Angela de Jong steunt forse bezuiniging op NPO

AD’s tv-recensent Angela de Jong steunt de forse bezuinigingen op de NPO. Dat schrijft ze vandaag in haar column in de krant. Mediaminister Arie Slob houdt vast aan de budgetkorting van 62 miljoen euro, waardoor de NPO het in 2019 met 740 miljoen euro moet zien te redden. Lange tijd hield Den Haag het budget van de NPO gelijk ondanks de dalende advertentie-inkomsten, maar daar ziet Slob nu voor het eerst van af. NPO-bazin Shula Rijxman dreigt nu met ontslagen en herhalingen.

Rijxman schreeuwt niet moord en brand, maar ontslag en herhaling, grapt De Jong. “De teruglopende advertentiemarkt is de nieuwe realiteit, en het rijk kan dat niet tot in het oneindige blijven compenseren. Al was het maar vanwege de oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere mediabedrijven die wel de tering naar de nering zetten.”

De Jong sluit zich aan bij critici die de NPO met al zijn omroepen, baasjes en bobo’s te log vinden. Ze roept de NPO op om het huidige stelsel ‘duurzaam te verbouwen’ tot een efficiëntere, dus goedkopere organisatie.

Want – en dat is de anderzijds – ik hoop van harte dat de publieke omroep nog heel lang blijft bestaan.”

Als de NPO afslankt tot een efficiënte organisatie wil De Jong geen verdere bezuinigingen, want zo duur is de publieke omroep nou ook weer niet, zegt ze. “Ik vind nog geen vier euro per maand per hoofd van de bevolking (…) stiekem een koopje.”

De AD-column van Angela de Jong kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen