Hafsaoui niet bij BNNVARA dankzij haar hoofddoek

Presentatrice Samya Hafsaoui (23), bekend van de online DWDD-rubriek Taxi Terug en momenteel het gezicht van het Ramadanjournaal, heeft haar baantje bij BNNVARA niet te danken aan haar hoofddoek. Dat heeft de omroep haar verzekerd, zegt ze in de Volkskrant. Als de enige vrouw met hoofddoek bij de NPO zou je kunnen zeggen dat Hafsaoui is gestrikt vanwege diversiteitsquota. Heel even dacht Hafsaoui zelf ook dat de omroep haar alleen wilde hebben vanwege haar hoofddoek.

Hafsaoui: “In het jaarverslag van BNNVARA las ik een van hun doelen, net als bij veel andere bedrijven: meer diversiteit. Ik ben naar de leiding gestapt: dat is toch niet de reden dat ik hier ben? Nee, zeiden ze, het is gewoon omdat je goed bent. Toen was het voor mij klaar.”

Zelf ziet Hafsaoui ook dat ze nog al een unieke verschijning is bij de NPO. “Natuurlijk zie ik dat ik bij BNNVARA de enige ben. En ik hoor ze fluisteren: zij zal dat programma wel krijgen vanwege haar hoofddoek. Of juist: zij zal dat programma níét krijgen omdat ze een hoofddoek heeft.”

In een progressief land als Nederland hebben veel mensen een wat argwanende houding tegen mensen die vanwege een geloof hun hele lichaam bedekken. “Soms vergeet ik dat ik een hoofddoek op heb. Ik loop over straat, zie mijn spiegeling in een winkelruit en denk: zij is echt vet islamitisch, en dan ben ik het zelf.”

Uiteindelijk gaat het erom of je goed bent.

Lees ook: Ramadanjournaal-ster wil niet naar Spuiten & Slikken (vorige week)

Het Volkskrant-interview met deze presentatrice kunt u lezen via Blendle.

Foto: NTR

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen