer geven aan series en programma’s. En zie je gemiddelde waarderingscijfers.

 25. Henk

  De NPO kan ook bezuinigen door te stoppen met die storende logo’s in iedere bovenhoek van het beeld te plaatsen.

 26. Ronaldo

  Zolang de NOS 900.000 euro (verdien je nooit terug) voor een wedstrijd van het Nederlands Elftal neerligt kan er nog vele miljoenen bezuinigd worden.

 27. Wim Bosboom

  Rubriek “Dat wou ik even kwijt!”
  Als u als kritisch kijker of luisteraar mij met deze rubriek weer eens terug wilt zien (voor de jonge garde: ik zei waar het op stond) stuur dan een mail naar de TROS, of nee is dat nu MAX… oh arggh help, Willibrord, haal dat halve hoofd onder mijn kussen vandaan… Dit was BrandpuntActua…

 28. Alex

  Er is toch meer dan genoeg geld over nu Van Nieuwkerk 1/5 gaat verdienen.
  Heel de bezuinig opgelost. Nu nog kappen met die dure sport rechten en klaar. Volle bak in de onderzoek journalistiek.

 29. tom

  het is zo simpel: een goed publiek bestel dat een fractie kost van wat het nu kost.
  1 Directeur ipv vele directeuren. Weg met al die clubjes.
  Kosten omlaag: het is toch vreemd dat werkelijk elke tv producent hartstikke loaded is. Er wordt veel te veel betaald voor maken van tv programma’s. Kan veel efficiënter en voor minder geld. Het is waanzinnig hoeveel er door velen verdiend wordt. Dagprijzen zijn vaak enorm hoog. En voor wat eigenlijk…?

 30. weethetbeter

  Schandalig , wel geld voor voetbal !!!!!!

 31. gerdien

  Brandpunt heeft zichzelf om zeep geholpen door er eerst een personalityshow van te maken waarbij de reporters bijna belangrijker waren dan de onderwerpen en daarna nogal geforceerd op de positieve toer te gaan. Dat gaf al aan dat ze het zelf ook niet meer wisten. Veel leverde die nieuwe formats niet op, de zwaar aangezette toon werd nooit gevolgd door echt diepgravende reportages. Jammer, maar helaas.

 32. Sven L.

  Top besluit! Graag meer Bananasplit en Muziekfeest op het Plein ervoor in de plaats…..

  Nu serieus: NPO; je moet je ogen uit je KOP schamen!

 33. Sven L.

  NPO speelt echt een vuil spelletje. Ze gaan nu bewust typische NPO titels schrappen in hoop dat Den Haag toe gaat geven.

  Ik zou zeggen begin met onderstaand lijstje;

  – Boer Zoekt Vrouw
  – Bananasplit
  – Frans Bauer in de VS, in Frankrijk, in Hongarije etc. etc
  – Beste Zangers
  – Champions League
  – Curling with the Stars
  – Wie Is De Mol?!
  – Ali B. Op Volle Toeren
  – Al die BN’er shows waarin ze ‘iets onderzoeken’. (Filemon, Jan Versteegh etc.)
  – Één Tegen 100

  Zijn slechts 10 voorbeeldjes. Als je er even induikt kom je nog meer rommel tegen. En met rommel bedoel ik titels die prima naar een commerciële partij kunnen.

  Grappig detail; op de site van de NPO bestaat het genre ‘amusement’ niet eens. Alles wordt geschaard onder humor, muziek of reizen haha. Zo doorzichtig allemaal.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.